Verdens første helelektriske hurtigbåt – Til Byøyene, Usken og Hommersåk

– Medstraum blir verdens første fullelektriske hurtigbåt som er klasset for passasjertrafikk, sier Morten Nesvik fra Kolumbus.
Del på Facebook
– Ved å bygge verdens første helelektriske hurtigbåt viser Norge fremtidens kollektivtransport. Den skal innvies av statsministeren St. Hans og etter hvert trafikkere ruten Stavanger-Byøyene-Hommersåk, forteller Morten Nesvik som er kommunikasjonsrådgiver i Kolumbus.

Sigrid Bækholt
[email protected]

Hurtigbåtene til Byøyene og Hommersåk går fra Fiske­piren som ligger bak Magasin Blå i Verksgata. Billetter kjøpes på Fiskepirterminalen, i billett­appen, med Kolumbuskortet eller ombord (mot tillegg). Det er samme takster som buss.

Det første stoppestedet, Steinsøy, tilhører Hundvåg kommunedel. De neste øyene hurtig­båten har stopp på hører geografisk til Storhaug kommunedel. Dette gjelder Vassøy, Langøy, Lindøy, Hellesøy, Tunsøy og Kalvøy hører geografisk til Storhaug kommunedel.

Hva er spesielt bra med disse øyene?

Vassøy, Langøy og Lindøy har offentlig miljøstasjon med toalett, grillplasser, bord og benker og så er det fint å fiske! På Langøy og Lindøy er det merket turstier. Lindøy er veldig barnevennlig med mange kjekke steder å leke. Øya er rullestolvennlig og har velholdte gang- og sykkelstier. Fotballbane, volleyballbane og gapauk. Langøy har lune viker og fine turområder. Fint å telte eller slå opp hengekøya! Vassøy har volleyballbane, fine piknik-steder, strand og kul hengebru til en holme! Informasjonen er hentet fra kommunens hjemmeside.

 Uskekalven, Stølsvik, Rosenvik, Usken, Sjølvik og Hommersåk hører til i Sandnes.

Medstraum

– Medstraum er designet og bygd av skipsverftet Fjellstrand på Omastrand i Hardanger, forteller Nesvik. – Energisystemet er levert av Wärtsilä Norge og fremdriftssystem er levert av Servogear på Bømlo. Fartøysmoduler er utviklet av Leirvik på Stord, med aluminium levert av Hydro. Kolumbus skal eie og drifte demofartøyet. Her går det offentlige foran. Rogaland fylkeskommune har sammen med EU finansiert realiseringen.