Spennende skoler på Storhaug

Nina Bjørnøy Sæland og Matthias Gram synes det å jobbe med barn og unge er kjempegivende.
Del på Facebook
Storhaugs to videregående skoler hadde nylig Åpen dag tirsdag 24. januar. Vi snakket med elever på skolene om hvordan de trives, hvorfor de valgte linjene de går på og hva skolene tilbyr. Fristen for å søke videregående skole er 1. mars på vigo.no.
Tekst: Espen Klovning Aarre, Alexander Holst og Sabine Schütz.
Foto: Vivian Marie Banaszkiewicz, Leon Ljones og Jacob Thornhill Håland.
Alle er elever på Media og Kommunikasjon på Bergeland vgs.

 

Godalen vgs

VIL BLI BLOMSTERDEKORATØR: – FØR DREPTE JEG KAKTUSEN MIN
På blomsterdekoratørlinjen på Godalen (FBIE) lager de blomsterbuketter som de selger i sin egen butikk. I klasserommet har de diverse planter. Eleven Annabeel Voll forteller at hun og medeleven Amalie Dyvik jobber i butikken, og at den er åpen for de som vil komme.

– Hvordan ser en typisk hverdag ut for dere?
– Det er veldig mye praksis. Vi har bare 1, eller 1,5 dag med felles­fag. Våre fellesfag er samfunnskunnskap, norsk og gym, sier Annabeel.

– Hvilket yrke kan du bli ved å gå på denne linjen?
– Du lærer veldig mye om estetikk. Så da vil jeg si at det kan være en fordel også i mange andre yrker, men det er hovedsakelig blomsterdekoratør du kan gå ut i lære som etter videregående. Du går to år skole og deretter to år i en opplæringsbedrift, sier Annabeel.

– Har du drevet med blomster før du begynte på videregående?
– Nei, aldri! Jeg er verdens dårligste med blomster og planter. Før jeg begynte her drepte jeg kaktusen min, derfor vil jeg ikke si at jeg har grønne fingre. Så jeg har hatt en veldig bratt læringskurve. Nå tror jeg at jeg hadde klart å få kaktusen min til å overleve. Jeg håper det, jeg burde klare det, sier Amalie.

Annabeel Voll lager fargerike buketter som gjør at våren kommer inn i klasserommet.

HER FINNER ALLE SIN GJENG
Lea Saupstad og Marianna Pirela går på Håndverk, design og produksjonsutvikling (HDP). De beskriver et godt miljø på Godalen.

– Det er veldig koselig her. Gode lærere. Jeg føler at alle vil finne sine folk. Jeg har aldri sett noen som sitter alene. På ungdomsskolen syntes andre at jeg var en raring, men her er alle like rare. Da går det fint.

– Hvordan ser en normal skolehverdag ut for dere?
– Vi jobber veldig mye med forskjellige teknikker, bl.a. hekling, strikking, leire, keramikk og sying. Akkurat nå jobber vi med å lage figurer av tinn. Vi holder også på med smiing og gips. Det er mye variasjon – du får prøvd ut alt.

Ved å gå på HDP kan man bli skredder, skomaker, urmaker eller keramikker. Elevene på begge linjene beskriver et godt og inkluderende miljø på Godalen. De har dyktige lærere og en variert skolehverdag, med mye praksis og muligheter for å prøve seg på ulike teknikker.

På Godalen har de 11 linjer. De har fått noen flotte nye verksteder. Deres nyeste tilbud er Automatisering og robotikk med studiespesialisering (ARS). Løpet går over 3 år og etterpå er det mulig å ta en bachelor eller master innen kybernetikk og robotikk.

Maja og en klassekamerat har startet en egen bedrift via skolen. Bedriften deres heter Kids Craft UB og arrangerer gamingtreff for målgruppen 6-12 år.

Hedda Refsnes trives godt med symaskinen ved tekstil, søm og håndverk.

Linjene Godalen vgs tilbyr:

  • Automatisering og robotikk med studiespesialisering
  • Påbygging til generell studiekompetanse etter yrkeskompetanse
  • Bygg- og anleggsteknikk
  • Tilrettelagt opplæring Elektro og datateknologi
  • Voksenopplæring Frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign
  • Innføringsklasse
  • Håndverk, design og produktutvikling
  • Teknologi- og industrifag
  • Salg, service og reiseliv

https://www.godalen.vgs.no/hovedmeny/utdanningstilbud/

Bergeland vgs

– HAR VELDIG OFTE GØYE FAG
Helleik Gram Kleivan, Pum Kim Lahm Mangzong og Andrea Røttingen går på vg1 Medier og kommunikasjon (MK) på Bergeland.

– Hvorfor har du valgt denne linjen?
– Spesifikt fordi jeg alltid har likt å se på film. Etter hvert som jeg har begynt på Bergeland, har jeg i tillegg blitt mer interessert i grafisk design, sier Helleik.

