Lokalt

Vandreforestillingen «BLIKK»

Gled dere! I høstferien kan barnefamilier, storhaug­beboere og historie­interesserte bli bedre kjent med bydelens industrihistorie gjennom vandreforestillingen «BLIKK». Det ligger an til en lærerik og litt skummel opplevelse tre dager midt i oktober!

Sigrid Bækholt
[email protected]

– Vandreforetillingene vil starte her, under Bybrua, og så bevege seg langs Øvre Banegate et stykke, snirkle seg litt frem og tilbake i smug og bakgater, for å ende opp ved siloene i enden av Pedersgata, forteller Al Greenal som er produsent. – Handlingen er oppdiktet, men har også hentet inspirasjon fra virkelig personer som har levd eller virket i området.

Akkurat dette området var en gang en del av landets mest mangfoldige og konsentrerte industriområde. Områdets gater, bygninger og smug blir nå kulisser for fortellingen om hvordan det var å vokse opp i øst i tiden rundt forrige århundreskifte.

– Prosjektet baserer seg på lokale krefter, forteller Stine Honoré, prosjektrådgiver for Stavanger 2025. – Bård Bjørknes står for manus og regi. Bjørknes er utdannet teaterregissør fra Tsjekkia, og har bred erfaring som skuespiller, regissør og figurmaker. I tillegg vil lokale musikere og skuespillere bidra inn i prosjektet. Bård og Al har benyttet seg av historiker Gunnar Roalkvam og Erik Hennum-Bergsagel fra Norsk hermetikkmuseum for å friske opp historiekunnskapen og finne de gode fortellingene som skal danne utgangspunkt for forestillingen.

– BLIKK vil foregå i og rundt bygninger som rommer bydelens industrihistorie, forteller Al. – Vår guide gjennom bygatene vil være en ung jente som møter helter og skurker på sin vei, og som gir oss et innblikk i barndom og oppvekst i området rundt Pedersgata. Publikum kan glede seg til kostymer inspirert av historien, fortryllende lyder, en smakebit av fortidsmat og små overraskelser underveis!

– «BLIKK» er en del av Stavanger 2025 sitt prosjekt om Storhaug industrihistorie. Fram mot den store 900-årsfeiringen vil det komme flere arrangement som skal bidra til å formidle det særegne og unike ved bydelens historie og identitet – les mer om hva som skal skje på Stavanger 2025 sine nettsider, oppfordrer Stine.

Vis mer

Relaterte artikler

Back to top button