Ny FRÆND Café i Vaisenhusgata 5

Originalvinduer mot Vaisenhusgata med nye logoer.
Del på Facebook
– Torsdag 20. oktober kl 17-19 smeller vi til med en skikkelig feiring av at FRÆND Café og FRÆND Mini har åpnet dørene. Alle interesserte er velkomne til offisiell åpning med ordføreren. Det blir deilig mat og alkoholfri drikke, underholdning fra lokale artister, et par taler og selvfølgelig nydelig stemning, inviterer Linn Fjælberg Håland i Stavanger kvinnesenter og Ruth Marie Keyes i Kia Velferd og Arbeid.
Sigrid Bækholt
[email protected]
Foto Sandra Vidrequin

– Men viktigst av alt, vi ønsker alle storhaugboere velkommen til en ny og inkluderende hverdagsmøteplass. Alle, etnisk norske og folk med flerkulturell bakgrunn, store og små – vil bli ønsket varmt velkommen, forklarer Linn. – Kom som du er! Bruk kafeen, bruktbutikken, lekekroken for barn, les aviser, sitt og jobb, bruk vårt wifi-nett.

Frænd

Navnet Frænd ble valgt på bakgrunn av det norrøne navnet frændi, frjándi ’slektning; venn’, eller av frjá ’elske’. På dansk heter det frænde, på svensk frände, på islandsk frændi, på tysk Freund og på engelsk friend. Ordet forklares i en enkel tekst på et av de flotte gamle vinduene ut mot Vaisenhusgata.

– FRÆND skal være et sted å føle seg inkludert og velkommen, som en slektning eller venn. Meningen i ordet gjenspeiler seg i alle våre verdier om å ta vare på felleskapet, være inkluderende, sosialt rettferdig og venn med miljøet, forklarer Linn.

FRÆND Mini er en bruktbutikk for barneklær (0-12 år).
Litt annerledes lokaler

Lokalene er spennende, elegante, fargerike, romslige og annerledes. Bordene langs de store vinduene ut mot Vaisenhusgata har den beste utsikten. Her sitter vennepar i ivrig prat, andre i arbeidskonsentrasjon med bøker og pc.

– Nesten alt interiør er gjenbruk og mye er kjøpt på Finn.no, forklarer Linn. – De nydelige putene er sydd av ukrainske syersker som gir inntektene til det ukrainske folk! Frænd er mer enn bare en café! Vi vil bety en forskjell i tillegg til å være byens beste sted å henge med byens beste kaffe, sier Linn smilende.

Kafeen rommer også et arabisk rom, som hentet fra 1001 natt. I den innerste delen er det lekekrok for de minste barna og bruktbutikk for barneklær (0-12 år).

Et arabisk rom, som hentet fra 1001 natt.
Få flerkulturelle kvinner i arbeid

På kjøkkenet, i kafeen og i bruktavdelingen styrer kvinnene som er ansatt i Stavanger Kvinnesenter eller har arbeidstrening gjennom Kia velferd og Arbeid. Linn Fjælberg Håland fra Stavanger Kvinnesenter er daglig leder i kafeen. – Våre ansatte får en vanlig arbeidskontrakt. Det er veldig viktig at vi kan gi en seriøs referanse som hjelp til å søke jobb andre steder.

Folk sier hei til hverandre

– Jeg liker å lage mat og jeg liker å hjelpe til der jeg kan, forteller Fatmi Solvik. – Jeg er 50 % ufør og jobber her en dag i uken. Kanskje arbeidet utvides til tre dager i uken etter årsskiftet?

Hva skjedde, hvordan fikk du kontakt med Frænd?

– Jeg er ofte hos Frelsesarmeen i Kongsgata, som frivillig og som deltaker i de mange sosiale tilbud­ene. En kvinne som kom innom fortalte hvem jeg kunne ringe hvis jeg var interessert i jobb. Og så fikk jeg telefonnummeret til Linn. I begynnelsen deltok jeg gratis og frivillig. Jeg håper at det til slutt kan føre til en vanlig jobb.

Fatmi Solvik

Hvorfor flyttet du til Storhaug?

– Jeg er født i Libanon, var gift med en nordmann og bodde lenge på Tananger. Om jeg så fikk et slott på Tananger ville jeg ikke byttet det mot å bo på Storhaug. Jeg flyttet til Storhaug og Skolegata i fjor. På grunn av folkene. Her bor mine venner og her sier folk hei til hverandre samme hvor vi kommer fra eller hvordan vi er kledd.

Linn Fjælberg Håland.
FRÆND Café

Hverdager 09.30-16
All mat og drikke er inspirert av de ansattes hjemland – kvinner fra hele verden. Ekte og autentisk med en atmosfære fra de fjerne strøk.
Catering til alle anledninger via www.fraendcafe.no.

FRÆND Mini

Hverdager 09.30-16
er en bruktbutikk for barneklær (0-12 år). Også salg av produkter/tilbehør til barn, sydd av kvinnene som er i arbeidstrening.

FRÆND Ung

er et helt eget konsept for ungdom og unge voksne. Aktiviteter og happenings i helgene.

Samarbeid

Stavanger Kvinnesenter og Kia Velferd & Arbeid Stavanger startet et samarbeid i 2022 med en felles drøm om å åpne et varmt og inkluderende sted med rom for alle. Etter timevis med kreativt arbeid ble konseptet FRÆND født. Kvinnene får arbeidspraksis, språktrening og ansettelse.

Kia Velferd & Arbeid

tilbyr språkopplæring og ­ulike mestringsaktiviteter til kvinner med minoritetsbakgrunn og holder til i byggets andre og tredje etasje. Kristent Inter­kulturelt Arbeid (KIA) ble opprettet i 1974 og er en av de største organisasjonene på inte­greringsfeltet i Norge. Kia styres etter verdiene Likeverd, Omsorg og Vennskap.

Stavanger Kvinnesenter

er en politisk og religiøs uavhengig ideell virksomhet med Linn Fjælgberg Håland som gründer og daglig leder. Alle kvinner skal ha like muligheter og rettigheter uavhengig av hvilket land, språk, religion, hudfarge eller legning man har. Holder til i Vaisenhusgata 5. Støttes av Storhaug Unlimited som er en del av Storhaugs område­satsing