To utebaner og innendørs ridehall

Del på Facebook
– Jeg synes vi er heldige som kan benytte området til noe som er nyttig for barn og ungdom, sier Kristian Tjomsland.

Av Hilda Kjeldstad
Foto Storhaug rideklubb

Kristian Tjomsland er fjerde generasjon på Sørnestunet ved Godalen. Her har han, sammen med sin kone Anniken Kranstad, drevet rideskole siden 2005. De siste restene etter tidligere tiders gartneri ble avviklet i 2009, og nå er det et trettitalls hester som rår grunnen i de gamle drivhusene.

–  Nå har vi rundt 200 aktive medlemmer i Storhaug rideklubb, forteller Kristian.

–  I tillegg til forskjellige ridetimer tilpasset rytternes interesser, alder og ferdigheter, er vi spesielt stolte av å kunne tilby tilrettelegging for barn og voksne med spesielle behov. Skoler, barnehager og sykehjem benytter seg av muligheten.

Men det har altså ikke alltid vært hester på Sørnestunet. I 1862 overtok Knud Sørnes eiendommen som til da hadde vært ubrukt, og startet å rydde mark til dyrking ved å anlegge terrasser og bygge steingjerder. Disse gjerdene skal vi komme tilbake til. Fra gården ble det levert både grønnsaker og planter til innbyggerne i Stavanger og omegn, og med Johanne Sørnes’ blomsterproduksjon fra 1920-tallet, ble gartneriet stadig utviklet fram til hestene altså gjorde sin inntogsmarsj for atten år siden.

Margrethe K. Rømcke på Stelpa, på utebanen ved de gamle drivhusene.

–  Hestene her er i all hovedsak islandshester. De er hardføre, forholdsvis små, og egner seg godt for unge ryttere og vestlandsklimaet vårt. De har alle sine særegenheter og lynne, og rytterne finner raskt sine favoritter, forteller Kristian.

I tillegg til stallplasser og innhegninger til hestene, har klubben to utebaner og egen innendørs ridehall. I sistnevnte skal det monteres tribuner før årets juleforestilling.

–  Vi er avhengig av støtte fra ulike stiftelser og fond for å utvikle og forbedre tilbudet i klubben. De siste årene har vi klart å sikre oss både tribuneanlegg og materiell til egen ridesti. Den ble tatt i bruk nå i høst, etter mange søknadsrunder og dugnadstimer. Se hvor flott det har blitt!

Sier Kristian, og viser rundt på den nyanlagte ridestien. Og her kommer vi tilbake til steingjerdene til Knud Sørnes: De var for høye til å kunne hoppe over, og nå går ridestien gjennom noen av gjerdene, parallelt med gangveien ned til Godalen.

–  Den store fordelen med ridesti på egen eiendom, er at rytterne nå får anledning til å prøve seg i trav og galopp utenfor bane. Vi har flotte turveier på Storhaug, og rideklubben setter stor pris på å få lov av kommunen til å bruke disse. Men av hensyn til sikkerheten skal de kun nyttes i skritt, og det har vært lenge etterlengtet med en mulighet for å kunne øve seg på de andre gangartene. I tillegg er det tilrettelagt for kjøring med hest og vogn.

Rideklubben driver også sitt helt (sær-)egne resirkuleringsanlegg – hestemøkk omdannes til god kompost i sirkulærøkonomiens ånd. Og sånn sett kan man kanskje si at sirkelen på et vis er sluttet – selv om det ikke lenger er gartneri på Sørnes, sikrer driften av rideklubben fortsatt vekst i hagene på Storhaug.

Kristian Tjomsland i arbeid.