En felles bærekraftstrategi?

Del på Facebook
Kan kommunen, grunn­eiere og de som bor, jobber og tilbringer tid i Jammerdalen bli enige om noen mål for bærekraftig stedsutvikling som kan resultere i konkrete tiltak?

Sigrid Bækholt
[email protected]

Asplan Viak utarbeider en bære­kraft­strategi for Jammerdalen. Kommune, grunneiere og de som bor, jobber og tilbringer tid i området er invitert til to arbeidsverksteder.

Første verksted ble gjennomført mandag 19. august. Neste verksted foregår tirsdag 10. september kl 1800 – 2030 på Rogaland kunstsenter (inngang fra Nedre Dalgate). Interesserte melder seg på ved mail til [email protected].

På dette møtet vil deltakerne bli delt i grupper som velger tiltak som alle er enige i er bra og deretter skal det stemmes over tiltakene. Da blir resultatet en strategi med mål og tiltak som er laget av alle, skriver Asplan Viak i invitasjonen.

Jeg deltok på det første verkstedet. Det var fullt hus med engasjerte deltakere rundt alle bordene i Kunstsenterets første­etasje. Noen ungdommer, noen beboere i det aktuelle området, engasjerte beboere fra nærliggende boområder, noen fra Pedersgata Utvikling og Pedersgata Velforening, andre næringsaktører, fra kommunen og flere fra Asplan Viak som ledet verkstedet.

Jeg benyttet anledningen til en oppfordring om å prioritere, oppsøke, lytte til og ta mest hensyn til hva beboerne i det aktuelle området mener og ønsker.

Hva kan strategien inneholde?

Hva slags tiltak kan strategien komme til å inneholde? Blant de veldig mange forskjellige (og delvis motstridende) forslagene nevnes her noen få:

  • Opprette et overordnet styre med personer fra de ulike velforeningene
  • Store boliger skal ikke deles opp i mindre leiligheter. Det bidrar ikke til et godt bomiljø for barnefamilier.
  • Flere mindre boliger etableres ved å bygge nytt eller dele opp større boliger i mindre leiligheter. Små boliger er viktige for personer som bor alene eller ikke har så stor betalingsevne.
  • Ingen flere boliger skal gjøres om til næringsbygg.
  • Sentrumsplanen revideres slik at et godt bomiljø blir vektlagt mer, og ambisjonen om aktive førsteetasjer nedtones.
  • Kommunen skal opprette flere tilbud og tjenester rettet mot barn, unge og eldre.
  • Kommunen oppfordres til å etablere en barnehage i området.
  • Nye bygg skal tilpasses den historiske bebyggelsen
  • Nevlandbygget skal brukes som et byttemarked eller ombrukssentral, der man kan levere fra seg og få tilgang på brukte bygningsdeler som passer til husene i området.
  • Parkeringsplasser skal være forbeholdt beboere.

Strategien utvikles som en del av Stavanger kommunes innovasjonsprosjekt Neb-Star. Asplan Viak står ansvarlig for gjennomføringen på vegne av Stavanger kommune. Bærekraftstrategien skal overrekkes til Stavanger kommune og politikere og vil ikke være bindende, står det i invitasjonen fra Asplan Viak.