Områdebløff?

Fra venstre Sara Mauland (Rødt), Maiken Ree (Ap), Kenneth Bøe (Storhaug Snekkerverksted og organisasjonen Bevar Svankevigå, Hege Benedicte Blom Stene (V) og Kurt Øverland fra Sykkel service as. Foto: Sigrid Bækholt.
Del på Facebook
Bydelsavisa inviterte tre representanter fra utvalg for by- og samfunnsutvikling som bor på Storhaug til å treffe to av dem som må ut av bygget i Dokkgata 4 den 31. desember. Den mye omtalte plan for fem nye blokker i Svankevigå behandles i utvalg for by- og samfunns­utvikling 31.10.24 og i bystyret 18.11.24.

Sigrid Bækholt
[email protected]

– Frustrasjonen er stor over at OBOS bruker det dere har fått til i sin markedsføring av nytt prosjekt i Svankevigå, sier Sara Mauland (Rødt). – Og så er det også dere, som har fått til det mest spennende og attraktive, som vil bli presset ut for at det heller skal bygges flere boligblokker i Badedammen.

I markedsføring av det planlagte byggeprosjektet, Badedammen Brygge, presenterer OBOS området Svankevigå slik: Her finner du sykkelverksted, treverksted og en flytende badestue. Fra www.obos.no/bolig/­prosjekt/­badedammen-brygge

– Dette er jeg veldig enig med deg i, sier Hege Benedicte Blom Stene (V). – Først satses det mye penger på starthjelp i akkurat dette området. Sykkelverksted og snekkerverksted har ikke vokst fram av seg selv, men av kombinasjonen ledige lokaler, økonomisk støtte, veiledning og et utrolig engasjement fra lokale ildsjeler. Etter 5 år er nå prosjektperioden for områdesatsingen på Storhaug over, uten at noen tar ansvar for oppfølging og fortsettelse av det som ble satt i gang akkurat i det området som trengte det mest.

– Vi er veldig opptatt av at miljøet som har vokst fram her skal bevares, sier Maiken Ree (Ap) som stiller opp som vara for Ann Sesilie Tekfeldt. – Da forslaget om at kommunen skulle kjøpe bygningen Dokken var oppe i kommunalutvalget, stemte Ap og SV for kjøp av Dokkgata 4. Dessverre tapte forslaget mot de fem stemmene fra H, FrP, KrF og V, sukker Maiken. – Jeg synes også det er direkte provoserende at lokale initiativ, som nå må ut av byggene, brukes i markedsføringen.

Krise for Kurt

– Det er krise og jeg er desperat, sier Kurt Øverland fra Sykkel service as. – Vi må ut av lokalene innen 31. desember og har ingen plass å gjøre av oss. Vi håpet på forlengelse tre måneder om gangen, men nei! Akkurat nå har jeg tre-fire el-laste-sykler til service. De krever stor plass. Dette er perfekte lokaler for oss. Stor plass i et råbygg med rimelig leie.

Hva trenger du?

– Romslige og rimelige lokaler snarest! Helst på Storhaug! Jeg hadde kontakt med utbygger, og vi hadde hyggelige samtaler for et par år siden. Jeg trodde at de ønsket å beholde sykkelverkstedet i det nye utbyggingsprosjektet. Jeg etterlyste svar på hva leieprisen ville bli, uten å få svar på det. Jeg ser nå at de bruker sykkelbutikk som trekkplaster når nytt byggeprosjektet presenteres på hjemmesidene. Hva mener de med det?

Miljøpespektiv

– Jeg synes alt for mange henger fast i gammeldags tenkemåter som om de må rive alt for å bygge nytt, sier Sara. – Det er både mer bærekraftig og mer spennende å ta det eksisterende i bruk. Prosjektet ville blitt mye kulere og mer attraktivt hvis det tok vare på bygningen Dokken kombinert med nybygg.

– Hva skjer med massene hvis bygget rives, undres Hege. – Dette tar jeg innmari alvorlig.

