– Et godt sted å bli gammel

Fra stuevinduet har Grete og Bjørn Kristiansen super utsikt til Lervig, Breivig og Rosenli. De tre øyene er fra venstre Lindøy, Hellesøy og Kalvøy. Bak ses Strandalandet og deler av Ryfylke. Men mest interessant akkurat nå er det å følge byggearbeidene i Lervigskvartalet. Foto: Sten Solberg
Del på Facebook
– God takhøyde og store vinduer gir mye luft og lys samt panoramautsikt i tre retninger. Vi har mye å følge med på. Her går det slettes ikke an å kjede seg, forklarer Grete Kristiansen mens hun viser rundt i den splitter nye leiligheten i 7. etasje.

Sigrid Bækholt
[email protected]

Fargehusene i Steinhagen

Beboerne flyttet nylig inn i første byggetrinn av Fargehusene i Steinhagen. Byggene består, ifølge hjemmesiden, av 55 leiligheter og 1500 m2 næring/butikk og har adresser fra Haugesundsgata 33 – 53 og varierer i høyder fra fire til åtte etasjer. Leilighetene er fra ca. 42 til 118 m2. Til neste bygge­trinn planlegges 64 leiligheter med salgsstart i begynnelsen av 2025 og innflytting i 2027.

Grete og Bjørn Kristiansen flyttet nylig inn i den grønne blokka som har inngang fra Hauge­sundsgata.

– Det vi likte best med akkurat dette boligprosjektet, er at det ikke er en enorm svær firkanta blokk, men at det er brutt opp i mindre enheter med ulike høyder, også fargemessig, sier Bjørn Kristiansen.

– Viktigst er nærheten til sentrum, at det skjer så mye rett i nærheten og at vi har kort vei til det meste, sier Grete. – Her kan vi trygt la bilen bli stående i garasjen. Det aller meste kan vi gå og sykle til.

Første byggetrinn av Fargehusene i Steinhagen er nå ferdige. Til neste byggetrinn planlegges flere bygg med til sammen 64 leiligheter. Foto Sten Solberg

Hvorfor ville dere akkurat hit?
– Jeg bodde rett ved Nylund skole fra 1958 til jeg var ferdig med gymnaset i 1976. Sammen har vi bodd på Østlandet, Sørlandet og i Nord-Norge. Men så flyttet vår datter til Tananger og vi ble begge pensjonister. Da føltes det naturlig å flytte vestover.

Jeg ville svært gjerne tilbake til Storhaug. Så her er vi! Jeg er tilbake på de samme gamle tomtene igjen, 48 år etter utflytting. Det kjennes veldig godt!

Hva er de største forandringene?
Grete må tenke seg om en stund. – Jeg har måttet bli kjent med områdene på nytt. Da jeg var liten, syntes jeg det var litt skummelt blant alle fabrikkene i Lervig. Ikke at jeg ble direkte advart, men jeg oppholdt meg ikke der.

Det er veldig positivt er trafikkbildet totalt har endret seg. Før var det utrolig mye mer trafikk, f.eks. i Pedersgata. Jeg ble overraska over at vi kan gå fredelig i gata nå, uten mye biltrafikk. Tenk før, da den var hovedgate for all trafikk til og fra industriområdene. Tunnelene har også bidratt til bedret trafikkmønster. Nå er det mye triveligere å gå i boliggatene som har innsnevringer og trær. Området rundt Nylund skole er lett gjenkjennelig, husene er stort sett de samme, selv om Candy is og mange, mange andre små butikker ikke er der lenger.

I min barndom kunne vi heller ikke gå fritt langs sjøen. Turstien er en veldig stor forbedring og er et stort pluss!

Hva er de beste minnene?
– Vi gikk strake veien til Sørnes for å bade. Jeg kunne svømme fra jeg var fem år. Begge foreldrene mine var aktive i Stavanger svømmeklubb. Jeg badet selvfølgelig også mye i bassenget på St Svithun skole. Senere ble jeg aktiv i friidrett i Frisinn.

Oldemor og oldefar drev Fredriks (kjent bakeri i Normanns gate 38). Siden overtok farmor og farfar. Etter at jeg hadde flyttet overtok mor og far. De bodde også i huset. Nå er det min bror som har gjort lokalene om til selskapslokaler.

– Jeg savner softisen hos Fredriks, sier Bjørn, den fikk vi i store mengder på bakepapir.

Fantastisk utsikt i flere retninger fra spisestuen. Vi pleier å sitte ved siden av hverandre og nyter utsikten til alle måltider, sier Grete. Foto Sigrid Bækholt

Hva kan endres eller gjøres bedre?
– Sykkelen er hoved fremkomstmiddelet vårt, og god og trygg sykkelparkering er derfor viktig. Sykkelparkeringen er pr nå lite funksjonell. Når byggesaker trenger mange år fra planlegging til gjennomføring virker det på meg som det mangler struktur på oppdatering av planer ift. regelverk og tidspunkt for gjennomføring, forklarer Bjørn. – Når det bygges nytt må jo alt være oppdatert. Sykkelparkeringen bærer preg av å være utdatert selv om kommunen har godkjent den. Det er veldig rart siden Stavanger er årets sykkelby. Utbygger har lovet bedre løsning.

– Rett under bygget vi bor i, kommer det ny gangvei for gående som skal til og fra Lervigskvartalet, forklarer Grete. – Her vil det bli mye folk, små og store, som skal krysse gata. Jeg mener det må komme opphøyde gangfelt, skikkelig opphøyde, og at trafikken må settes ned til 30 km timen.

– Mer trær i gatene virker også fartsreduserende, opplyser Bjørn. – En av mine helter er den danske arkitekten Jan Gehl.

– Jeg savner et vinmonopol med godt utvalg i øl, spesielt med tanke bydelens historie med øl produksjon (Tou), sier Bjørn. – Vi hadde bedre utvalg på polet i Arendal. Det er for langt å dra til Kilden, mener Bjørn.

– Her er det litt mange, ganske like, kjedebutikker med matvarer, tilføyer Grete. – Vi ønsker bedre utvalg i ferskvarer f.eks. til den gode helgemiddagen.

Hva har dere engasjert dere i?
– Vi flyttet midlertidig til Lervig første juli i fjor, forteller Grete. – Det første vi gjorde var å bli med på trimmen i regi av Stavanger Turistforening i Emmaus.

– Jeg er mer enn vanlig interessert i byutvikling, sier Bjørn. – Jeg har engasjert meg i bydelen og deltar som innbygger i Stavanger kommunes fyrtårnsprosjekt NEB-STAR i Svankevigå. Svankevigå må bevares!

– Hver onsdag og fredag er jeg med på trimmen i Storhaughallen, sier Grete. – Jeg er også interessert i slektsgransking, og har meldt meg inn i Storhaug historie­lag. Vi har veldig mye å velge i! Med gåavstand til byen er det også lett å benytte flotte arrangement i regi av Pensjonistuniversitetet, Global morgen og Bokprat på Sølvberget.

Les mer:
Historie om Steinhagen – Storhaug Bydelsavis