– Onsdag i forrige uke kom våren!

Ingunn Ravndal
Del på Facebook
Kolonister, Botanisk hage og Ullandhaug økologiske gård vil ha den komposterte hestemøkka fra Storhaug rideklubb. Tilhengerlass leveres hjem til deg.

Sigrid Bækholt
[email protected]

– Vær så god, et tilhengerlass med ferdig kompostert hestemøkk fra Storhaug Rideklubb, sier Tone Lise Østbø ved porten inn til Strømvik Kolonihager. – Dette er helt fantastisk, responderer Ingunn Ravndal. – Gull til min hage! Mmmm. Det lukter godt også. Jeg hørte om denne supre muligheten første gang for tre år siden. En kolonihagenabo hadde hentet et trillebårlass fra rideklubben. Hestemøkk er akkurat det hagen min trenger nå, forklarer Ingunn. -Jeg er ofte på hagesenter, men aldri for å kjøpe jord og gjødsel. Alt fra hagen komposteres og gjenbrukes. I tillegg gjødsler jeg med tang og tare som jeg henter med trillebår i sjøkanten. Med kompostert hestemøkk i tillegg blir det perfekt!

Onsdag i forrige uke kom våren, forteller Ingunn Ravndal. – Jeg droppet vinterferie med snø på Haukeliseter og valgte våren i Strømvik kolonihage. I vinduskarmen hjemme har jeg sådd artisjokk, tomat, paprika og chili. Så gikk jeg løs på parsellen med klipping av hekk og rydding i bed. Kolonihage er først og fremst rekreasjon. Men det kjennes også bra å holde seg selv med løk, hvitløk, bær, plommer og epler samt tomater og druer i drivhuset. I hele vinter har vi hatt rosenkål og grønnkål. Og nå kommer våren!

Kristian Tjomsland på Storhaug Rideklubb er stolt av det ferdige produktet. – Vi er først i Norge med denne typen anlegg. Vifter, rør og sprinkler i golvet sørger for god ventilasjon. Møkka kommer fra friske hester. Den ferdige komposten både ser ut som og lukter mørk jord. Og så er det meitemark i, et godt tegn! Vi fikk veldig fine analyseresultater fra Eurofins.

– Tenk å ha dette flotte anlegget i nærområdet, utbryter Maibrit Madland. – Jeg har stor hage. Komposten herfra blir som gull for den!

– Det er mye kjøpegjødsel man ikke bør bruke, opplyser Tone Lise Østbø. – Flytende gjødsel, markedsført som økologisk/organisk, har vist seg å inneholde mye gift. Absolutt alt jeg dyrker har jeg dyrket direkte i denne komposten – til og med når den er helt fersk. Jeg vet den kommer fra friske og glade hester som får godt fòr.

– Prisen for et tilkjørt tilhengerlass er 1000 kroner. Så gir vi halv pris for lass nummer to. Kontakt meg gjerne på sms til telefon 970 01 027 eller til min facebookside, opplyser Tone Lise Østbø.

– Et tilhengerlass med ferdig kompostert hestemøkk blir bra for alt som skal vokse nå, sier Maibrit Madland. – I vinter så jeg naboen gikk til og fra og hentet hestemøkk med trillebår fra rideklubben. Da jeg fant ut hvorfor skaffet jeg meg for anledningen en rosa trillebår også. Min datter Maria og hennes venninne Jane driver Coco.kanel – et plantebasert kakebakeri. De bruker spiselige blomster til å pynte kakene med. Jeg dyrker en del spiseblomster ja. Og da er det viktig å vite at alt er giftfritt, sier Maibrit Madland. Fra venstre Maibrit Madland, tantebarn Margrethe og barnebarn Aksel.