Nå skriver vi lokalhistorie

Kjersti Dybvig og Birger Lindanger, begge historikere, drar i gang folkeforskning for Storhaug.Foto: Sigrid Bækholt
Del på Facebook

Av Kjersti Dybvig

Da jeg var liten gikk jeg ofte opp baktrappen til en kolonial­butikk i Lysefjordgaten. Jeg skulle hente de nye ukebladene til farmoren min, for hun klarte ikke å vente til de ble lagt ut på disken dagen etter. Fru Svendsen, som drev butikken, er bare en av alle på Storhaug som det er viktig å skrive inn i bydelens historie. For nå skal alle med.

Folkeforskning
Storhaug bydel lå opprinnelig i Hetland kommune, men ble en del av Stavanger kommune i en to-gang, først i 1906 og deretter i 1923. Men verken denne bydelen, eller de andre bydelene i de gamle kommunene Hetland og Madla, har fått særlig plass i byhistorien.

Så nå skal folk selv delta i arbeidet med å dokumentere og skrive historien sin. Dette kalles folkeforskning.

Hvem bodde på Storhaug? Hvor bodde de? Hva arbeidet de med? Hva gjorde de på fritiden? Om du har korte eller lange røtter i bydelen, om du er boligeier eller leietaker; Nå har du mulighet til å skrive deg selv og dine formødre og forfedre inn i bydelens historie.

Bedrifter, butikker og kiosker, ja alle typer næringsvirksomhet, kan også registres med adresse og historikk. Det samme gjelder skoler, kirker, bydelshus, forsamlingshus og klubbhus. Alt skal få plass på lokalhistoriewiki.no, nettstedet for lokalhistorie.

Innbyggertreff med info om prosjektet
Storhaug kommunedelsutvalg inviterer til innbyggertreff onsdag 8. mars kl 18.00-20.00 i Kvitsøygata 3 for å orientere om bakgrunnen for dette spennende prosjektet. Her møter Kjersti Dybvig, historiker og leder av kommunedelsutvalget, samt historiker Birger Lindanger fra Rogaland historielag. Vi gir praktisk veiledning om hvordan du kan registrere deg og finne fram på lokalhistoriewiki.no, samt få tips om gode kilder du kan søke i. Ta gjerne med egen pc. Stavanger kommune har også lagt ut informasjon på sin hjemmeside
https://www.stavanger.kommune.no/kultur-og-fritid/kultur/bli-med-pa-lokalhistoriedugnad/