– Vi er glade andelseiere!

Fra venstre Sven Are Ek, Yngve Sortland, Kjetil Ueland Amdal, Roar Auglænd og Khen Tial Ringlawt. Foran Kjell Arne Johannessen og Aziza Mokri.
Del på Facebook
Flere morgener i uka tar beboere fra omsorgsboligene sammen med ansatte den korte turen til andelsland­bruket for å hente kortreiste grønnsaker. Dette er viktige turer for oss, forteller de. Det blir mye prat og latter og hyggelige opplevelser sammen.

Sigrid Bækholt [email protected]

– Vi er så heldige at vi er andelseiere i ByAuk, forteller Aziza Mokri entusiastisk. – Dette fantastiske andelslandbruket ligger bare 100 meter fra Rosendal. Jeg gleder meg alltid til å komme hit. Hver uke får vi en melding om hva som kan høstes.

I dag skal vi hente poteter, purre, salat, stangselleri og løk. Vi kommer hit sammen for å plukke de vakre, sunne og kortreiste råvarene. Man kjenner forskjell på smaken! Salaten smelter i munnen.

Til lunsj i dag skal jeg lage omelett til beboerne. Vi har også egg fra egne høner, skryter Aziza som er kjøkkenassistent på Rosendal sykehjem og omsorgsboliger. – Vi har kafé som er åpen for alle hver dag fra 11-14. og rå­var­ene fra nabolaget brukes! Jeg har bl.a. laga gulrotkake, rabarbra­kake og rabarbrapai. Når squashen er moden blir det cous cous!

Vår mat kommer rett fra jord til bord – kortreist og økologisk!

– Tom Sørensen og Henrik Sandve Polden høstet poteter, purre, ulike salat-typer, ringblomster, selleri og mye mye mer , forteller Hanne.
Uka som kommer brukes råvarer fra ByAuk i to av rettene på Ostehuset Øst. Foto Siv Sivertsen
– Noen møter er uforglemmelige! Da Ostehuset møtte Sven Are Ek på andelsgården så var dette et hjertemøte som ikke glemmes, forteller Hanne N Berentzen fra Ostehuset.

– Tom Sørensen (gründer og eier) hadde med seg Johnny Carlos fra Ostehuset Hinna og Henrik Sandve Polden fra Ostehuset Øst. Sammen høstet de poteter, purre, ulike salat-typer, ringblomster, selleri og mye mye mer. Dette er midt i hjertet for våre verdier: Hode, mage, hjerte, kortreist og så økologisk som mulig. Grønnsaker som har fått vokse i fred, modnet i ekte jord, ute i all slags vær og med den friske havbrisen –  det blir sunn mat det! Proppet med vitaminer, mineraler og antiokisdanter. Finnes ikke bedre! Alt for gjestenes trivsel og vel­være, sier Hanne.

Hva betyr samarbeidet med ByAuk for dere?
– Da Ostehuset åpnet på Storhaug for 14 år siden var en del av planen at vi skulle ha vår egen grønnsakshage på taket av Borgen, forklarer Hanne. – Slik gikk det ikke. Endelig ble et stort ønske oppfylt da vi fikk andelsgården så nær oss. Etter 5 år med andel på Randaberg så ser vi at de ansatte og Ostehuset får et mye tettere og bedre samarbeid til når veien er så kort. Vi kan også hjelpe til med å «tynne» grønnsaker når det trengs.

– Vi skal nå lage to retter med kortreiste grønnsaker fra ByAuk. ByAuk vichysoisse, suppe av potet, stangselleri og fennikel. Våre gjester kan også glede seg til ovnsbakt lange med potet og stangselleri fra ByAuk med sjøkrepskraft, eple og krondill.

Vi gir også våre ansatte mulighet for å hente de beste grønnsaker til familiene sine. Vi lever ikke bare ut verdiene våre på jobben men er også opptatt av at de ansatte for avkastning på dette på hjemmebane.

Så er det å kunne formidle grønne oppskrifter også en gave og en fin mulighet i dette samarbeide. Vi digger Sven Are og Yngve, deres livsfilosofi og det de gir tilbake til andre med dette prosjektet. Det er rette og slett vakkert og rørende å være vitne til.