Kajakkhotell i Svankevigå nedlegges

Kajakkhotellet og butikken Ut I Naturen, har holdt til i Svankevigå i 16 år. Butikken opphørte i fjor. -Nå har huseier varslet om at bygget som kajakkhotellet holder til i skal rives, sier Arnt Aasland. -Alle kajakkene må ut i løpet av året. Akkurat nå er det 173 kajakker her.
Del på Facebook
Hva er et kajakkhotell og hvem trenger det? Spesielt i området rundt Badedammen bor svært mange i små blokkleiligheter som verken har hage, kjeller eller bod. De mangler plass til f.eks. kajakk.

Sigrid Bækholt
[email protected]

Viktige arbeidsplasser, aktiviteter og sosiale møteplasser, som har trivdes godt i de gamle industribyggene, står nå i fare for å bli nedlagt og forsvinne fra området. Nye utbyggingsplaner forutsetter at gamle brukbare industribygg må rives for å gi plass til flere blokkleiligheter.

Iskrembedriften Delizia måtte ut av lokalene på Mølleneset, og flyttet til Tasta for ett år siden. Nå er det kajakkhotellet som må ut. Et lite stenkast unna i Svanke­vigå, kan båtbygger, sykkelverksted, snekkerverksted, badstuer og kunstnere miste sitt tilholdssted.

Kajakker kan lagres på veldig mange forskjellige og enkle måter i byen, i naturen, i eldre bygg, i containere, stativ eller stillas.

Hva er et kajakkhotell?

– Først og fremst vil jeg si at plasseringen som kajakkhotellet har i Svankevigå er unik, sier Arnt Aasland. – Kajakkhotellet er for dem som bor i Stavanger og har lyst på kajakk, men som ikke har plass til oppbevaring der de bor. For ca 2.500 kroner i året har hotellet tilbudt helårs oppbevaring av kajakker og kanoer. Som en del av hotellpakken har vi også kunnet tilby bruk av toalett, kajakkbrygge, vedlikeholdsbukker, låsbare skap og vaskestasjon. Vi har også innendørs sykkelparkering samt noen parkeringsplasser for bil.

Hva vil skje med kundene og kajakkene?
– Mange kunder må nå selge kajakkene sine fordi de ikke lenger har et sted å ha dem, forteller Arnt Aasland.

Hva skulle du ønske kunne skje?
– Jeg håper noen kan hjelpe til med å finne nye løsninger. Nye løsninger kan lages ganske enkelt, både i by og i natur. Dette er ganske greit og enkelt å få til. Er kommunen med så er der mange plasser, også på Storhaug, hvor en kan plassere et kajakkskur og to. F.eks. på områdene i Godalen, Emmaus og Lervigparken.

– Det er kjempesynd om kajakkhotellet forsvinner fra om­rådet, sier Erlend Birkedal som har hatt kajakk på hotellet i tre år. Erlend forteller at han har hatt leilighet ved Badedammen i fire år. – Jeg hadde lyst på kajakk, men hadde ingen sted å ha den. Jeg sjekket muligheter hos den lokale kajakk-klubben, og kunne fått plass der, men det ville bety å måtte dra til Hundvåg. Kajakkhotell rett i nærheten var midt i blinken for meg, forteller Erlend. – Jeg håper at det kommer noe i erstatning. Om ikke, vil det være et stort tap for bydelen.

Skal ikke rives med en gang

– Bygget og kaia som kajakk­hotellet holder til i må ytterligere vurderes i forhold til sikkerhet, sier pressevakt Sigbjørn Vedeld i Fellekjøpet Agri. – Byggene som ikke er foreslått vernet må videre utredes og sikres i forhold til tilstand, og vil bli vurdert revet, helt eller delvis. Dette betyr at kajakkhotellet ikke skal rives på nåværende tidspunkt. En eventuell riving krever byggesøknad, sier Vedeld. Huseier Felleskjøpet Agri opplyser at deler av området og bygningsmassen er nå i for dårlig forfatning til å drive næringsvirksomhet i.