Jordnært og eksotisk på Sørnestunet!

Påskestemning i drivhuset. Nati og Remi Rene med to av hønene. Det fine stettefatet med egg fra egne høner og vaktler har Lukas laget. Foto Sigrid Bækholt
Del på Facebook
De leverer egg fra egne høner til Bondekompaniet i Hillevåg. Hun har 100 fikentrær, ti tusen makk og verdens største elefanthvitløk. Omgivelsene er idylliske blant hester, ponnier, kaniner, høner, hunder, blomstrende bed og trær, fuglekvitter og drivhus på Sørnestunet.

Sigrid Bækholt [email protected]

 -Vi ville lære elevene hva som kom først av egget eller høna, forklarer Lise Tønnesen Skarseth og Roger Pedersen fra Bergeland videregående skole. I ca 17 år har elever hatt arbeidstrening på Sørnestunet. -I august i fjor dro vi til Aksdal og hentet 24 egg som fikk plass i rugemaskin i klasserommet. Etter ca 21 dager var gleden stor da de første kyllingene kom! Og så, rett etter nyttår, la de første hønene egg, forteller Lise.

Sørnesegg fra lykkelige høner på Sørnestunet selges på Bondekompaniet. Foto Sigrid Bækholt

-Så har vi sammen bygd hønsehus og utegard, forklarer Roger. -En dag jeg handla på Bondekompaniet fortalte de om et nytt konsept med kortreist mat. Vi fikk solgt oss inn. Vår elevbedrift leverer nå Sørnesegg hver tirsdag. Snart blir det også vaktelegg.

Vaktler?
-Vi var i Flekkefjord for å hente to høner og eier overtalte oss til også å ta med ni vaktler, forklarer Lise. -Og slik ble det!

-Vi trenger forresten hjelp til å passe hønene i sommer, kan noen hjelpe oss?

Elevene dyrker også grønnsaker. Bak vakre blomster står bugnende rabarbra. Foto Sigrid Bækholt

100 fikentrær, ti tusen makk og verdens største elefanthvitløk

Tone Lise viser fram sitt orientalske Persimmon-tre omkranset av enorme planter med elefanthvitløk og mengder av fikentrær. Foto Sigrid Bækholt

-Persimmonen er en fantastisk oransje frukt fra Midtøsten som skal spises når den er godt moden, forklarer Tone Lise.

Hennes eksotiske verden er i et drivhus på Sørnestunet. I deilig drivhusvarme viser hun fram de frodige vekstene. -Jeg har verdens aller største elefanthvitløk, mener Tone Lise bestemt.

Fikentre. Foto Tone Lise Østbø

Under Gladmat i fjor var gladmatretten til restauranten Bellies økologiske jordbær med rabarbra, iskrem og fikenolje fra fikentrær på Storhaug. Men hvor på Storhaug kom disse fikenene fra?

Kom de fra deg?
-Det skulle liksom være litt hemmelig, smiler Tone Lise. -Men ja, jeg har levert både fiken og fikenblader til Bellies.

Hvordan startet du med fiken?
-Jeg fikk en kvist fra et fikentre av en venninne fra Iran for seks år siden. Og se nå, jeg har hundre fikentrær! Jeg kan også fortelle deg en fun-fact. Fiken er ikke en frukt, men en blomst som ikke har sprunget ut! De er jysla gode og modnes rundt begynnelsen av juli. Det blir muligens rekord for tidlig høsting i år.

Tone Lises svære fiken. Foto Tone Lise Østbø

Hvordan får du det til – hva er dine hemmeligheter?
-Drivhuset gir ypperlige vekstforhold, forklarer Tone Lise. -I tillegg er det jorden og næringen som betyr alt. Her er det mye økologisk kompostert hestemøkk. I tillegg produserer mine ti tusen makk verdens sunneste plantenæring.

Hva slags makker – og ti tusen?
-Jeg aler opp en makketype som heter Red Wiggler. De kan leve i 4-5 år. Dette er ikke meitemark. Meitemark overlever en norsk vinter, men det gjør ikke disse da de liker seg best i de øverste 4-5 cm av jordlaget.

Makketypen heter Red Wiggler. Foto Sigrid Bækholt

De spiser papir og papp og matrester. Det er makkens avføring vi bruker til gjødsel. Den er svart, litt tørr og minner om kaffegrut. Dette er supergjødsel! Den består av millioner av mikrober som har vært gjennom makken flere ganger. Makkene produserer fosfor som stimulerer blomstring.

Hvordan kan interesserte komme i gang?
-Jeg selger makk for èn krone pr stykk. Minimumskjøp er 500. Har du en stor kompost binge bør du ha flere. Å holde på med kompostmakk er veldig kjekt, synes jeg.

Aviv Livnat. Foto Sigrid Bækholt

Tone Lises nærmeste nabo i drivhuset er Storhaug Dyreklinikk. Mens Tone Lise viser fram sine vekster kommer veterinær Aviv Livnat forbi. Han viser villig fram klinikken som har flere godt utstyrte behandlingsrom.

-Jeg behandler både kjæledyr og ville dyr, forklarer Aviv Livnat. -Alle dyr behandles likt hos oss.

Hvilke dyr har du behandlet i det siste?
-Hunder, katter, kaniner, spurvehauk og en and, husker Aviv og smiler.

Og hva er de vanligste oppdragene?
 -Det blir mye tannrens, tannhjelp og kastrering.

Rovfugler er hans favoritter. Aviv holder en ung hønsehauk. Foto Tone Lise Østbø

 

Vårblomstrende bed på Sørnestunet. Foto Sigrid Bækholt

Les mer om hva som skjer på Sørnestunet i tidligere artikler
https://storhaugbydelsavis.no/2023/11/29/to-utebaner-og-innendors-ridehall/
https://storhaugbydelsavis.no/2021/11/17/julestemning-i-stallen-julefest-pa-sornestunet/
https://storhaugbydelsavis.no/2021/03/27/norsk-viltsykehus-flytter-inn-pa-sornestunet/
https://storhaugbydelsavis.no/2021/03/05/onsdag-i-forrige-uke-kom-varen/