Fra rusomsorg til sokneprest i Johannes

Fra felles gudstjeneste med innsettelse av ny sokneprest søndag 18. august. Fra venstre kantor Edgar Hansen, trosopplærer Ingeborg Berntzaa Nedrebø, menighetsrådsleder Karl Svela, daglig leder Signe Wolden, sokneprest i Varden Møyfrid Lunde. Foran: Diakon Kristin Anda, sokneprest i St. Johannes Per Arne Tengesdal og domprost Stefan Emmerhoff. Alle er fra St. Johannes menighet, unntatt Møyfrid og Stefan.
Del på Facebook
Den nye Johannespresten Per Arne Tengesdal vil åpne kirkedørene for hele mangfoldet av storhaugbuer, spesielt de med et ulykkelig kjærlighetsforhold til Gud og kirken.

Andreas Høy Knudsen,
varamedlem i menighetsrådet

– Jeg har blitt kjent med Storhaug fra kommunale boliger og mørke kjellere, forteller solagutten Per Arne Tengesdal. Den tidligere gatepresten i Kirkens Bymisjon og institusjonspresten på Rogaland A-senter er blitt ny sokneprest i Johannes på Storhaug.

– Jeg lærte veldig mye av han som var med og etablerte bymisjonens arbeid i Stavanger, Odd Kristian “Kian” Reme fra Storhaug, sier Per Arne.

Siden han fikk kontrakten i Johannes i vår, har Per Arne forberedt seg på sin – sannsynligvis – siste langvarige stilling i arbeidslivet. Det siste året har han vært vikarprest i Sørnes kirke på Røyneberg og frisket opp liturgien og messene. Dessuten har han sagt opp abonnementet på avisa Klasse­kampen.

– Jeg har i stedet lest Vårt Land for å forberede meg på den nye jobben, smiler presten. Det tar ikke mange setningene å forstå at Per Arne hører til på venstresiden i politikken. Og på de utstøtte sin side i diakonien, som er kirkens omsorgsarbeid.

– Kirken må være raus og åpen i et samfunn hvor altfor mange står på utsiden, sier han.

Homofiles rettigheter

I årene som gateprest i Stavanger og senere som institusjonsprest på Rogaland A-senter, har Per Arne Tengesdal jobbet for marginaliserte grupper i samfunnet. Dette vil han fortsette med som sokneprest i Johannes.

– Tidligere har jeg jobbet for de homofile sine rettigheter, og jeg ønsker å drive fram dialogen med andre livssyn, sier Per Arne. Han mener at folk i kirken ikke har noen grunn til å frykte andre syn så lenge man er trygg på sitt eget ståsted.

– Jeg husker veldig godt den gangen biskop Anne-Lise Ådnøy var sokneprest i Petri, og kirken arrangerte et eget måltid hvor byens muslimer ble invitert for å bryte fasten etter Ramadan. Det var et kulturprogram uten kirkens liturgi, minnes han.

Per Arne har i det hele tatt stor tillit til norske muslimer sin oppriktighet og troverdighet.

– En gang jeg sto på Karl Johan i Oslo og snakket med en mormoner, så kom det en muslim opp til oss og ba mormoneren om å ha respekt for meg og ikke være så kranglete. Det var sterkt. Kristne og muslimer har noe til felles når vi søker det hellige, sier Per Arne.

Per Arne Tengesdal på sitt kontor i St Johannes menighet.

Lenke til kulturlivet

Den nye Johannespresten har også andre bein å stå på. Som ivrig hobbymusiker spiller han gitar og mandolin, instrumenter som alltid står klare inne på prestekontoret.

Før innsettelsesgudstjenesten 18. august sendte Per Arne selv invitasjon til samarbeid rundt til miljøer på Storhaug.

– Jeg ønsker å bidra til en kirke med et mangfoldig og allsidig kulturarbeid, musikk, teater og debatt, sier Per Arne. Han nevner spesielt Tou Scene, nabolagsteateret Ville veier, Liv Runesdatter sin sanggruppe Song Circus, og kulturskolen.

– Jeg har to døtre som er veldig engasjerte i kulturlivet, røper soknepresten. Han håper mange storhaugfolk – også de som ikke er vant til å gå i kirken – vil være med å støtte arbeidet.

– Vi må være en kirke som har rom for både konservative og liberale. Kirken må være åpen, sier soknepresten og siterer 1800-tallets lavkirkelige kristen-liberaler N.S.F. Grundtvig: Menneske først, kristen så.

– Livsmestring for mennesker, det er vi mange som står på og jobber for, avslutter den nye soknepresten i Johannes, Per Arne Tengesdal.