Kalkbrænderiet holdt til i Søylandsviken i Lervig

Del på Facebook

Kalkbrenning foregikk ved at man varmet opp kalkstein i en spesialbygget ovn. Man fikk da et pulver. Dette kunne man senere blande med vann slik at man fikk en deigaktig masse, kalkmørtel, som man kunne bruke som bindemiddel mellom steiner når man bygget for eksempel borger og kirker. Massen stivnet etter hvert og ble steinhard.

I Stavanger fantes det to kalkbrænderier. Det ene var Nybø Kalkbrænderi eiet av Johan Peter Fugellie, skriver Lisa Thelin Knutsen. Han hadde mange eiendommer og bedrifter i området. Han startet 1876. I 1894 kan avisene fortelle om brann i brenderiet.

Brand

Raport fra brandinspektøren i Stavanger.

Inat kl 2.35 meldres fra Valbjergtaarnet: “Fuld brand paa støberiet” Brandvagten rykkede ud med vandværkets slangekjærrer samt dampsprøiten “Sluk” og ringede op reservekorpset. Den fik først ved støberiet besked om, at det var Fugellies kalkbrænderi i Lervig der brændte. Dette ligger i afstandaf 1.6 km. fra brandstationen. Ved ankomstem did slog luen ud af hele taget. Fra siste brandkum ved Fuggellies nye arbeiderbolig udlagdes en 240 m. lang slange, ved hvis hjælp man i løbet af en halv timestid blev herre over ilden, der imidelertid havde fortæret kalkbrænderiets tagværk, medens det umiddelbart tilstødende halvtag blev reddet. Kalkbrænderiet skal ikke være assurert, hvilket derimod er tilfælde med det nærliggende søhus, som ikke blev beskadiget. Angaaende ildens opkomst er intet bekjendt.

Nybøs kalkbrænderi

Fugellies tidligere, har nu faaet en betydelig udvidelse, idet en ny større ovn netop er færdig og tat i brug. Nu bænner det lystig i begge ovnene, og den læskede kalk cirkulerer rundt i byen uafladelig. Vanlig gaar der en mængde til det nye bryggeri, hvor nu et snes murere daglig peiser paa alt det, de vinner. Ikke mindre end 4 jagter nordenfra har i disse dage losset kalksten ved Nybø kaier. Saa di maa ha materiale nok for lang tid nu. (Fra 1899)

Nybø kalkbrænderi flyttes. A/S Stavanger Cementvarefabrik, som har overtat Nybø kalkbrænderi, har besluttet at flytte hele kalkbrænderiet til fabrikens tomter i Lervig og at opsætte en fuldt moderne kalkovn for en produksjon af 120 hl. brændt kalk pr. døgn. Tegningene til ovnen er allerede bestilt, og arbeidet vil bli paaskyndet mest muligt, saa ovnen kan være i fuld drift til sæsongen. (Fra 1913)

Dette utdraget er hentet fra Lisa Thelin Knutsens side http://pedersgaten.org/kalkbraenderier/

Lisa har funnet en rekke saker om Nybø kalkbrænderi og Stavanger Kalkbrænderi i Aftenbladet. Stavanger Kalkbrænderi holdt altså til i Søylandsviken i Lervig, ganske så nær stedet der den nye brannstasjonen nå bygges.

Har du opplysninger du vil dele med Lisa så send mail til lisatk@lyse.net