Storhaug Bydelsavis nr 2 – 2018
Stavanger hadde en periode over 70 hermetikkfabrikker i drift samtidig. 7 av 10 i arbeid var knyttet til industrien, langt mer omfattende enn den senere oljeindustrien. En pipeskog preget bydelen som en periode var det tettest bebygde industriområde i Norge.
– Dette er blant de kjekkeste oppgavene jeg har, sa Kari Raustein da bygget ble historisk skiltet. Hun roste byens byantikvar og den gode kulturminneplanen. – I kommunalstyret for byutvikling er det tverrpolitisk enighet om å gjøre den gamle hermetikkhistorien mer synlig for alle.
Johan Tjaaland var 34 år da han i 1907 etablerte seg i hermetikkfabrikken Fram i Baneviksgata 7.
I disse lokalene eksperimenterte han med utnyttelse av vårsild i hermetikkindustrien; det som resulterte i kippersproduksjon. Kippers, røykt sild, ble opprinnelig solgt nyrøykt og med begrenset holdbarhet, men Tjaaland lyktes med å skape et godt produkt som kunne masseproduseres.
Tjaalands forbedringer gikk ut på å dele silden i to fileter. På den måten gikk selve røykingen hurtigere. Hode og hale på silden ble også kappet av. Arbeidet med dette førte til utvikling av nye maskiner, bl.a. fileteringsmaskiner. De nye prosessene medførte at det ble en tidobling av produksjonskapasiteten ved fabrikken, og kippers ble et lønnsomt produkt med økte antall produksjonsdager, ettersom kippersproduksjonen foregikk utenom selve brislingsesongen. Hos Johan Tjaaland skal dette ha resultert i at de 100 arbeiderne på fabrikken hadde arbeid hele året.
Fra Byhistorisk forening Stavanger