Eplebonanza

Del på Facebook
– Vi fortsetter med eplepressing så lenge det etterspørres, sier Eldbjørg Bonner Hay mens eplekverna surrer og går. – Jeg kom med 100 kilo epler og drar hjem med 65 liter av den aller beste eplejuice, forteller Jan Zahl.

 – Vi presser frukt så lenge det er sesong og vi får forespørsler, sier Eldbjørg Bonner Hay. – Ønsker du å bestille tid gjør du det ved å sende en mail til [email protected]. Oppgi mengde frukt (antall kilo/poser/kasser) og ønsket tidspunkt fra mandag-fredag mellom klokka 9-13.30.

Sigrid Bækholt
[email protected]

– Vi har et eldgammelt epletre på en flekk av hagen i Karlsminnegata, forklarer Jan. – Eplene er av ukjent type, små og store, og ikke noe særlig til å spise. Men de gir den alle beste juice og er fantastiske i eplekaker. På Bergeland bydelssenter fikk vi hjelp til pressinga i trivelig selskap med Eldbjørg. Resultatet er både kortreist, hjemmelaga og uten tilsettingsstoffer.

– Jeg kom med 100 kilo epler og drar hjem med 65 liter av den aller beste eplejuice, forteller Jan Zahl. Til venstre Eldbjørg Bonner Hay.

Bergeland bydelssenter i Jelsa­gata 2 har mange tilbud innen hage, trening, kunst og håndverk. 21. august ble den første invitasjonen til gratis eplepressing lagt ut på senterets facebookside:

 Har du hagen full av frukttre og lurer på hva du skal gjøre med all frukten? Kom til oss! Vi har fått oss en flunkende ny elektrisk kvern og fruktpresse. På svært kort tid kan du tappe litervis med deilig råsaft! Tilbudet er gratis, men jobben må du gjøre selv! Det eneste du må ta med er frukt og noe å oppbevare saften i.

 – Det tok helt av! Kvernen og pressen har virkelig fått kjørt seg! Folk fra hele byen har strømmet til med kasser på kasser fulle av flotte epler, og resultatet har blitt til flere tusen liter med ren nydelig saft. Vi har hatt besøk fra alle kolonihagene, kompisgjenger som brygger sammen, fra skoler og familier. Det er et like stort mangfold i eplene som de som kommer med dem! Epler i alle størrelser, fargenyanser og ikke minst smak, forteller Eldbjørg.

Hvordan startet dette?

– Tanken bak tilbudet er at å lage saft er kanskje den beste måten å nyttiggjøre seg de store mengd­ene frukt som et epletre kan produsere. Stavanger er full av hager med gamle flotte epletrær, og det er veldig mange epler som ikke blir plukket. Kanskje fordi de produserer enorme mengder frukt og kan bli litt overveldende når man plutselig står med 200 kg frukt! Da er det begrenset hvor mange eplekaker eller hvor mye most man kan lage.

Når man har veldig mye epler er saft den beste løsningen, synes vi. Men utstyret er dyrt, det brukes ofte bare en eller to ganger i året og det tar stor plass. En fellespresse er derfor løsningen! Folk får brukt og utnyttet eplene sine. Vi får masse god gjødsel til hagen og flere folk blir bedre kjent med senteret og alt det kjekke vi gjør her, forteller Eldbjørg entusiastisk.

 Vi fikk en stor pengegave

– Det som har gjort eplepressen, kvernen og mange andre ting mulig, er frøbytteorganisasjonen KVANN (Norwegian Seed­savers) og nettverket deres Schübelers Hager som hagen vår er medlem av. Gjennom dem får Bergeland tilgang på alt fra frø, planter, ekspertise, samt økonomisk hjelp til å videreutvikle hag­ene. I år skrev de en søknad til Sparebankstiftelsen DNB og fikk bevilget 6 millioner til å fordele på medlemshagene. Bergeland sin pott var på kroner 300 000 som skal nyttes over 3 år, forklarer Eldbjørg.

– Disse midlene gir oss muligheten til å investere i utstyr som pressen, kvernen og destilleringsapparatet, apparater som mange kan ha glede av, men kanskje ikke trenger å eie selv. Dessuten er det ofte kjekkest å gjøre ting i lag og lære av hverandre. Midlene gjør det også mulig å arrangere diverse sopp- og plantefargings kurs, og mer skal det bli. Det er viktig for oss at våre aktiviteter har lav terskel, aller helst er gratis, sånn at alle som ønsker det kan delta. Vi skal også sette av en del penger til hagebudsjett som skal gå til vekster som enten tar for lang tid å dyrke eller er spesielle av andre grunner. Det blir med andre ord mye kjekt å se frem til hos oss!

Schübelers hager

Nettverk av norske hager med historie, som museumshager, prestegårdshager, bygdetun og hager med kulturhistorisk verdi. Høsten 2023 er 45 hager over hele landet medlemmer – de fleste gamle prestegårdshager. Formål: Ta vare på de historiske hagene. At de tas i bruk. Videreutvikle hagekulturen og mangfoldet av norske nyttevekster.

KVANN

KVANN (Kunnskap og Vern av Nytteplanter i Norge) er en nasjonal interesseorganisasjon for bevaring av plantemangfold. KVANN vil både ta vare på gamle norske nytteplanter og prøve ut nye spennende vekster i forskjellige landsdeler for å gjøre oss bedre rustet til å møte klimaendringene. Etablerte i 2021 Schübelers nettverk.