Tar ikke gjenbruk på alvor

Det lengste hvite bygget til venstre, nr 38, bevares. Nr 34 (også det bygget i 1917) og byggene foran i bildet skal rives. Det svarte bygget til høyre for nr 34 er Støperigården og blokkene helt til høyre i bildet er deler av det nye boligprosjektet som kalles Sjøparken. Oversiktsbildet er tatt fra lift og fotograf er Sten Solberg.
Del på Facebook
Politikere fra Rødt til Frp skrøt av det nye prosjektet da bystyret enstemmig vedtok detaljregulering for Støperigata 34-38 mandag 16. desember. Men flertallet vedtok ikke at eldre bygningsdeler skal tas vare på for gjenbruk i nye prosjekter.

Sigrid Bækholt
[email protected]

Vi ønsker å bygge både leilig­heter og rekkehus – alt i alt mer enn 100 nye hjem og noen lokaler for næringsvirksomhet, skriver Bate på sin salgsside.

Administrasjonen skriver i saken at det hadde vært ønskelig med større gjenbruk av eksisterende bygningsmasse. Bare Støperigata 38 bevares. Alle andre bygg skal rives.

Både Støperigata 34 og 38 er oppført i tegl rundt 1917, skrives det i saken. De ble reist som Stavanger Blikemballagefabriks sardin­eskeavdeling. Lagerhallene er fra 60-tallet. På 80-tallet fikk Støperigata 38 et tilbygg inn mot kvartalet.

Gammelt støpejernsvindu i Støperigata 34. Foto Sten Solberg.

Smijernsvinduer og dråpeskifertak

Støperigata 34 (som skal rives) har kvaliteter med smijernsvinduer, dråpeskifertak og en av byens få gjenværende smier, skriver arkitekt og storhaugbeboer Benedikte Landsnes i sin merknad til planen. Hun ber også kommunen vurdere om billige og uraffinerte lokaler bør bevares slik at en mengde kreative virksomheter kan bevares i bydelen.

Vedtok ikke gjenbruk av eldre bygningsdeler

V og MDG foreslo i bystyre­møtet at det skulle tas inn i bestemmelsene at eldre bygningsdeler skal så langt det er mulig tas vare på for gjenbruk i nye prosjekter. Dette forslaget fikk bare 11 stemmer (Rødt, SV, V og MDG) og ble ikke vedtatt.

Hjelpe leietakerne?

SV ba kommunedirektøren hjelpe brukerne av lokaler i Støperi­gata 34 og i Svankevigå med å finne alternative lokaler til deres virksomhet i nærområdet.

Oversendelsesforslaget var sak på møte i kommunalutvalget 11. februar. Kommunedirek­tørens skriftlige kommentar til forslaget er at eksisterende leieavtaler er regulert mellom grunneierne og private aktører, og kommunen har ikke en rolle i dette. Videre opplyses det om at leietakere av Støperigata 34 ikke har avgitt høringsuttalelse i plansaken og at vi kjenner heller ikke til om det er avtale med eventuelle leietakere for det nye næringsarealet.

Les også: Gjenbruk av bygninger

Stilken & Strøm holder til i andre etasje av Støperigata 34. Blomstene trives utmerket i det gamle fabrikkbygget. De vakre, gamle vinduene gir lokalet flott lys. I første etasje holder billedkunster Åsmund Haukelidsæter til.
Foto Sten Solberg.