– Hvordan ser en typisk skolehverdag ut for deg?
– Vi har veldig ofte gøye fag, som mediefag. Vi lærer om film, foto, design, journalistikk, PR og retorikk i norsk, sier Helleik.

– Jeg liker at vi har mye praktisk. Det er det som er virkelig nice. Vi får oppdage feilene våre selv, vi lærer faktisk ikke alt 100% fra læreren, sier Helleik.

– Hvilke muligheter har man etter Medier og kommunikasjon?
– Du kan gå videre som journalist, fotograf eller regissør. Berge­land har også gode muligheter for å guide deg på veien videre, sier Andrea. Medier og kommunikasjon er et studieforberedende løp som gjør at du har studiekompetanse etter tre år. Det samme er linjen Kunst, design og Arkitektur på skolen. Bergeland har i tillegg en stor yrkesfaglig del med forskjellige helsefag. I fjor fikk de også i tillegg startet opp et løp hvor du kan ta helsefag med studiekompetanse som den eneste skolen i Rogaland.

– Hvordan er det sosiale miljøet på Bergeland?
– Det er folk fra mange ulike steder, og da kan man møte andre personer med samme interesser som deg. Det kan dreie som sport, tv-program, bøker eller bare en serie, sier Kim.

Medieelevene synes det er kjekt å drive med TV-produksjon i studio.

– BYGGER NÆR RELASJON TIL BARNA
Nina og Matthias går på linjen Barn og ungdom (BUA) vg2 på Bergeland. Nina forteller at hun valgte Bergeland fordi hun hørte at skolen var bra og at de hjalp elevene mye. Hun forteller også at de av og til starter dagen med massasje.

– Hvordan ser en vanlig skolehverdag ut for dere?
– På starten av uken snakker vi om hva vi skal gjøre resten av uken. To dager i uken har vi for eksempel praksis i barnehage og skole.

– Vi har veldig fokus på å være bra for de barna vi skal treffe. Vi treffer jo samme barn to ganger i uken – hele skoleåret. Vi bygger en nær relasjon med dem, sier Nina.

– Hvordan er skolemiljøet?
Veldig bra! Jeg har aldri vært i en så bra klasse hvor folk støtter hverandre. Vi blir til en skikkelig god gjeng.

Hvem anbefaler dere å søke denne linjen?
– Hvis du syns det er gøy å jobbe med mennesker, og du synes det er gøy å tulle, utforske, leke og ha det kjekt. Og hvis du er spesielt interessert i å hjelpe barn og ungdom, så er det et veldig bra valg å ta, sier Nina.

– Hvilke muligheter har dere etter videregående?
– Du har jo påbygg og gå ut i lære. Hvis du går ut i lære, varer det i to år. Enten barnehage eller barneskole/SFO. Du kan også ta påbygg og få generell studie­kompetanse, da kan du studere hva du ønsker, sier Nina.

Noen ganger får elevene øve på hverandre. Her testes blodprosent.

– LÆRERNE ER FANTASTISKE, FAKTISK
Nathaniel Rosites Delos Santos går på vg3 Kunst, design og arkitektur (KDA) på Bergeland. Han forteller at han valgte å gå på Bergeland fordi skolen ligger nærme huset hans, at han likte bygningen og at fagene interesserte ham.

– Hvordan ser en typisk skolehverdag ut for deg?
– Halve dagen vår er kunst, nesten hver dag. Teoretiske fag er norsk, historie. religion og etikk. Det er også en grunn til at jeg går her; man får brukt både den kreative og teoretiske delen av hjernen.

Hva synes du om læringsmiljøet?
– Lærerne er fantastiske, faktisk. Mange av lærerne jeg har hatt til nå er veldig motiverende, i forhold til lærerne jeg har hatt på barne- og ungdomsskolen. De hjelper meg med å forstå mer, og er mer personlige.

Hvordan er det sosiale miljøet?
– Folk på denne skolen er veldig snille. Siden det er en kreativ linje, blir det til at vi deler mye ideer med hverandre, og å dele ideer er en av de første stegene til å bygge et vennskap.

Elevene øver seg på akttegning i tegnesalen.

Hvilke muligheter har du etter videregående?
– Jeg tenker å fortsette som en arkitekt. Høyskolen i Kristiania eller Bergen, eller kanskje en kunstskole i Stavanger. Dette er jo et studieforberedende program, og det betyr at du kan bli hva som helst.

Nathaniel forteller videre at hvis du vil gå på kunst, så trenger du ikke å være god til det. Så lenge du vil holde på med kunst, kommer lærerne til å hjelpe deg med å bli bedre.

Linjene Bergeland vgs tilbyr:

  • Helse- og oppvekstfag
  • Kunst, design og arkitektur
  • Medier og kommunikasjon
  • Tilrettelagt opplæring
  • Voksenopplæring
  • Studieforberedende med helse og oppvekst

https://www.bergeland.vgs.no/hovedmeny/utdanningstilbud/