‘fra SEL til SVG 23’

Younhee Chung og Pia Bergum. Foto Rastløs Produksjon.
Del på Facebook
– Jeg har en spennende begivenhet å dele med avisas lesere, forteller Pia Bergum. – Vi arrangerer den første koreanske kulturfestivalen i Stavanger siste uka i september – og det meste skjer på Storhaug.

Sigrid Bækholt
[email protected]

Festivaltittelen «fra SEL til SVG» spiller på flyplasskodene SEL for Seoul i Sør-Korea, og SVG for Stavanger. Formålet er å introdusere variert koreansk kultur og utveksling mellom de to byene.

Lørdag 23. og søndag 24. september er det tett program – og gratis inngang – på The Garden og i ‘Eastside-hallen’ som ligger vegg i vegg. Den ukelange koreanske kulturfestivalen arrangeres av Pia Bergum og Younhee Chung fra Myhatt som holder til i arbeidsfellesskapet Elefant i Erfjordgata 8.

Hvem vil festivalen passe for?
– Alle som ønsker å bli kjent med nye kulturer og alle som allerede har en interesse, eller forhold til dette spennende landet, forteller Pia Bergum. -Koreansk kultur i mange varianter er svært populært for tiden.

«Eastside-hallen» har inngang både gjennom The Garden og fra parkeringsplassen i Ryfylkegata.

Therese Daniela Lindø. Fotograf Marie von Krogh

– Kom og sy din egen ‘Lucky pouch’ av gjenbruksstoffer, oppfordrer Therese Daniela Lindø som vil gi kyndig veiledning. – Til venstre i bildet ses en originalutgave, til høyre en egenprodusert utgave laget av brukt sengesett. Pungen er fin å bruke til småting som hårstrikker, nøkler, AirPods o.l. Therese fra ‘Håp Redesign’ holder til i arbeidsfellesskapet Elefant i Erfjordgata. Det gjør også fotograf Marie von Krogh som har tatt bildet.

I ‘Eastside-hallen’ kan du også lære en k-pop dansekoreografi med showgruppa MINI og dansepedagoger fra Steps Dansestudio. K–pop dans er kjent for presise, synkroniserte bevegelser, ofte kompleks koreografi kombinert med forskjellige dansestiler som hip-hop, jazz, moderne, popping og locking.

Det blir også oppvisninger i koreansk selvforsvarskunst ved Stavanger Taekwon-Do. -«Tae» betyr fot og sparke, knuse med foten, «Kwon» betyr hånd eller slag, knuse med hånden, og «Do» betyr kunst, metode eller vei, forklarer Pia.

– Koreansk mat har tatt verden med storm og mange har både hørt om og spist kimchi, bulgogi, bibimbap og gimbap, sier Pia. -Den første helgen blir det mye mat, både tradisjonelle koreanske retter og koreanskinspirerte fusion-retter. Det er bare å glede seg! I hallen blir det koreansk streetfood ved YunsKitchen. Yunkyung Lee (fra Sandnes) vil garantert tilby Kimchi og Gimbap, matretter som hun mener inneholder sjelen, kulturen og levesettet til det koreanske folk. Koreanske Yunkyung er spesialist på behandling av kjøtt og står for maten sammen med The Garden. I hallen blir det variert koreansk gatemat.

– Kimchi (김치) har vært en del av den koreanske hverdagen i tusener av år og ulike typer kimchi har oppstått for å passe til de ulike årstidenes råvarer, forteller Pia. -Folk i andre land tenker ofte at hovedingrediensen i kimchi kun er fermentisert kinakål, men noe av sjarmen er å bruke sesongens ferske grønnsaker fra regionen man er fra. Kimchi sies å være hemmeligheten bak koreanernes lange levealder. Hjemme har jeg et eget kimchi kjøleskap.

May Tone Johnsen i kålåkeren. Fotograf Marie von Krogh.

