Med BLIKK på barn og industrihistorie

BLIKK ble vist tilsammen tre ganger, torsdag 12. og fredag 13. oktober. Forestilling lørdag ble avlyst grunnet dårlig vær. Det avsluttende dramaet mellom Betsy og Sara Berge skjer på Fiskelekeplassen i Spilderhauggata. Foto Sigrid Bækholt
Del på Facebook
Heldige alle oss som fikk se BLIKK! En spennende vandreforestilling for barn som startet under bybrua, i Jammerdalen, og flyttet seg på kryss og tvers i gatene fram til Spilderhaug.

Sigrid Bækholt
[email protected]

For hundre år siden var dette et av landets mest konsentrerte industriområder. Fabrikkenes høye piper, sterke lukter og kraftige lyder dominerte i østre bydel, også kalt Varmen. Nærheten mellom bolig og arbeidsplass var kort. De fleste levde under trange kår. Mye arbeid var sesongpreget. Hvordan var livet i bydelen på den tiden? Hva var barna opptatt av?

Vandreforestillingen BLIKK handler om hva som kan ha skjedd før i tiden, for sånn cirka hundre år siden. Og den handler om Betsy, 8 år, som forteller at hun bor i Pedersgata, går på Johannes skole og jobber på Cape Canning (Nedre Banegate 19, nå Absinthen).

En røykfylt Sara Berge og en musiker med trekkspill møttes i Pedersgata. Foto Sigrid Bækholt

– Nesten alle ungene må jobbe der, sier Betsy. Av historien kommer det fram at Betsys familie er på fattigkassa, at Betsy har hatt bursdag, og at hun har fått en hel krone! I forestillingen er hun på vei til butikken for å kjøpe godteri.

Skikkelsen Sara Berge skrider fram fra skyggene – en spion for staten som skulle passe på at fattigfolk ikke brukte penger på tull og tøys og godteri. I rollen er hun svartkledd, stiv i ansiktet, omhyllet av røyk og har en kappe med skranglende blikkbokser som lager mye lyd.

– Å, nei. Det er Berge, roper Betsy. – Ikkje sei at eg va her! Då tar hu alle pengene mine!

Resten av historien røpes ikke, men i stikkord nevnes klinkekuler, mye iddiser, fabrikkbesøk, smaksprøver, trekkspillmusikk og til slutt et oppgjør mellom Betsy og Sara.

Betsy, 8 år, bor i Pedersgata, går på Johannes skole og jobber på Cape Canning. Foto Helle Navratil

Skulle vært mye lenger

Jeg overhørte en samtale mellom to søstre da forestillingen var slutt. – Den skulle vært mye lenger, sa den ene. – Men hu måtte jo hjem til middag, sa den andre.

 Angiversystem mot de fattigste

– Sara Berge var en reell person som jobbet på fattigkassen, ”forsorgen”, og var veldig streng. Kommunen var fattig, og hun fikk som oppgave å holde utgiftene til fattigstøtte lavest mulig. Hun fikk hjelp av et slags angiversystem for å avsløre om det var noen som ikke var verdig trengende, forteller Gunnar Roalkvam til bydels­avisa. – Borgerskapet var fornøyd, og hun fikk kongens fortjenestemedalje i gull!

Manus og regi: Bård Bjørknes
Musikk og lydkulisser: John Derek Bishop
Produsent: Al Greenall
Skuespillere: Hanna Margrete Muir, Victoria Heggelund og Herman Hilde Pedersen
Musiker: Jens Borge
Plakat/design: Kjetil Brandsdal.
Kostymer: Victoria Heggelund

BLIKK er en del av Stavanger 2025 sitt prosjekt Storhaug indu­strihistorie, et prosjekt som skal vokse på veien fram mot 2025.

Vandreforestillingen «BLIKK» – Storhaug Bydelsavis

Storhaug industrihistorie | Stavanger2025