Skrikende behov for NY SKOLEGÅRD

Del på Facebook
Svithun-elever utålmodige

Etter årevis uten farger eller aktiviteter i skolegården på St. Svithun mener elevene at det vil bli som å komme ut av et fengsel når skolegården blir fornyet fra høsten av.

Av Maren Burgaard-Bøe og Siril Stensland (foto)

– Folk oppholder seg inne siden det er så kjipt ute. Skolegården er veldig stygg, bare asfalt, slitte mål og ingen kule ting å gjøre der. Det er derfor jeg går til butikken hele tida, sier Sander Brathetland, som går i niende klasse på St. Svithun ungdomsskole. Sander er en av mange ungdomsskoleelever som avisens utsendte har forhørt seg med om elevmiljøet og behovet for en oppgradering av utearealene på St. Svithun.

– Det hadde passet bra med en gress-fotballbane, sykkelstativ under tak slik at syklene ikke blir ødelagt, bordtennis, skikkelig basketballbane, noen lekeapparater og fargerikt, sier Sander.

Sander Brathethland

Skal bygge soner

Fra elevrådet har skolen og politikerne mottatt et klart ønske: Aktivitetssoner, sittesoner, grønt og at det er lys.

– Skolegården fremstår i dag som grå og kjedelig, med få muligheter for aktivisering. Ved å få en oppgradering av skolegården kommende skoleår har vi en forventning om at den vil fremstå mer levende, med ulike aktivitets- og sittesoner for elevene, mer grønt og bedre lyssetting. Alt etter innspill og tilbakemelding fra elevene både forrige skoleår og inneværende skoleår, sier rektor Vibeke Vikse.

Rektor Vibeke Vikse

Flere av elevene vi møter, kan fortelle at behovet for aktiviteter er stort.

– Det kan bli en del roping og skriking i gangene fordi folk er inne i stedet for å gå ut.

Ute kan det være litt ballspill, men ikke så mye. I tillegg er det ikke gjerder, så det ender alltid opp med at noen får en ball i hodet, sier Ingeborg i 9a.

Ingeborg Nørgaard Jakobsen

Bedre for 8.-klassingene

Johannes Reif

Johannes Reif i 9e tror en ny skolegård ville gjort en kjempeforskjell.

– Hvis det er flere ting å gjøre ute, for eksempel en ballbinge, da kunne elever fra hele skolen samlet seg for å spille fotball. Det hadde blitt mye mer sosialt og nye vennegjenger hadde blitt formet, sier Johannes.

Sol Amber, også hun i 9e, er blant de mange jentene i niende som tilbringer friminuttene inne på skolen i stedet for å gå ut.

– Skolegården er bare kjedelig og grå – helt uten farger.

Sol Amber kan fortelle at det mange ganger er stappfullt inne i gangene på St. Svithun.

– Det er som oftest da det blir dårlig miljø. Hvis vi hadde hatt en kjekkere skolegård, så hadde ikke folk lagd trøbbel for å ha det gøy, sier Sol Amber.

Hun mener dagens skolegård forhindrer elevene i å bygge fellesskap fordi ungdommene trekker sammen i mindre gjenger.

– Hvis vi hadde noen aktiviteter å gjøre felles, så ville det vært grunn til å kommunisere og bli kjent med folk på tvers av klasser og ikke bare innenfor vår egen. Da kunne vi også tatt i mot og inkludert 8. klassingene på en bedre måte, sier Sol Amber.

Sol Amber Elsøe Marsh

Vil ha benker og ballspill på Sven Oftedals plass

 

I tillegg til ny skolegård mener

Selma Dagsland

(15) at Sven Oftedals plass kan bli et godt sted for St. Svithun-elevene i friminuttene.

Syns du ungdommen i dag er mye fysisk aktiv?

– Noen er veldig fysisk aktive, mens andre ikke så mye. Det handler om hva man gjør på fritiden, med forskjellige aktiviteter som sport, dans og andre interesser.

Hva tror du er grunnen til at ungdom i dag ikke er like fysisk aktive som før?

– Vi ungdommer er omringet av skjerm hele tiden. Det blir liksom mye lettere for folk å sitte hjemme og snakke med hverandre over nettet i stedet for å dra ut og faktisk møte hverandre.

Hvis vi fikk bruke Sven Oftedals plass i friminuttene, hva hadde du likt å fått her?

Benker hvor vi kunne snakke og slappe av. Ungdom er ikke så interessert i lekeapparater. Kanskje også noe ballspill. Vi har jo allerede en volleyballbane, men kanskje en ordentlig fotballbane eller basketballbane!

Vi møter elever i skolegården

Johannes Bø Hansen (9B)

Johannes Bøe Hansen

Hva synes du om skolegården?

– Veldig lite farger og veldig grå! Jeg synes vi er heldige som har volleyballbane og ping pong-bordene, men utenom det så er det ganske kjedelig.

Hva gjør du i friminuttene?

– I friminuttene spiller jeg ping pong, men hvis det blir kjedelig eller opptatt fordi det er så få pingpongbord, så drar jeg som oftest til butikken. Det er litt på grunn av skolematen, men også fordi jeg kjeder meg.

Hvordan ville du at den nye skolegården skulle sett ut?

– Jeg vil ha mer mulighet for ballspill. Ikke en hel ballbinge, men iallfall ha to mål som faktisk funker. Litt mer farger og litt mer koselig skolegård. Jeg hadde likt flere ping pong-bord.

Har du sett mobbing, slåsskamper og hærverk som kan ha noe med skolegården å gjøre?

Jeg ser ikke så mye, kanskje litt i gangene, men ikke i skolegården. Jeg tror ikke det er på grunn av skolegården at det er slåsskamper og mobbing.

Tror du mange holder seg inne på grunn av skolegården?

Ja, det tror jeg, Det er nesten mer å gjøre inne enn ute. Ute så er det ping pong-bordet, men der er det bare mulig å spille to om gangen.