Consulatet: Vi har et supert nabolag

Kjetil Brandsdal, Annette Gellein og Benjamin Hickethier. Foto Mia Koch
Del på Facebook
I snart tre år har Consulatet holdt til i de to øverste etasjene i den gamle hermetikkfabrikken i Dokkgata 7. Dokkgata 7 er et supert nabolag med miljøet i Svankevika, Chezville med flere i bakgården, Bellies og Vindmøllebakken.

Tekst: Consulatet
Foto: Mia Koch

Consulatet har navnet sitt fra oppstarten rundt 2009 i Hillevåg, i Consul Sigvald Bergesens vei.

Consulatet er i dag 13 kulturaktører som jobber innen musikk/lydkunst, filmproduksjon, billedkunst, grafisk design, silketrykk, risografi, smykkedesign, brodering, tegneserier, forlag, plateselskap og kostymeutleie/-design og kostymesøm, litteratur og dramaturgi.

Consulatet oppsto utfra behov for rimelige lokaler og ønske om å skape et mangfoldig samarbeidsmiljø. Vi ønsket oss en demokratisk og flat struktur og har organisert oss som samvirkeforetak. Mye av sjelen til Consulatet handler om å se potensialet i bygninger som har blitt litt forsømt. Vi har skapt et levende miljø som også inviterer inn andre.

Consulatet har en liten boutique, som har lørdagsåpent kl 12-15, med t-skjorter og andre tekstilprodukter, kunsttrykk og plakater, zines, tegneserier og bøker, broderte strykemerker og sølvsmykker – laget av folk på huset. I tillegg brukte og nye LPer, kassetter, CDer og bøker. Det er åpent kostymelager hver torsdag kl 16-19, der alle som vil kan komme og leie kostymer. Og verksteder, man kan oppsøke, som gjør silketrykk, risotrykk og brodering. Marked og åpne dager blir arrangert noen ganger i året.

Consulatet leier også ut et stort fellesrom på dagsbasis for bruk til møter, prøver, workshops og andre arrangementer, for billig leie. Vi har hatt ulike organisasjoner, teatergrupper og foreninger innom.

Sporadisk holdes det konserter og kulturarrangementer, som er åpne for publikum. Det har vært kvelder med lanseringer av musikk og litteratur utgivelser av folk på huset. Eller konserter med musikere utenfra, som vi samarbeider med.

Brevhodet til The Viking Sardine Factory, en hermetikkfabrikk fra begynnelsen av 1900-tallet.

Sommeren 2014 ga Stavanger kommune tillatelse til å rive dette bygget for å sette opp nye leiligheter. Da reagerte Riksantikvaren og skrev et strengt brev til kommunen hvor Stavangers nasjonale ansvar for forvaltningen av Norges hermetikkhistorie ble trukket frem. Riksantikvaren anbefalte Stavanger å lage en helhetlig plan før flere rivningstillatelser ble gitt. Dette bygget utløste at det ble laget en Temaplan for hermetikkbygg i Stavanger. (Fra blogg.forskning.no ved Erik R. Bergsagel.)

Consulatet består av:

Mias Kostymelager: Utleie av kostymer til privat bruk, firma, events, filmproduksjoner og scenekunst
Mia Koch: Oppdrag med kostymedesign og -søm for film og scene, museer og andre.
Benjamin Hickethier: Visual Communication Research.

&soWalter (usw.): Riso-trykking. Walter reproduserer kunstverkene dine.
Lena Skår Størseth/Less Design: Verksted for håndlagde smykker hovedsakelig i sølv. Bestilling av personlige smykker.
Kjetil Brandsdal: Musiker/Drid Machine: Silketrykk og design
Torger Svindland: Billedkunstner
Pryd Brodering: Grafisk designer og illustratør Line Lønning. Gjenbruk med broderte strykemerker med mening og klær med broderi. Egne kreasjoner og design- og broderingsoppdrag for andre.
Jan-M. Iversen: Lager lyd. Driver label TIBProd.
Espen Birk: Tegner og kunst-narr
Fredrik S. Hana: Filmskaper
Anette Gellein: Billedkunstner
Stine Janvin: Musiker
Morten Joh: Musiker
Kristin Auestad Danielsen: Forfatter og dramatiker