– IMS er vår viktigste butikk

Fatmi Solvik, Samreen Javed og Ume Kalsoom presenterer gratis mat til førti mennesker.
Del på Facebook
Hver mandag tilbyr FLAM måltidsfellesskap med varm mat, en dessertbit, te og nytraktet kaffe på Midjord bydelshus. Frivillige lager mat, serverer og rydder. Alt er gratis! Hvordan får de det til? Hva er hemmelighetene bak rimelig, sunn, god mat for mange?

Sigrid Bækholt
[email protected]

Vi møtes tidlig en mørk morgen i november på Midjord bydelshus. Samreen og mamma Ume fordeler raskt og systematisk mengder av grønnsaker, urter og krydder på de to kjøkkenbenkene. De har tre timer på seg til å lage mat til 30-40 personer. Det lukter liflig fra krydder og urter.

– Jeg starter ofte dagen før, forteller Samreen. – I går lagde jeg kylling boller. Da kjørte jeg først fileter og kyllinglår gjenn­om kjøkkenmaskinen til kjøttdeig. I dag skal vi lage vi to pakistanske retter hvor ca halvparten av maten blir vegansk.

Ume skreller og skjærer opp poteter i høyt tempo. Samreen forbereder to store gryteretter. Mengder med ris vaskes og klargjøres til koking.

Fortell, hva er dine tips for å lage rimelig god mat?

– Internasjonalt Matsenter (IMS) er vår viktigste butikk, forteller Samreen. – Der handler vi ris, olje, mel, krydder, frukt og grønnsaker. Ris kjøper vi gjerne i store poser på 5-10 kilo. Vi bruker basmati ris til alt.

Kan jeg komme med en oppfordring? Alle bare må prøve de nystekte nan-brødene hos IMS!

Så bruker vi mange rimelige First Price-varer fra KIWI og Xtra-varer fra Coop, begge er helt greie i mat.

Ume Kalsoom skjærer opp potetene. Samreeen Javed er glad for all hjelp fra sin kjære mamma.

Aloo Channa Masala og Chicken Kofta

Ume forbereder Aloo Channa Masala – en enkel klassisk og pakistansk rett med varme krydder, kikerter og kremete poteter i krydret tomatbasert saus. Retten er naturlig glutenfri, vegansk og familievennlig.

Samreen fyller gryta med ingredienser til Chicken Kofta. – Det blir saftige kylling boller i krydret tomat- og yoghurtsaus. Jeg lover at den blir smakfull med ingefær, hvitløk, spisskummen og garam masala, forklarer Samreen.

Øyemål – ikke oppskrift

Verken Ume eller Samreen trenger oppskrift. Dette gjøres på øye­mål – de har lang erfaring. – Vi teller, måler og vekter på auto­pilot, forteller Samreen.

Samreen og hennes familie drev tidligere restauranten Nora’s Kitchen i Pedersgata 56.

Hvis dere selv skal ut å spise, hvor går dere da?

– Drop-in Pizza & Kebab på Lagårdsveien eller Istanbul i Pedersgata er blant storfavorittene. Pluss Pizzabakeren, sier Ume og Samreen.

Hva motiverer dere til så stor frivillig innsats for mål­­tids­fellesskap?

– Vi må alle ut å treffe folk for å unngå depresjon, sier Ume.

– Matfellesskap gir glede, sier Samreen. – Min største glede er å se fornøyde folk. Det er det som er den store hemmeligheten bak å gjøre frivillig innsats. Gleden man opplever av å glede andre. Da er det også lettere å tenke positivt om hva jeg selv har gjort når dagen er slutt. Da sover jeg også bedre.

Maten ble nesten helt spist opp før jeg rakk å ta bilde! Johnny Svensson fra Nylund var her for første gang og satte pris på maten. – På onsdag skal jeg spise kjøttkaker med ertestuing på Kafé Sjøsiden (på Lervig sykehjem), sier Johnny.