Samvær og hjemmelaget mat viktigst

Et bugnende matbord med mye grønnsaker, fisk og kjøtt. De frivillige er fra venstre Kalle Svela, Kjersti Enoksen Høllesli, Marianne Høllesli og Elin Svela. Foto Sigrid Bækholt
Del på Facebook
Første onsdag hver måned er det middagstreff i St Johannes menighet.

Sigrid Bækholt
[email protected]

– Viktigst hos oss er god hjemmelaget middag og sosialt samvær for alle generasjoner, forteller Karl (Kalle) Svela som både er leder i menighetsrådet og selvutnevnt frivillig kokk for mange måltider i menigheten.

Vi treffes til kaffedrøs i menighetssenteret og jeg ber Kalle fortelle om triksene for å få tak i og lage god, rimelig mat til mange.

Noe er gratis – annet gode tilbud

– Når jeg forbereder felles måltid i menigheten, kan jeg på forhånd være både en og to ganger innom Matsentralen på Sandnes, forteller Kalle. – Sist fredag fikk vi en flott laksefilet. Mandag var det så fullt av biler på parkeringsplassen at jeg rett og slett ikke slapp til. En gang fikk vi fire kilo pasta gratis bare fordi emballasjen var litt ødelagt. Det meste vi bruker av poteter og gulrot får vi fra Matsentralen.

Som bedrift kan vi også handle på Storcash (Norgesgruppen) på Forus. De kan ha gode tilbud på f.eks. kjøtt og kjøttdeig.

Så følger jeg jo med og handler i nærbutikkene når det er gode tilbud. Vi kan handle i stort over tid fordi vi har god lagringsplass til tørrvarer, kjøl og frys. I tillegg har vi bra kjøkkenutstyr til stordrift.

Lang fartstid som kokk

Kalle har lang fartstid som kokk etter at han tok fagbrev på Berge­land tidlig på sytti-tallet. Det er helt naturlig for ham å lage all mat fra bunnen selv.

– Men vi er heldigvis flere på kjøkkenet, sier Kalle. – Snart kommer Elin og Helen for å skrelle poteter og grønnsaker. Alt skrelles for hånd.

Vi er til sammen fem frivillige i dag. I tillegg til maten skal vi sette opp border, rydde, vaske opp og prate med folk underveis. Så får vi også oppleve den store gleden av å motta gode ord og takk for både for maten og innsatsen.

-Se her, denne fileterte laksen fikk vi fra Matsentralen, sier Kalle Svela.
Foto Sigrid Bækholt

Bugnende matbord

Et bugnende matbord står klar halv fem. Denne onsdagen ble det kokt laks med rømme, svinenakke (pulled pork), wienerpølser med brød, kokte poteter, ris, ertestuing, grønnsaker pluss gele og sjokoladepudding til dessert. Alt gratis! Men med en oppfordring om å betale etter evne på vipps. Og det gjør en del.

Det er nesten fullt ved bord­ene. Mange tilhører menigheten. Noen er familie i tre generasjoner. Noen kommer alene, og treffer kjente ved bordene. Noen er naboer fra nærområdet. Noen er der for første gang og kommer gjerne tilbake, for dette var overdådig, forteller to damer.

Neste middagstreff er onsdag 3. desember. Påmelding skjer via hjemmeside www.johannes-menighet.no. Der kan du også gi beskjed om eventuelle diettbehov eller matallergier.

Matsentralene

omfordeler overskuddsmat fra matbransjen til ideelle organisasjoner som hjelper mennesker som trenger mathjelp.
https://www.matsentralen.no/