Løsning i Rasmus Risas gate 33!

– Plener som sjeldent brukes, kan bli til frodige kjøkkenhager, sier Yngve Sortland og Sven Are Ek fra ByAuk. De har nå en avtale med Stavanger kommune om å bruke plenene ved Rasmus Risas gate 33 til andelslandbruk. – Her skal det bli kjempeflott og frodig, med fine stier og sittegrupper.
Del på Facebook
Det tidligere barnehjemshuset i Rasmus Risas gate 33 skal omsider gjøres tilgjengelig for alle Storhaugs innbyggere med mye aktivitet inne og ute.  Huset blir et samlings- og aktivitetssted hvor bruken skal koordineres av Storhaug frivilligsentral.

– Som følge av økte krav til blant annet bæring, akustikk og brannsikkerhet blir det merkostnader for å ferdigstille 1. etasje i bygget. Vi har vedtatt å øke rammen med kr 2,5 mill. i 2021 og vil stemme for nye 4,5 mill. i Handlings- og økonomiplan (HØP) for å ferdigstille prosjektet i 2022, opplyser Dag Mossige (Ap). -Det er svært viktig for oss å legge til rette for slike møteplasser for fellesskapet. Vi trenger enda flere av dem!

Det tidligere barnehjemmet i Rasmus Risas gate 33 ble regulert til almennyttig bebyggelse, – forsamlingslokale/bevertning i 2010. Frukthagen ved huset ble også vedtatt bevart.

Fra plener til andelslandbruk

– Til våren starter vi andelslandbruk akkurat her, i hagen til Rasmus Risas gate 33, forteller Sven Are Ek fra ByAuk. – På blokka har vi allerede over 50 interesserte andelseiere som vil dyrke sin egen mat i felleskap med andre – i sitt eget nabolag, sier Yngve Sortland.

Sigrid Bækholt
[email protected]

– Prosjektet begynte å ta form i januar i år, forteller Sven Are. – I dialog med Camilla Torvik Tønne fra Storhaug Unlimited lekte vi med tanken om jordbruk som redskap for inkluderende fellesskap. Jeg har nå bodd på Storhaug i 15 år og har lengtet etter å jobbe her jeg bor. Nå er det gjort! Jeg har sagt opp jobben i Kirkens Bymisjon på Sola for å gå all in i dette andelslandbruket fra februar neste år.

Hva slags tanker ligger bak å starte dette?

–  Vi ønsker at mer areal brukes til kortreist og bærekraftig matproduksjon, sier Yngve. – Gjerne midt i byen der folk bor, supplerer Sven Are. – Som andelseier får man mulighet til å høste mat man selv har dyrket. Man deltar i å så, luke, vanne og høste. Dette kan fort bli gøy!

Hvordan er dere organisert?

– Vi har stiftet ByAuk som et ideelt aksjeselskap, forklarer Sven Are. – Ideelt vil si at alt overskudd blir i ByAuk for å lage tilbudet bedre for igjen å inkludere flere. ByAuk har ansvaret for den daglige driften, å lage sosiale felleskap og invitere til kurs, dugnader og aktiviteter. Den daglige driften skal vi gjøre sammen i et driftslag. Driftslaget skal bestå både av frivillige og mennesker som har behov for arbeid, aktivitet og/eller et sosialt felleskap.

Når det ikke er sesong for å dyrke grønnsaker, skal ByAuk produsere og selge hagerelaterte bruksgjenstander. – Først ut er vår lekre forkultiveringskasse som er utstyrt med vekstlys, forklarer Yngve. – Vi lager bare 100 eksemplarer. Brukskunst med allmennyttig formål. Pris kr 1500. Foreløpig kun forhåndsbestilling på mail til [email protected].

Fra Storhaug Bydelsavis nr 5 -2021