Sigrid Bækholt
[email protected]
Foto: Sten Solberg
Ole Rugland fortalte at han er arbeidende styreformann i Skanem hvor han har jobbet i 38 år. – Historien om Blikken kjenner nok mange andre bedre enn meg, men jeg har lest meg opp, sa Ole. – Utgangspunktet for hele markeds og kundegrunnlaget var hermetikkindustrien. Hvordan konservere maten?
Albert Barstad, Halfdan Lunde og Robert Scholz etablerte Stavanger Bliktrykkeri og Maskinværksted (Blikken) i 1905. Et oldebarn av Barstad er forresten til stede i salen i kveld, opplyste Ole Rugland.
Blikken var veldig utadvendt og eksportorientert, forklarte Ole mens han viste bilder fra det første trykkeriet. Utviklingen gikk fra trykkeri til å produsere hermetikkbokser og maskiner til hermetikkfabrikkene.
Franske Cebal kjøpte opp Stavanger Bliktrykkeri i 1973. Navnet ble endret til Skanem (kombinasjon av ordene Skandinavia og Emballage). Ole Rugland ble ansatt som administrerende direktør i 1985 og kjøpte Skanem i 1986 kan vi lese på Skanems nettside.
Skanem ble patentinnehaver og første leverandør av lett åpent lokk til aluminiumsbokser i Norge. – Skanem er en helt annen plass nå, vi er i hele verden. Vi dekorerer emballasjeprodukter og reinvesterer i emballasje for å bli mer miljøvennlige. Siste ord i Skanems historie er ennå ikke fortalt, sa Ole Rugland.
UTBYGGINGSPLANENE
– Vi har lagt bak oss tiden hvor alt skulle sentraliseres. Nå er det tid for å ta byen tilbake til oss som bor her med gjenbruk, spesialbutikker etc, innledet Brit Rugland om utbyggingsplanene. – Her kommer ikke små leiligheter, men arbeidsplasser. I de nye byggene ønsker vi mangfoldig næringsvirksomhet og urban produksjon som Lises ysteri, Craigs bryggeri og May Tones combucha.
Brit Rugland er blant annet daglig leder for Stavanger Investering Eiendom som holder til i Ryfylkegaten 13.
– Vi ønsker full transformasjon i vårt utbyggingsforslag og håper vi lykkes i å få mange leietakere, forklarte Brit. – Som illustrasjonen viser kan deler minne om gamle fabrikkbygg. Vi vil åpne kvartalet igjen og vi vil åpne opp mot Haugesundsgata. Vi ønsker å få til mange byrom med gode opplevelser i et levende bylandskap.
Noe har skjedd i arbeidsmarkedet. De unge vil være nær sentrum. Noen lurer på hvorfor vi har valgt det internasjonalt navnet East-Sidekvartalet. Vi synes navnet forteller hva slags liv vi ønsker her. At akkurat her er de kuleste områdene. De skarpe unge vil bo her, eastside. Vi er også åpne for internasjonale selskaper og viser at vi bidrar med et interessant område.
Vi har sendt inn detaljregulering for området som ikke er kommet til behandling ennå, avsluttet Brit Rugland.