Granskauen Destilleri

Maren Grøtte og Dustin Zimmerman foran destilleriet.
Del på Facebook
Storhaug har fått sitt første lovlige brennevinsdestilleri. Etter noen spennende oppstartsår ytterst på Trøndelagskysten, har ekteparet Maren Grøtte og Dustin Zimmerman flyttet Granskauen destilleri "hjem", til Eastside-kvartalet i Ryfylkegata 13.

Sigrid Bækholt
[email protected]

Vi møtes i Eastside-kvartalet hvor Granskauen destilleri deler lokaler med Craig Norman og Yeastside Brewing Company. Maren Grøtte og Dustin Zimmerman poserer foran destillasjonsapparatet som rommer 350 liter. -Det er håndlaget i Skottland, spesielt for oss, forklarer Dustin. Det er fremdeles noen uker igjen til produksjonen starter for fullt.

-Craig hadde hørt at vi var på jakt etter lokaler i Stavanger og kontaktet oss. Vi fikk også et tilbud i Hillevåg. Men her hos Craig var alt tilrettelagt – vi kunne flytte rett inn. Her er det nok plass, sluk, strøm, nok høyde osv., forteller Dustin. -Og så er det mange andre småprodusenter, både i bygget og i nærområdet. Miljøet rundt oss er veldig motiverende, tilføyer Maren.

Maren og Dustin forteller bakgrunnshistorien. Kanadiske Dustin har vært ølbrygger i 12-13 år, lengst for Lervig. Stavangerjenta Maren jobbet på Tou Scene. De møttes i Stavanger i 2015. I 2017 var de på ferie i Trøndelag og falt pladask for området. De var begge kreative sjeler som kribla etter å gjøre noe eget. En idé som dukket plutselig opp: Hva med å lage sprit?

-I 2005 ble det lov for andre enn Arcus å destillere brennevin, forteller Dustin. –Vi fikk god støtte, både fra kommunen og gründermiljøet, forklarer Maren. -Området var fullt av gode lokale råvarer, ja, vi fikk en veldig god start og satset etter hvert på et allsidig sortiment, tilføyer Dustin.

Granskauen produserer gin, akevitt, Kafkavitt (en slags kaffelikør), Beisk (bitter) og Ullmaria (mjødurt- og bygglikør). Nye produkter er under utprøving.

-Våre produkter er verken de dyreste eller de billigste, opplyser Maren. -De nærmeste stedene som har tatt dem i bruk er The Garden, Spildr, Bellies, Bravo og K2. Men de er også hos Lervig Local, På Kornet, Pjolter og Punsj og Hanekam. På Vinmonopolet kan det bestilles enkle flasker på bestillingsutvalget.

-Vi bruker lokale råvarer og henter så mye inspirasjon fra naturen rundt oss som vi kan, sier Maren. – Å plukke ingrediensene selv er en givende del av jobben, forklarer Dustin. -Til gin f. eks. samler vi selv einerbær, lyngblomster, granskudd, løvetannrot, kvannrot, bjørkeblader, tistel, geiterams og seljeurt.

Hjem igjen

-Så er det en tid for alt. Vi har en tre år gammel sønn og lengtet hjem til familie og venner, forklarer Maren. – Litt tilfeldig ble nytt hjem på Vassøy. Det er både bynært, byr på mye natur og har barnehage i nærmiljøet. Den dagen vi flyttet inn ble forresten den første Vassøyfestivalen arrangert!