Sigrid Bækholt
[email protected]
– Mmmm, lukten er god, sier Lise. – Og det kjennes ut som den er varm nok. Hun har ti nysgjerrige kurselever i en ring rundt seg. Sammen studerer de fatosten som pakkes ut av et fuktig kjøkkenhåndkle (for å ikke bli tørr i kantene). – Jeg lufter den litt, sier Lise og viser hvordan det gjøres. – Den har nå 43,7 grader. 44 grader er for mye. Jeg tilsetter litt salt for å få den ned til 30 grader. Den vil likevel fortsette å modnes og er nok ferdig om et par uker. Dere får komme tilbake på en smakstest!
– Lise er svært inspirerende både for nye og veletablerte melkeforedlere. Hun har en unik kunnskap innen fagfeltet og er en fantastisk formidler, sier Aase Vorre Skuland som er kursarrangør fra Lokalmat SØR, Nofima.
Hvordan er interessen for ysting, og er det noen som etterspør Fatost?
– Det er stadig flere melkebønder som ønsker å videreforedle egen råvare, og den kan det bli mange ulike og unike produkter av, sier Aase. – Fatost må nok bygge opp kundekretsen sin på nytt. Dette er en ost i samme kategori som Gamalost og Pultost, som kanskje har en mer «voksen» kundegruppe. Men det er flere produsenter som har veldig lyst å ta opp igjen produksjon av Fatosten.

10 års jubileum
Det er ti år siden Lise Brunborg vendte hjem til Stavanger og etablerte Stavanger Ysteri i lokaler som tidligere var kontor for Stavanger Bliktrykkeri og Maskinværksted A/S i Ryfylkegata.
Hvorfor ble etableringen akkurat her i øst?
– Da jeg bestemte meg for å starte et eget ysteri bodde jeg i Oslo, men da jeg begynte å undersøke hvor det var best tilgang på melk i Norge fant jeg fort ut at hjembyen min Stavanger var omringet av melkeprodusenter, forklarer Lise. – Jeg ønsket å yste ost av økologisk rå melk og kom i kontakt med Kolbjørn Anda på Leikvoll økologiske gård, som var positiv fra første møte.
Melk av fantastisk kvalitet var i boks, nå gjensto bare et egnet lokale. Jeg hørte rykter og ble tiltrukket av initiativet i Stavanger Øst i regi av tidligere Urban Sjøfront, etablert av grunneiere i bydelen. De ønsket å fylle de gamle fabrikkene med nye bedrifter og hadde spesielt fokus på matgründere.
Siden jeg ikke har egen gård falt det naturlig å etablere ysteriet midt i byen, slik at vi kan være et utstillingsvindu for det norske økologiske landbruket.

Foto Sigrid Bækholt
Hvordan vil du kort oppsummere de ti første årene?
– Det har vært en utrolig fin reise å få være med på utviklingen i Stavanger Øst de siste 10 årene. Her har jeg både arbeidsplassen min, bolig, barnehage og skole til ungene, badestrand, restauranter og konsertscene i 1 km omkrets. En skikkelig landsbyfølelse midt i byen!
På 10 år har ysteriet utviklet seg fra å være en én-kvinnes-bedrift til å være en bedrift med 4 ansatte og salg av ost til hele Norge. Det er fremdeles flere som tror at vi er en ostebutikk, men vi produserer faktisk 16 tonn ost i året i lokalet vårt i Ryfylkegata.
Stavanger Ysteri: Økologisk håndverksysteri i Stavanger Øst. Yster ost på dagsfersk rå melk fra Leikvoll gård.
Produksjon: I tillegg til Fønix, Pan, Konrad, Yme og Eden produseres kremost, halloumi, yoghurt og smør på forespørsel. Salgssteder i Stavanger: Ostehuset, A. Idsøe, Ullandhaug gårdsbutikk avd Langgata og Ullandhaug, Helgø Meny, Madla Handelslag. Lise Brunborg: Mastergrad i ostevitenskap fra NMBU, Ystefaglig rådgiver og lærer på Fagskolen i handtverksysting. |