Krav til utbyggere

– Innbyggere og lokale aktører føler seg ikke hørt i saken, sier Kenneth Bøe. – Kommuneplanens ønske om innbyggerinvolvering og samskaping virker som tomme ord. Hvis byggprosjektet skal fortsette, bør det være uten regel-avvik og dispensasjoner. Utbygger bør bygge innenfor lover og regler på det området de har kjøpt. Dagens forslag innebærer både avvik på uteareal (MUA) og bygging utenfor tomten de har kjøpt. Faren med å ikke føle seg hørt er at det dreper framtidige initiativer til sosial samskaping og innbyggerinvolvering.

– Det bør også stilles strengere krav om tilrettelegging for hva de vil ha inn sånn at det blir miljøskapende førsteetasjer som kan gi plass til attraktive arbeidsplasser, tilføyer Hege. – Området må beholde nok næringsarealer.

Områdeløft på Storhaug

De tre statsrådene Jan Tore Sanner, Bent Høie og Solveig Horne samt ordfører Christine Sagen Helgø skrev under på avtalen.

Intensjonsavtalen med staten ble underskrevet på Dokken i Dokkgata 4 den 21. august 2017. Den langsiktige avtalen utgjorde 13 millioner fra staten pr år og omfattet de nordøstlige del­ene av Storhaug bydel fra 2017 – 2024. Denne delen av bydelen har konse­kvent skåret dårligst på leve­kårsundersøkelsene siden 2002 på områder som fattigdom, arbeidsledighet, kriminalitet, ung­domskriminalitet og helse. Omtalt i Storhaug bydelsavis nr 5 – 2017.

Levekår Badedammen

Badedammen har hatt en prosentvis befolkningsvekst på 326,3% i perioden 2002 – 2020 som følge av 2000 blokkleiligheter som ble bygget på Storhaug i løpet av ti år. Området har dermed fått en ensidig boligsammensetning dominert av små boenheter.

Tallene fra 2018 viser en utflytting på 32% fra Bade­dammen, 46, 9% barneutflytting, 17,2 % av barna i Badedammen bodde i lavinntektshusholdninger, 46,3 % var aleneboende, og 41,5% av boligene i Bade­dammen var utleieenheter.

I alle kategoriene kommer Badedammen dårligst eller nest dårligst ut av områdene på Storhaug gjennom hele perioden 2014 – 2018, og scorer langt dårligere enn gjennomsnittet i Stavanger.

Hyppige flyttinger kan føre til rot­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­løshet og gi mangel på tilhørighet.

Og i levekårssonene med størst levekårsutfordringer, som Badedammen, er innslaget av grønt og friområder/ parker relativt begrenset. Dette skyldes blant annet mangel på grønnstruktur i kombinasjon med høy utnyttelsesgrad ved utbygging i bydelen.

Utdrag fra Storhaug Områdesatsings uttalelse om planen i april i 2022.

Presentasjon av endringer

OBOS Nye Hjem og Nordr presenterte sine endringer i den mye omtalte detaljreguleringsplan for Svankevigå torsdag 17. oktober. Dette kan bli et veldig bra boligområde, ble det sagt i orienteringen som ble holdt for arbeidsutvalget til utvalg for by- og samfunnsutvikling. I møtet ble det foreslått at orienteringen også presenteres for hele utvalget.

Flytter ut av området

Iskrembedriften Delizia måtte ut av lokalene på Mølle­neset, og flyttet til Tasta for ett år siden. Kajakk­hotellet må ut av Svanke­vigå ved årsskiftet. Og nå har også sykkelverkstedet, snekkerverkstedet og kunstnerne hos RIMI/IMIR fått beskjed om at leieforhold avsluttes ved års­skiftet.

Flotte tilbud for beboere, sosi­ale møteplasser og viktige arbeidsplasser forsvinner fra området.

Storhaug Områdesatsing og spesielt Storhaug Unlimited, har brukt mye ressurser (og mye penger fra staten) til å støtte lokale ildsjeler som etablerte vellykkede og lokalt utviklede virksomheter som Storhaug Snekkerforening og Sykkel service as. Også badstuene og mange kunstnere har beriket området.

Oppblomstringen rundt Svanke­vigå tiltrekker seg barn, eldre og ikke minst mange unge voksne. Området omtales som det mest kule, urbane, spenstige og vellykkede som har skjedd i de slitte industriområdene de siste 10 årene.

Hele dette miljøet kan brått opphøre ved årsskiftet. Det kan bety et stort tilbakeslag for området Bade­dammen.