Miljøvaktmester på Midjord

– Hver fredag fra klokka 10-14 treffes jeg på Midjord bydelshus, sier Kurt Øverland. Foto: Sigrid Bekholt.
Del på Facebook
Kurt Øverland brenner for å finne gode løsninger på sosiale utfordringer. Nå vil han hjelpe beboere på Midjord. Kurt driver også verkstedet Sykkel Service og er erfaringskonsulent på Rennesøy.

Sigrid Bækholt
[email protected]

– Jeg skal ikke være en vaktmester som kommer og gjør oppgaver for folk, men kan bistå og hjelpe med å utføre oppgaver. Jeg kan hjelpe å gjøre det enklere å finne ut av ting. Sammen med Områdesatsingen på Storhaug lager vi et tjenestekart, dvs at jeg vet mye om hvem som kan kontaktes om hva.

Jeg vil gjerne bli kontaktet om problemer fredager. Beboere i området er også velkommen da, til å ta en kopp kaffe eller bare hilse på og bli kjent med meg. Tirsdag blir en aktiv dag for å gjennomføre. Sammen. Vi, ikke bare jeg. Inntil videre er treffstedet på bydelshuset.

Er det mest praktiske råd du vil gi?
– Miljøvaktmester, det tenker jeg er å passe på miljøet, også det indre. Nå har jeg satt meg inn i og vet at det finnes veldig mange kjekke aktiviteter man kan delta på, enten gratis eller med en lav egenandel. Delta i selve livet med kjekke ting, det er bra!

Har du hatt en lignende jobb før?
– Siden 2015 har jeg vært erfaringskonsulent blant rusmisbrukere og flyktninger i kommunale boliger på Rennesøy. Jeg er stolt av det, at jeg nå ble headhunted til denne jobben på Midjord!

Fortell om deg selv!
– Jeg bodde først på Våland. Så bygde vi hus på Sunde. Jeg var et aktivt barn og overvektig. Jeg passet ikke inn i idretten og ble litt sånn klovn for å beskytte meg selv. Jeg ble godt kjent med følelsen å ikke passe inn noe sted, forteller Kurt. – Jeg var høyt og lavt og satt ikke i ro. Jeg ledet faktisk en elevstreik på barneskolen. Kjeften åpna seg før hånden var rekt i været.

Sykler har jeg skrudd på så lenge jeg kan huske. Det startet i kjelleren hjemme sammen med faderen. Med hjelp fra sløydlærer og sosiallærer fikk jeg starte sykkelverksted i sløydsalen på skolen. Det ga meg mestringsfølelse.

Gi tilbake, det er det det handler om

Nå bruker jeg mine erfaringer til å hjelpe andre til å finne mestring og arbeidsglede gjennom praktisk arbeid, forteller Kurt.

Dette får han til bl.a. gjennom Nav som bruker Sykkel Service til arbeidstrening.

– Jeg fortalte min historie på et møte i regi av Områdesatsing Storhaug om tidlig innsats. Jeg luftet tanken om å få til noe lignende for ungdomsskoleelever som ikke har ro på seg. Heldigvis var det noen som likte forslaget mitt. Etter møter, planlegging og prosjektbeskrivelser er nå tre elever fra St Svithun skole sammen med meg på verkstedet en dag i uken.

Sykkelreparasjon er etter hvert blitt ganske så avansert og det er stort behov for reparatører.

Hva gjør du som erfaringskonsulent på Rennesøy?
– Jeg hjelper andre å leve rusfritt, med en egen vri på arbeidstilnærmingen. Jeg skjems ikke av min egen bakgrunn. 17. august i år har jeg vært rusfri og totalavholdende i 12 år. Før det var jeg aktiv i rusen i 20 år.

Ruslivet førte til et liv i kaos hvor jeg brukte amfetamin som selvmedisinering. Det ble mange oppbrudd og mye flytting. Da livet snudde hadde jeg mye å ta igjen. Inkassokrav, jeg hadde ikke åpnet brev de tre siste årene. Jeg klarte så vidt å beholde huset.

I det nye livet tok jeg videreutdanning i rus og psykiatri. Fremdeles er jeg hver uke på møter i AN og AA, både i Stavanger og på Rennesøy. Det gir meg bevissthet om hva jeg har stukket fra.

Storhaug er nå aller best!

Kurt kjøpte hus i Birkelands­gata for 15 år siden. – Jeg stortrives og tar godt vare på hjemmet mitt. Fordi jeg har hund så blir jeg veldig godt kjent i nabolaget, forteller Kurt.

Sommeren 2020 leverte Kurt en reparert el-varesykkel i bydelens nye felleslokaler i Kvitsøy­gata 3. Der traff han Camilla Torvik Tønne som da var leder for Storhaug Unlimited.

– Jeg har fått mye nyttig hjelp. Blant annet til å finne de flotte lokalene for sykkelverkstedet i Dokken ved Badedammen.

Hva gleder du deg til i 2023?
– Jeg trives aller best når jeg kan skru, drikke kaffe og høre på radio. Min store lidenskap i fritiden er dans. Jeg slapper av når jeg danser. Og så mediterer jeg litt om morgenen. Et viktig mål for meg er å kunne overlate mer til andre og stole på at det går greit. Ferie! Det skulle jeg hatt mer av! Og være mer i campingvogna jeg har skaffet meg!

Har åpnet sykkelverksted i Dokkagata 4 – Storhaug Bydelsavis