Målfest på Superlørdag

”Men når barn storme banen og Storhaug står samen på Midjord, det øvegår alt” (utdrag fra sangen ”Det e grønt”). Foto: Eirik Tjørhom.
Del på Facebook
Lørdag 6. april var det storkamp og oppgjør mellom Brodd og Staal-Jørpeland (herrer) på Storhaug. Stemningen på Midjord var god med ferdigstilte tribuner som ble brukt av flere 100 supportere.

Kaspar Fagihi

I den fantastiske bydelen Storhaug der felleskap og fotball­feber går hånd i hånd, finner vi det grønne fotballaget Brodd. Før kampstart var tribunene tettpakket med grønne supportere som var spente på å se storkampen, selv i regnværet. Musikken sto på full guffe, både gamle Brodd-sanger og en helt ny låt for Storhaugs stolthet, som sikkert blir en fast følgesvenn i kampene som kommer. Brodds trofaste tilhengere i alle aldre stod samlet og ventet på kamp. En god del barn løp rundt med håp om en fin grønn dag. Regnværet ble til regnbuer når den imponerende samlingen av supporterne lyste opp.

Brodd – klubben i våre hjerter. Offisiell åpning av de nye tribunene ved ordfører Sissel Knutsen Hegdal. Foto: Eirik Tjørhom.

Først var det serieåpningen for 4. divisjon kvinner. Brodds dame­lag startet superlørdagen mot Madla med en imponerende forestilling, hvor det endte med en spektakulær 3-3 uavgjort.

Arrangørene ga bort gratis is til alle barn som var til stede, og det skapte en ekstra glede og entusiasme blant de yngste supporterne.

Serieåpningen for herrer ble til drama og spetakkel med en målfest for begge lag. Staal-­Jørpeland møtte et sterkt Brodd-lag med solid støtte fra de grønne hordene. Som alltid ble det tent grønne bluss idet lagene steg ut på banen.

Konsentrasjon og samhold før kampstart. Foto: Eirik Tjørhom

Slo til i andre omgang

Kampen startet ikke i Brodds favør. De ble liggende under 0-2 i starten. Allerede i første omgang ble det gjort fire bytter fra Brodd av trener Ali. Brodd fikk et surt direkte rødt kort og lå lenge under 0-2 fram mot pause. En strøm av bekymring fra tilskuerne svevde over Midjord.

Noe skjedde i garderoben i pausen. Den må ha blitt brukt godt. Det var som om det kom et nytt Brodd-lag ut på banen i andre omgang. Spenningen steg. Håpet var ennå bevart hos tilskuerne.

Det som definerer Brodd som et lag er ikke bare evnen de har til å spille fotball, det er viljen de har til å kjempe til fløyta blåses. På tampen av kampen scoret Brodd hele 3 mål på under 20 minutter. Det sto 3-3 på tavla. Denne kampen handlet om stolthet, ære og samhold. Brodd gir ikke opp uansett hvor tøft det føles, det viste de i dag.

«Grønt e skjønt»

Før kampstart ble det lansert en helt ny Brodd-låt. Sangen «Det e grønt» er skrevet av Olav Veland Thu, alias Velan.

Veland Thu flyttet til Storhaug påsken 2022 og gikk på sin første A-lagskamp på Midjord. Han ble forelska tvert.

– Jeg opplevde umiddelbart å ha havnet på rett sted. Det var så mye som var bra her, forteller Veland Thu til bydelsavisa.

Siden han så sin første Brodd-kamp har han sett det meste av hjemmekamper, samt en god del av bortekampene.

– Min interesse for fotball har ligget mer eller mindre brakk de siste par tiårene.

Olav Veland Thu, alias Velan, ble så glad i Brodd at han laget en hymne til Storhaug-laget.

Denne sesongen har forelskelsen utviklet seg til noe som ligner kjærlighet, og som låtskriver og artist ble det naturlig for ham å skrive en hymne til klubben.

