Tegner utopisk fremtid for Badedammen og Svankevigå

Todor Kesarovski og Leo Ribiero, som begge bor i området, tegner illustrasjoner og kart av hvordan de ønsker det skal bli i området Badedammen og Svankevigå. Foto Sten Solberg
Del på Facebook
De vil både bevare og skape noe nytt. Målet er å bedre bo- og levekår. De drømmer om vannkanaler, varme og kalde bassenger, badstuer og flere brygger. Flere nivåer av gangbruer mellom gamle bygg med verksteder, barnehage, marked og en hyggelig liten cafe på hjørnet. Gode plasser hvor folk kan møtes. Mer grønt med frukthaver, bypark og takpark. Bærekraftig transport. Et område hvor grønne akser, frodige trær og håndtering av vann og vannkanaler er viktige grep.

Sigrid Bækholt
[email protected]

En gruppe med beboere fra området har siden januar i år arbeidet med sin visjon for fremtiden i området. Gruppen kaller seg Svankevigå og Badedammen 2030.

– Jeg var nysgjerrig, men skjønte ikke ordene i innbydelsen jeg hadde fått. For hva i all verden er et utopisk fremtidsverksted? Anne Grethe Vasbø fra Bratteberggata forklarer hvordan hun ble med i gruppa som nå lager nye visjoner for området. – Vi har vært gjennom en helt ny måte å tenke på, forklarer Anne Grethe. – Helt fritt og uten hindringer. Når vi i andre saker kanskje får mene noe om hva som kan være i mellomrommene, har Leo elegant vist hvordan man kan løfte vekk hele bygg her og der. I vår nye visjon blir rom for mennesker det viktigste.

Utopisk Fremtidsverksted

Etter grundige samtaler, diskusjoner og ekskursjoner i området bearbeides ideene og blir til illustrasjoner og kart for hvordan det kan bli. Beboere fra området Svankevigå og Badedammen får hjelp fra Universitetet i Stavanger til å lage sine egne utopiske visjoner. Foto Sigrid Bækholt.

– Vi har brukt en metode kalt Utopisk Fremtidsverksted for å utvikle alternative visjoner for området Svankevigå og Badedammen, forklarer Thomas Kloster-Jensen Macintyre.

Gjennom EU prosjektet NEB-Star samarbeider forskere fra Universitetet i Stavanger med innbyggere og andre interesserte for å utvikle og realisere visjonen. – Vi har vært gjennom en kritikkfase hvor vi ble bedre kjent med hverandre og tok for oss det problematiske i området. Nå er vi i snart ferdige med den utopiske fasen.

Fremtidsverksted i kjellerstua

Vi trenger flere grønne områder, sier Kristoffer Drevdal.

Storhaug bydelsavis ble invitert til og var til stede på et arbeidsmøte i kjellerstua til Vindmøllebakken Bofellesskap fredag 16. august. Samlingen startet med at deltakerne presenterte seg.

Kristoffer Drevdal bor i Ramslandssmauet, er småbarnsfar og 110 % engasjert i å lage en ny visjon for området.

– Mange er svært misfornøyd med at de ikke blir hørt i byutviklingssaker, sier Kenneth Bøe som bor i Lervig og er sterkt engasjert i Storhaug Snekkerforening og organisasjonen Bevar Svankevigå.

– Foreløpig har de som bor, jobber og bruker området deltatt i prosessen. Nå er det på tide å invitere inn andre partnere, sier Bjørn Kristiansen, som er fersk Storhaugboer bosatt i Lervig. – Vi må være obs på at nåtiden er preget av ekstremt sprik mellom hva som sies og hva som gjøres.– Gentrifiseringen har gått altfor langt, sier Endre Elvestad. Etter at han flyttet til Vindmøllebakken Bofellesskap for 4 år siden har han blitt veldig interessert i byplanlegging.

Leo Ribiero har også bodd 4 år i Vindmøllebakken Bofellesskap og bidrar med illustrasjoner. Todor Kesarovski fra Nedre Banegate bidrar med å få ideene inn på kart. Anders Riel Müller og Thomas Kloster-Jensen Macintyre er med på vegne av Universitetet i Stavanger (UiS).

– Vi bodde i Karlsminnegata, men ville ha eget hus, så vi flyttet hit til Ramslandssmauet i mai i fjor, forteller Kristoffer mens han viser det sjarmerende huset fra attenhundretallet med inngjerdet hage rett ved Badedammen.– Vi har to barn under to år og drømmer om at området blir bedre for barn. En barnehage kan, i tillegg til å ta seg av barna, bety mye for å bli kjent med hverandre og rett og slett løfte området. Det er tungtrafikk i området og ingen fotgjengerfelt. Selvfølgelig trenger vi flere grønne områder og ikke flere små blokkleiligheter.

 Hvordan ble du med i visjonsarbeidet?
– Visstnok var det lagt noen flyere i postkassene. Men så kom nabo Torunn Larsen og banket på døra vår. Jeg ble fort overbevist om å delta på en workshop av henne!

– Huset mitt ble flyttet fra Hjelmeland til nederst i Bratteberggata i 1850, forteller Anne Grethe Vasbø.– I det som nå er stuen min var det en gang kartbutikk.

Vi må huske på at i 1850 lå huset mye nærmere sjøen. Ifølge historier kom kunder roende for å kjøpe sjøkart her i dette huset.  Alt det gamle, som jeg synes er fint, brukes glatt i utbyggernes markedsføring når det skal selges boliger. Og så, for å kunne bygge enda mer, er det akkurat det de brukte i markedsføringen og som jeg likte best, som de vil rive!

Badedammen og Svankevigå er mitt nærområde som jeg bruker i hverdagen. Her går jeg tur og bader. Dette er hjemme for meg!

Hvordan ble du med i visjonsarbeidet?
– Jeg kom over et innlegg på facebook som ledet meg til gruppen  Svankevigå/Badedammen

2030 Utopiske Fremtider. Jeg var først og fremst nysgjerrig på metoden, Utopiske Fremtidsverksteder, som benyttes for å involvere innbyggerne i større grad. Det gir frihet at vi i første omgang planla helt fritt uten å ta hensyn til kommunale planer eller prospekter fra utbyggerne. Alt er lov! Etter hvert har vi landet en del punkter som er viktige for oss og som nå er synliggjort gjennom tegningene til Todor og Leo.

Artikkelen i Storhaug Bydelsavis nr 4 – side 10-13
Storhaug Bydelsavis nr 4_2024 – Storhaug Bydelsavis

Les flere artiler om Svankevigå ved å trykke på den grønne knappen med «Svankevigå»