Sigrid Bækholt
[email protected]
Vi møtes tidlig en mørk morgen i november på Midjord bydelshus. Samreen og mamma Ume fordeler raskt og systematisk mengder av grønnsaker, urter og krydder på de to kjøkkenbenkene. De har tre timer på seg til å lage mat til 30-40 personer. Det lukter liflig fra krydder og urter.
– Jeg starter ofte dagen før, forteller Samreen. – I går lagde jeg kylling boller. Da kjørte jeg først fileter og kyllinglår gjennom kjøkkenmaskinen til kjøttdeig. I dag skal vi lage vi to pakistanske retter hvor ca halvparten av maten blir vegansk.
Ume skreller og skjærer opp poteter i høyt tempo. Samreen forbereder to store gryteretter. Mengder med ris vaskes og klargjøres til koking.
Fortell, hva er dine tips for å lage rimelig god mat?
– Internasjonalt Matsenter (IMS) er vår viktigste butikk, forteller Samreen. – Der handler vi ris, olje, mel, krydder, frukt og grønnsaker. Ris kjøper vi gjerne i store poser på 5-10 kilo. Vi bruker basmati ris til alt.
Kan jeg komme med en oppfordring? Alle bare må prøve de nystekte nan-brødene hos IMS!
Så bruker vi mange rimelige First Price-varer fra KIWI og Xtra-varer fra Coop, begge er helt greie i mat.

Aloo Channa Masala og Chicken Kofta
Ume forbereder Aloo Channa Masala – en enkel klassisk og pakistansk rett med varme krydder, kikerter og kremete poteter i krydret tomatbasert saus. Retten er naturlig glutenfri, vegansk og familievennlig.
Samreen fyller gryta med ingredienser til Chicken Kofta. – Det blir saftige kylling boller i krydret tomat- og yoghurtsaus. Jeg lover at den blir smakfull med ingefær, hvitløk, spisskummen og garam masala, forklarer Samreen.
Øyemål – ikke oppskrift
Verken Ume eller Samreen trenger oppskrift. Dette gjøres på øyemål – de har lang erfaring. – Vi teller, måler og vekter på autopilot, forteller Samreen.
Samreen og hennes familie drev tidligere restauranten Nora’s Kitchen i Pedersgata 56.
Hvis dere selv skal ut å spise, hvor går dere da?
– Drop-in Pizza & Kebab på Lagårdsveien eller Istanbul i Pedersgata er blant storfavorittene. Pluss Pizzabakeren, sier Ume og Samreen.
Hva motiverer dere til så stor frivillig innsats for måltidsfellesskap?
– Vi må alle ut å treffe folk for å unngå depresjon, sier Ume.
– Matfellesskap gir glede, sier Samreen. – Min største glede er å se fornøyde folk. Det er det som er den store hemmeligheten bak å gjøre frivillig innsats. Gleden man opplever av å glede andre. Da er det også lettere å tenke positivt om hva jeg selv har gjort når dagen er slutt. Da sover jeg også bedre.