Jeg ble nylig også kjent med May Tone Johnsen som har kombuchabryggeri og fermenteringsverksted i Eastside-kvartalet. Hennes varer kjøper jeg med stor glede på The Garden.

Bibimbap er en annen populær koreansk rett som oversettes til «blandet ris» på norsk. Denne smakfulle og fargerike retten er et perfekt eksempel på koreansk matkunst, der ulike ingredienser blir kombinert for å lage en balansert og velsmakende tallerken, forklarer Pia.

– Bibimbap begynner vanligvis med en base av dampet hvit ris som plasseres i en skål.

Deretter legges en rekke ferske grønnsaker som spinat, bønnespirer, gulrøtter, agurker og sopp pent rundt risen. Hver av disse grønnsakene blir vanligvis marinert eller stekt individuelt for å forbedre smaken og tekstur. Det som virkelig gir bibimbap sin karakteristiske smak, er gochujang-sausen, en krydret og fyldig chilipasta som tilsettes for å gi retten en pikant smak. Du kan også tilsette andre sauser som sesamolje eller soyasaus for ekstra smaksdybde.

Bibimbap kan også serveres med proteinrike ingredienser som marinert biff, kylling eller tofu, og det toppes ofte med et stekt egg for ekstra kremethet. Jeg ble veldig glad da Fortou fikk Bibimbap på menyen for en del år siden.

Hvordan er din egen adopsjonshistorie?
– Jeg er adoptert fra Sør-Korea og vokste opp på Stokka hos verdens beste foreldre. Jeg har også en adoptert bror og søster. Også min mann er adoptert fra Korea. Vi møttes forresten i Oslo.

Og ditt forhold til Storhaug?
– Jeg har alltid hatt en tilknytning til Storhaug fordi min mor bodde her som barn og hennes tante og onkel bodde her hele livet. Etter mange år i Oslo flyttet jeg sammen med familien hjem til Stavanger. De siste 9 årene har vi bodd på Storhaug hvor vi kjøpte det gamle huset til mors tante som vi har totalrenovert. Jeg elsker sentrumsnærheten og at det er urbant med gåavstand til alle kultur og servicetilbud.

Jeg fikk et tips om ledig plass på Elefant og her er det dødskult! Jeg er forelsket i det skjeve, skakke og det ikke-perfekte. Et stort hus fylt av mange kreative folk som hjelper hverandre.

Hva er Myhatt?
– En digital eventplattform som er aktuell for folk som skal finne leverandørene som trengs når det skal arrangeres events, er den korteste forklaringen sier Pia. -Vi er også en plass der alle som leverer eventtjenester, (restauranter, catering, lokaler, artister, musikere m.m.) kan møte kunder og få oppdrag.

Jeg driver Myhatt sammen med Younhee og vi har lenge ønsket å arrangere en koreansk kulturfestival.

– Jeg har tidligere i flere år jobbet som prosjektleder for Korean Cultural Festival ved det koreanske konsulatet i Hongkong, forklarer Younhee Chung. -Jeg har lenge hatt et ønske om å arrangere noe som ligner «fra SEL til SVG». Festivalen vil forresten bli åpnet av den koreanske ambassadøren i Oslo lørdag 23. september kl.11.30 i hallen.

Det detaljerte festivalprogrammet inneholder bl.a. også panelsamtaler med adopterte på The Garden, fotoutstilling om Koreakrigens slutt samt Pop-up shop i hallen, utendørs filmvisning i bakgården til ‘Elefant’ og matkurs hos Elefant.

– I tillegg til The Garden og Fiskepiren samarbeider vi med Kapittelfestivalen og Stavanger Kunstmuseum. Les gjerne gjennom det fyldige festivalprogrammet her.
https://www.myhatt.com/fraseltilsvg

Festivalen avsluttes med det populære koreanske indie rock-bandet Se So Neon som har konsert på Stavangers nye konsertscene, Fiskepiren, fredag 29. september. – De fleste konsertene på USA og Europaturneen er utsolgt og denne konserten er den eneste i Skandinavia, opplyser Pia Bergum.