Julestemning i stallen – julefest på Sørnestunet

Pernille, Celina og Margrethe viser voltige på fjordingen Luna. Til høyre Anniken. Foto Sten Solberg.
Del på Facebook
Det lukter akkurat som det skal, høy og hestemøkk, hos ponniene i drivhuset på Sørnestunet. Atmosfæren er avslappet med behagelig varmt lys. Noen ungdommer fórer ponniene. Anniken henter nisseluer. Pernille, Celina og Margrethe gjør seg klar til fotografering. Kristian tar seg av nye ryttere. Fjordingen Luna sales opp av Elise.

Sigrid Bækholt
[email protected]

– Søndag 28. november inviterer Storhaug rideklubb til julefest, forteller styreleder Justina Haukelid. -Ridehuset lyssettes til både barneridning og oppvisninger. I kafeen vil det bli solgt grøt, lapper, gløgg, saft og kaffe.

– For de minste barna lager vi også en opplevelsestur med fjøsnisser i den gamle stallen, forteller Anniken Kranstad hemmelighetsfullt mens hun viser oss kaninene og hønene som bor på Sørnestunet. -Jeg har strikket en del nisseluer denne høsten. Noen blir premier i loddsalget.

Anniken Kranstad har strikket nisseluer og planlegger opplevelsestur med fjøsnisser i den gamle stallen. Foto Sten Solberg.

På landet – midt i byen

Sørnestunet ligger vakkert til mellom Ramsvig, Varden og Strømvig. Her bor det for tiden åtte høner, tre kaniner, tre katter, to hunder og tjueni ponnier – et eldorado for dyreglade barn og ungdom.

For hundre år siden ble det dyrket liljer, peoner, narsisser og krysantemum i de sørvendte hellingene. I 1937 ble Norges største drivhus reist omtrent der Ramsvigtunet sykehjem ligger i dag. Det var hundre meter langt! Fra syttitallet var det full konsentrasjon om roseproduksjon.

Kristian flyttet tilbake til Sørnes da han og Anniken var ferdige med gartnerskolen i 1988. Det første Anniken gjorde var å kjøpe hest. Etter hvert ble det flere hester, og mange besøk av barn og unge som ville ri. Det ble vanskeligere å drive gartneri. Sørnes gartneri ble nedlagt i 2009. Samme år ble Storhaug rideklubb stiftet.

I dag jobber både Anniken, Kristian og datteren Elise på rideskolen. I samarbeid med Storhaug rideklubb står de for driften av ridetilbudet på Sørnestunet.

Kristian Tjomsland trenger ikke kle seg ut for å posere som fjøsnisse på egen gård! – Vi har alltid noe på gang, sier Kristian. -Neste helg blir det dugnad med listing, maling og montering av kjøkken i det nye klasse/voltigerommet. Til våren skal vi utbedre naturridebanen. Vi var så heldige at vi fikk støtte fra Agria forsikring. Foto Sten Solberg.

Mye skjer i tre store drivhus

De tre gjenstående drivhusene ble bygget på syttitallet og rommer nå blant annet stall, ridehall, klasse/voltigerom, komposteringsanlegg for hestemøkk, eksotiske planter og viltsykehus.

Rideklubben er åpen for alle som ønsker å bli medlem. Klubben har ca 165 aktive ryttere, de fleste under 18 år, og disponerer hester, staller, ridehall, to ridebaner, ridesti og klubbhus. Det tilbys undervisning i riding, kjøring og voltige. I leietimer for de minste (under 8 år) er foreldre med og leier på tur.

Oppvisning i ridehuset fra julefesten i 2019.

Redusert pris?

– Har du et barn som har lyst til å ri, men finner det vanskelig å betale for aktiviteten? Kanskje vi kan hjelpe, sier styreleder Justina Haukelid. -Rideklubben kan søke om økonomisk støtte fra Idrettsrådet som gjør det mulig å tilby riding til redusert pris. Kontakt [email protected] for nærmere informasjon.

– På grunn av plassmangel er det ikke mulig å parkere på rideskolens område. Man kan eventuelt parkere ved Storhaughallen/Midjordbanen, forklarer Justina.

Mer om julefesten

Les om julefesten

Den spennende historien om Sørnestunet kan du lese her
https://storhaugrideklubb.wordpress.com/about/

Mer om viltsykehuset kan du lese her
https://storhaugbydelsavis.no/2021/03/27/norsk-viltsykehus-flytter-inn-pa-sornestunet/