Nye boligblokker truer lokale bedrifter i Svankevigå

– Jeg velger å være optimistisk om at det ikke blir bebyggelse av boligblokker, sier Pia Dahl.
Del på Facebook
Pia la fra seg jobben i Oslo for å starte egen bedrift i barndomsbyen, Stavanger. Hun drømmer om å skape et miljø for de som bor i bydelen, med inspirasjon fra “kultur-arenaen”, SALT i Oslo. Nå trues drømmen hennes av planleggingen av nye blokker i området

Tekst ved Lilly-Jo Perola Landaas og Sigrid Zahl
Foto Mohammed Basefer

– Ideen var å finne en vakker, litt avsidesliggende plass å ha badstuene, hvor vi også kunne bygge ut rundt. Forteller Pia. – Det er så mye potensiale til å gjøre om­rådet kult.

– Jeg velger å være optimistisk om at det ikke blir bebyggelse av boligblokker. De fleste er imot det. Hvis folket har noe som helst makt så er det jo den veien det burde gå – at Svankevigå bevares og forblir et sted for sosial og kulturell utvikling, forteller 32 år gamle Pia Dahl.

Alt hun ønsker seg er nemlig et sted å etablere bedriften sin. Det nyutviklede konseptet, sauna på hjul, har bare stått her i 2 år, men Pia merker at det allerede har hatt sin effekt på bydelen. Hun forteller at stadig flere benytter seg av tilbudet, som en mulighet for avkobling i en travel hverdag eller for helsefordelene som saunaen medbringer.

– Jeg ønsker at saunaen skal være noe man benyttre seg av flere ganger, og ikke bare en engangsopplevelse. Forteller Pia. – Derfor har vi ofte kunder som kommer flere ganger. – Røkt tilbyr ikke bare sauna og en forfriskning i det iskalde havet, men også massasje.

Uheldigvis for Pia, står den ferske bedriften hennes ovenfor en utfordring. Nemlig planen om å rive bygningene i Svankevigå. Obos og Veidekke har lagt frem planer om å gjøre området til boligmiljø bestående av flere boenheter, til sammen 7 forskjellige bygg. Der vil de kunne tilby nærmere 100 nye boliger ifølge obos’ egne nettsider. Denne utbyggingen er det ikke kun Røkt som rammes av. Flere små bedrifter i området kjenner på denne uroen. Uroen om at de ikke vet hvordan fremtiden ser ut.

Vi har snakket med en person som tidligere har benyttet seg av tilbudet hos Røkt sauna.

Cristiana Da Silva deler sine tanker om prosjektet. – Jeg synes jo personlig at denne utbyggingen ikke er bra, den vil bidra til at flere av oss mister muligheten til å dra til det lille sosiale møtepunktet vi hadde her med vennene våre. Hvem vet om disse badstuene kommer til å opprettholde driften sin videre her i Stavanger? Sier Cristiana. – Det er jo klart at utbyggingsprosjektet rammer mange bedrifter, også dem som var her da hele landet var nedstengt. Røkt stilte opp og var tilpasningsdyktige for å gjøre det mulig for kundene å benytte seg av tilbudet deres under ­corona-pandemien. Det er flere slike bedrifter vi trenger for nabolaget vårt, så la oss ikke gi slipp på dem. For det er slik bydelen vår endres positivt, og det er slike små muligheter som lyser opp Storhaug.

Kilder: https://nye.obos.no/ny-bolig/boligprosjekter/rog