Sigrid Bækholt
[email protected]
Tyngden av Stavangers industri ble etablert i de nye bystrøk som etter hvert omtales som Østre bydel. Mangfoldet var mye større enn forfatterne forventet da de startet på boka. Og de visste mye fra før! I tillegg til sild og hermetikk var det produksjon av bl.a. sement, elektrisk utstyr, leketøy, såpe, tobakk, møbler, klær, sko, hatter, brus og en veldig sterk grafisk industri. Mange av produktene ble solgt både nasjonalt og internasjonalt.
Lamo leketøyfabrikk
Som eksempel på et veldig lokalt produkt kan vi lese om Knut Larsen og Thomas Mortensen som i 1950 begynte med produksjon av leketøy under navnet Lamo leketøyfabrikk AS i Spilderhauggata 9. Det begynte med småbiler i fire varianter. Rask suksess førte til at det ble solgt 90.000 eksemplarer i løpet av én uke. Noen biler ble produsert av avfallet fra blikkindustriene med påtrykte varemerker og firmanavn.
I 1960 ble det åpnet for import av leketøy. Dette fjernet grunnlaget for lokal produksjon og i takt med velstandsøkning ble barnerommene fylt opp med billig leketøy fra Hong Kong og andre lavkostland, forklarer Gunnar og John Gunnar i boka.
Viktige detaljer og store linjer
Bokas store styrke er forfatternes lokalkunnskap og kompetanse, både på de små viktige detaljene og de store historiske linjene.
Boka skal, etter en uke med veldig godt salg, nå trykkes i andre opplag. Den selges i bokhandel og på IDDIS, Stavanger Maritime Museum og Stavanger Museum. Lokalt selges den på Piren Pub og Forlag i Verksgata og av Storhaug Historielag.
Storhaug Historielag har samlet inn produkter fra industribedrifter og støttet utgivelsen økonomisk.