Follies lager gratis julaften

Jeg ble så sint og noe måtte gjøres, forteller Marius Espeland. Det blir julefest på Metropolis
Del på Facebook
– Vi skal lage verdens beste julefest på Metropolis! Viktigst av alt er at ingen skal sitte alene på julaften, sier Marius. – Alle skal kunne komme til et sted hvor det er varmt, gaver til ungene og hvor julefølelsen skal kunne kjennes. Jeg skal være her hele kvelden.

Sigrid Bækholt
s[email protected]

Hva lager dere i stand?
– Det blir koldtbord med både pinnekjøtt, ribbe, kalkun, all slags tilbehør og riskrem til dessert. Så blir det julekaker, julemusikk, julegaver og så kommer nissen, forklarer Marius Bøe Espeland fra Follies barne- og ungdomsteater.

– Ungdommene, de ansatte og de frivillige i Follies, alle syntes dette var en kjempegod idé og ville være med på det. Nå forbereder ungdommene underholdning med bl.a. sang, kor og quiz. Ganske snart må vi ut å handle julepynt!

Follies forbereder underholdning med bl.a. sang, kor og quiz.

Men hvordan begynte det?
– Jeg så Debatten på NRK tirsdag 15. november som handlet om at flere rammes når levekostnadene øker. 8 % lever i matfattigdom, dvs står over måltider, stiller seg i matkø eller kontakter NAV. Jeg ble så sint! Satsene må økes for sosialhjelp, ufør, AAP, minstepensjon etc. og NAV må bli mer imøtekommende slik at folk får beholde sin verdighet.

Jeg søkte på Finn.no og fant over 60 familier som ba om hjelp til ungene sine. Jeg fant folk som gruet seg til jul, som ikke har mat, som sulter seg selv for at barna ikke skal merke det. Sånn skal det ikke være! Jeg har visst at en del har det sånn, men ante ikke at det gjaldt så mange og at antallet øker!

Hva ble reaksjonen?
– I Follies bestemte vi oss samme kveld for at vi skulle gjøre noe! Og det blir å lage en julefest for dem som trenger det, forteller Marius. – For ingen skal ha det sånn i julen. Vi spør ingen spørsmål. Og det er ikke sånn at man må være helt tom for penger eller noe.

Det kan være for ensomhet, for å være sammen med andre eller for å spare penger i denne harde tiden. Ingen grunn er for liten eller for stor. Er du i en familie eller kjenner du noen familier som gruer seg til jul? Ta kontakt og meld dere på verdens beste jul­aften. Det gjelder også alle dere studenter som ønsker et sted å være. Det er helt anonymt å ta kontakt og stille spørsmål. Bruk gjerne epost [email protected] eller telefon 994 04 708.

Hvordan betales julefesten?
– Vi får bruke lokalene på Metropolis gratis og så håper vi jo at folk vil være med å støtte oss og sponse dette. Hvis ikke betaler vi det selv!

Hva vil du fortelle om teateret?
– Mange i teateret hos oss er eller har vært i en vanskelig situasjon. 38 ungdommer har fast plass og vi har 160 på venteliste. Hver onsdag har vi tilleggstilbud fra kl 16-21 med masse forskjellige gratis aktiviteter. Gjennomsnittlig dukker 30 opp. Vi har innredet eget mørkerom så i januar blir det fotoutstilling. Vet noen om et bra utstillingslokale?

Vi spurte ungdommene om hva de ønsket seg. Ut fra svarene kjøpte vi en gammel tresnekke som ligger på Sølyst. Den ordner vi på og de unge får båtlappen av oss.

I slutten av januar blir det også premiere på et nytt stykke. Det heter Ord Mot Ord og handler om overgrep på fest, om problemene når ord står mot ord og konsekvensene det har. Det blir et sterkt stykke! Seks ungdommer spiller. De skal snart øve hver dag i en måneds tid.