Sangen handler om hvordan han ble forelsket i Brodd ved første møte. Hymnen bygger opp en kjærlighetshistorie om fotballklubben på en poetisk og melankolsk måte. Ideen til sangen oppstod etter A-lagets siste hjemmekamp i fjor. Velan kjente en ­følelse som minnet om sorg, fordi det var så lenge til de skulle møtes igjen. Derav tekstlinjene: «Og når det e vinter, så telle eg ner te me ska mødas igjen i april.»

– Hvordan var det å høre låten bli spilt på Superlørdag?
 – Jeg var spent på hvordan det ville være å høre låta på Midjord, og det ble en ganske sterk opplevelse.

Veland Thu var på kampen sammen med samboer og datter, i tillegg til personen som skal ha æren for at Veland Thu oppdaget Brodd, nemlig hans venn Jostein Gravdal. Veland Thu forteller at han følte seg privilegert når han satt sammen med sine nye venner i Broddmiljøet og hørte sin egen sang på høyttaleren.

– Det var også en håndfull ivrige tribunesangere som hadde øvd litt på forhånd, og da hovedrefrenget kom, sang vi med det vi kunne. Det føltes mektig, forteller Veland Thu.

Musikeren har et håp om at han i framtiden kan få hele Midjord med på å synge «Det e grønt».

– Men Brodd er ikke nevnt i låta?
– Jeg liker å skape et visst tolkningsrom. For de fleste er det mulig å forstå hva sangen handler om.

Veland Thu synes kjærlighetshistoriens oppbyggelse ble vakrere rent poetisk ved at ikke Brodd ble nevnt. Dette er en sang om lidenskap. Han forsøker å sette ord på hvor betydningsfullt det kan være å finne noe å brenne for, enten det er en kjæreste eller et fotballag.

– Ta del i fellesskapet

Brodd har nå nådd 1100 medlemmer og 80 fotballag. Det er den nest største fotballklubben i Stavanger, kanskje takket være det inkluderende felleskapet.

Stavanger Aftenblad har spådd at Brodds A-lag kommer til å gjøre det svært bra denne sesongen ettersom de har hentet mange fabelaktige spillere.

Det kommer til å bli en spennende sesong for grønne supportere.

Kyrre Sandven er daglig leder for Brodd. Han har klare oppfordringer om hvorfor vi bør heie på Brodd.

– Vi bør ta del i felleskapet sammen med mennesker som bryr seg om det samme. Brodd er et sted for alle. Det er en klubb som er inkluderende, lett å komme til og lett å bli glad i, påpeker Sandven.

Og han legger til:

– Vi er gode til å ta vare på de som er her, sørge for at alle får være med, og vi er gode på å skape entusiasme. Selv i et «traurig» vær så var det mange folk som kom for å ta del i fellesskapet på Midjord, sier Sandven.

Brodd har investert i nye tribuner med tørre, gode sitteplasser.

– Det er for å få flere til å komme og ta del i det fantastiske fellesskapet. Det er en møteplass hvor man kan møte kjente, oppleve samhold og diskutere alt mulig. Spenning og lidenskap er noe man opplever på slike fotballkamper, påpeker Sandven, som også reflekterer rundt kampen.

– Vi gikk fra 0–3 til 3–3. Den følelsen der, den er tung, det at vi ikke vinner kampen. Men å oppleve det sammen, at vi klarer å hente oss inn, oppsummerer litt av det å være en del av Brodd og være glad i Brodd, forteller Sandven til Storhaugavisen.

Det var ikke bare kampen som markerte en ny æra for Brodd. Det var også en ny Brodd-sang ”Det e grønt” som nok vil følge Brodds kamper framover:

”Eg har sitt Brasil på Wembley. Eg har vært på Champions League. Va på Stade Velodrome då det gjaldt. Men når barn storme banen og Storhaug står samen på Midjord – de øvegår alt.”