Vandreforestillingen «BLIKK»

Al Greenal og Stine Honoré forteller med entusiasme om hvordan vandreforestillingen kan øke interessen for bydelens industrihistorie både hos barn og andre. Oppmøteplass vil være ved det åpne området under Bybrua, der Pedersgata krysser Arbeidergata.
Del på Facebook
Gled dere! I høstferien kan barnefamilier, storhaug­beboere og historie­interesserte bli bedre kjent med bydelens industrihistorie gjennom vandreforestillingen «BLIKK». Det ligger an til en lærerik og litt skummel opplevelse tre dager midt i oktober!

Sigrid Bækholt
[email protected]

– Vandreforetillingene vil starte her, under Bybrua, og så bevege seg langs Øvre Banegate et stykke, snirkle seg litt frem og tilbake i smug og bakgater, for å ende opp ved siloene i enden av Pedersgata, forteller Al Greenal som er produsent. – Handlingen er oppdiktet, men har også hentet inspirasjon fra virkelig personer som har levd eller virket i området.

Akkurat dette området var en gang en del av landets mest mangfoldige og konsentrerte industriområde. Områdets gater, bygninger og smug blir nå kulisser for fortellingen om hvordan det var å vokse opp i øst i tiden rundt forrige århundreskifte.

– Prosjektet baserer seg på lokale krefter, forteller Stine Honoré, prosjektrådgiver for Stavanger 2025. – Bård Bjørknes står for manus og regi. Bjørknes er utdannet teaterregissør fra Tsjekkia, og har bred erfaring som skuespiller, regissør og figurmaker. I tillegg vil lokale musikere og skuespillere bidra inn i prosjektet. Bård og Al har benyttet seg av historiker Gunnar Roalkvam og Erik Hennum-Bergsagel fra Norsk hermetikkmuseum for å friske opp historiekunnskapen og finne de gode fortellingene som skal danne utgangspunkt for forestillingen.

– BLIKK vil foregå i og rundt bygninger som rommer bydelens industrihistorie, forteller Al. – Vår guide gjennom bygatene vil være en ung jente som møter helter og skurker på sin vei, og som gir oss et innblikk i barndom og oppvekst i området rundt Pedersgata. Publikum kan glede seg til kostymer inspirert av historien, fortryllende lyder, en smakebit av fortidsmat og små overraskelser underveis!

– «BLIKK» er en del av Stavanger 2025 sitt prosjekt om Storhaug industrihistorie. Fram mot den store 900-årsfeiringen vil det komme flere arrangement som skal bidra til å formidle det særegne og unike ved bydelens historie og identitet – les mer om hva som skal skje på Stavanger 2025 sine nettsider, oppfordrer Stine.