Historie om Steinhagen

Midt i bildet ses Stavanger Tinfabrik A/S med Hagltårnet. Tidligere Hermes Canning Co. AS og Vestlandske Gummivare til høyre. I øverste venstre hjørne ses de kommunale bolighusene i Steinhagen og øverst midt i bildet den godt brukte stien som er der fremdeles. Ryfylkegata nederst, Haugesundsgata i midten, Rennesøygata til høyre. Alle industribygg er nå revet bortsett fra administrasjonsbygget til Tinfabrikken nede til høyre i bildet og Vestlandske Gummivare øverst til høyre som nå huser Johannes Læringssenter. Fra Widerøes flyfotosamling/Stavanger byarkiv datert 7.7.1952.
Del på Facebook
Steinhagen er området rundt innkjørselen til Storhaugtunnelen i Haugesundsgata.

Jugendbygningen fra 1916 hadde adresse Haugesundsgata 39. Den rommet først Hermes Canning Co. AS og senere The Norwegian Pure Foods Canneries AS og Preserving Co. Nor nr. 2. I 1960 ble den solgt til Vestlandske Gummi­varefabrikk som brukte den til lager og laboratorium. Den 25 meter høye fabrikkpipen ble revet i 1963. I 2009 vedtok byutviklingsrådet å anbefale rivning for å bruke eiendommen til blant annet parkeringsplass for Johannes Lærings­senter. Dette var stikk i strid med byantikvarens anbe­falinger. Likevel ble bygningen revet 18. desember 2010. Fra erlingjensen.net/hermes-canning/).

For godt over hundre år siden lå det en reperbane i området. I 1916 var det planer om å bygge sporvognstall for trikker i Steinhagen, men dette prosjektet ble det ingenting av.

Haugesundsgata og Trafikkgata. Steinhagen er området rundt innkjørselen til Storhaugtunnelen i Haugesundsgata. Under første verdenskrig bygde kommunen fem ganske store arbeiderboliger her. Særlig den ene hadde et «kasernepreg» som vi kjenner igjen fra leiegårder i en rekke storbyer. Rudolf Nilsen (arbeiderdikter) kalte disse arbeiderboligene for «gråbeinsgårder». Fra Storhaug Bydelsleksikon, 2001. Bildeutsnitt fra Widerøes flyfotosamling/Stavanger byarkiv datert 7.7.1952.

Navnet Steinhagen kan minne oss om hvor harde kår mange vokste opp under før. De kommunale boligene ble revet i 1983. Fra Storhaug Bydelsleksikon, 2001.

Steinhagen barnehage ble tatt i bruk i 1985. Den har nå fem avdelinger med til sammen ca 63 barn.

Johanne Vik forteller bydelsavisa om da de startet beboerforening. -Det var på midten av 90-tallet. Vi ville samle nabo­ene, var bekymret for trafikken i Trafikkgata, jobbet for ny tunell og skaffet oss informasjon om utbyggingen i Lervig-området. Derfor het vi Steinhagen og Lervig beboerforening til å begynne med. For at vi skulle få tilgang på planene. Senere skiftet vi navn til Steinhagen beboerforening. Vi var en aktiv forening med mange meninger, aktiviteter, gatefester osv. Steinhagen ble brukt til lek, familiefester og ble ryddet når det var ryddeaksjon. Jeg husker vi argumenterte for bedre belysning i mange år.

Gata som heter Steinhagen, går fra tunnelinnslaget til Trafikkgata