Varmen brannstasjon er operativ!

Brannbilkortesjen på vei ned Breivikveien mandag 13. mars 2023.
Del på Facebook
Litt før klokka 12, mandag 13. mars, ble det flagget for den tutende kortesjen med brannbiler. Bilene hadde for siste gang kjørt ut fra den nå nedlagte brannstasjonen på Lagårdsveien. Turen gikk rundt Breiavatnet, ned Skagenkaien, langs Verksgata, opp Langgata, inn til venstre i Pedersgata og videre Haugesundsgata og til slutt ned Breivikveien til den flunkende nye Varmen brannstasjon i Lervig.

Sigrid Bækholt [email protected]

Stemningen var god, tross silende regnvær. Det ble flagget både på stasjonen og blant publikum.

– Det er stas at både brannbiler og båt nå er på Storhaug. Det betyr trygghet for bydelen, sa Bjørn Karlsen fra Rosenli, som med stort vaiende flagg ønsket brannmannskapet velkommen.

Presis klokka 12 kom båtkonvoien med brannbåten Vektaren, politibåten, akutt forurensning-båt og ambulansebåten Rygermedic. De tre førstnevnte skal til daglig ligge ved Varmen brannstasjon. Med sin nærhet til sjø og sentrum, skal brannstasjonen være fagstasjon for redningsdykking, sjø og urban tauredning.

Varabrannsjef Ståle Fjellberg ønsket mannskapet velkommen til kake, kaffe og pizza i vognhallen. Det er ikke formell åpning i dag, men likevel en historisk dag og en milepæl, sa han. Ting tar tid og brannstasjon i Lervig har vært et alternativ siden 2007. Det ble hele 67 år på Lagårdsveien. Jeg vil spesielt takke noen av dem som har vært med i hele prosessen. Takk også til Stavanger kommune, både for penger og prosjektledelse ved Allend Bamerni, Kruse Smith Entreprenør og Link Arkitektur.

Vognhallen har 7 utrykningsporter, vaskehall, verksted, gymsal og utrykningsgarderobe. Noen sa at det var varmere i vognhallen på Varmen brannstasjon enn i dagligstua på den gamle stasjonen på Lagårdsveien.

I andre etasje er det bl.a. treningsrom. I tredje etasje er det kontorer, kjøkken, stue og soverom for mannskapene som er på vakt. 8 ansatte på hver brigade får sin faste base på Varmen brannstasjon.

Gangveien mellom stasjonen og kaien i Lervigbukta er åpen for publikum, unntatt når det er utrykning til sjøen. Parken på taket vil foreløpig være stengt for publikum fram til midten av mai på grunn av vekstsesongen.

Offisiell åpning av Varmen brannstasjon og Lervigparken, med snorklipping, ordfører, pomp og prakt er planlagt 1. juni. I den forbindelse planlegges også en hagefest på parktaket, med beboerne i området som gjester.

Fakta

  • Totalentreprenør: Kruse Smith Entreprenør
  • Arkitekt: Link Arkitektur
  • Byggherre: Stavanger kommune
  • Kostnadsramme 224,1 millioner kroner
  • Bruttoareal cirka 3.300 kvadratmeter
Varabrannsjef Ståle Fjellberg viser fram de gamle brannmannstengene som er på plass mellom etasjene. Disse er fra den gamle stasjonen på Lagårdsveien og er fra 1956.
Barna fra Emmaus barnehage var begeistret og imponert over brannbilene som problemfritt rygget inn i de splitter nye garasjene.
Blide brannfolk som gleder seg til å ta den nye stasjonen i bruk.
Museale modeller fra den gamle stasjonen er tatt med inn i Varmen.
Raymond Wikre er brannmester på Varmen brannstasjon.
Petter Nielsen, med flagg, er røykvernmester/materialforvalter.
Kombinert kjøkken og dagligstue med flott utsikt.
Brukergruppen som har deltatt i prosessen er fra venstre Kjetil Nilsen (fagansvarlig dykking og brannkonstabel), Lise Peterson (tidligere seksjonsleder beredskap), Kjetil Dyngeland (brannmester), Steinar Østbø (skipper), Erik Berge (overbrannmester) og helt til høyre varabrannsjef Ståle Fjellberg.
Brannstasjonen sett fra sjøsiden med brannbåten i forgrunnen.
Brannbåten Vektaren, politibåten og ambulansebåten Rygermedic. De to første skal til daglig ligge ved Varmen brannstasjon.