Jacobsen Blomster – Vi flytter til Tasta

Maren Elise Fredtun foran Jacobsen Blomster. Bildet tilhører Jacobsen Blomster.
Del på Facebook
Etter 75 år på samme sted er det få dager igjen før Jacobsen Blomster stenger dørene og flytter butikken til Tasta. – Dette ønsket jeg ikke, sier innehaver Maren Elise Fredtun. – Min drøm var å kjøpe lokalene. Jeg hadde egenkapital og innvilget lån klar i banken.

Sigrid Bækholt
[email protected]

Slik gikk det ikke. Også dette huset ble kjøpt av Pedersgata Utvikling.

Hva er grunnen til at Jacobsen Blomster ikke kan fortsette å drive sin blomsterbutikk i huset?
– Jacobsen Blomster er en tradisjonsrik blomsterbutikk og et fint innslag i Pedersgata, svarer Anders Ohm fra Pedersgata Utvikling. – Jeg hadde et stort ønske om at de skulle fortsette i dette lokalet, og ga dem derfor et tilbud om videre leie til samme pris i 5 år, samt mulighet til forlengelse i ytterligere 5 år, totalt 10 år. Dessverre ønsket de ikke det, og sa opp leieavtalen før vi overtok eiendommen. De ønsket å kjøpe kun næringslokalet, mens tidligere eier ønsket å selge hele eiendommen under ett. Jeg håper likevel at vi kan få inn en ny leietaker som kan videreføre tradisjonen i en eller annen form. Det hadde vært hyggelig.

– Jeg bekrefter det Anders svarer, sier Maren. – Men lokalene er slitte og trenger mye renovering og huseier skulle kun ha ansvar for ytterveggen. Det ville blitt ganske mange tilleggskostnader for oss i tillegg til husleien. I den foreslåtte leiekontrakten ble det stilt for høye krav til oss for omstilling til deres pakke.

Kan du konkretisere det?
– Jeg har fungerende ordninger på strøm, internett, forsikringer og alarmsystem. Kravet var at vi skulle bytte til deres ordninger, forklarer Maren. – Jeg kjøpte nettopp nytt kasseapparat og bankterminal. Pedersgata Utvikling krevde at vi måtte kjøpe et nyere system slik at de daglig skulle bli oppdatert på vår omsetning.

I det som skulle være en husleiekontrakt måtte vi også forplikte oss til en markedsføring og profileringspakke. Huseier ønsker å ha et felles uttrykk for bedriftene i gata. Det krevdes også at vi stiller opp på felles koordineringsmøter.

I husleiekontrakten krevde utleier prosenter på blomstersalget. Vi måtte godta at andre leietakere av Pedersgata Utvikling kunne benytte våre fasiliteter, etter avtale. Det kreves at vi holder åpent til daglig drift, og skulle det være behov for å holde stengt så måtte vi ha utleiers skriftlige godkjennelse. Hele forslaget opplevdes for kontrollerende. Jeg flytter blomsterbutikken til Tasta hvor jeg kan få drive videre under egen kappe i mer fredelige omgivelser. Dere finner oss i Randabergveien 99 ved Reinskau og rundt svingen til Tastasenteret/Alti Tasta.

For mange dispensasjoner

Maren har mer på hjertet. Lenge ønsket hun ikke å si noe som helst. Men nok er nok. – Mye av renoveringen i Pedersgata, som å gjøre om bolighus til næring, er noe jeg ikke orker å se på. Mange tenker nok at det ville gagnet oss økonomisk å klore oss fast i gata, men jeg føler meg mer som en beboer og jeg vil mest av alt savne naboskapet og bomiljøet. Jeg mener Pedersgata Utvikling har fått lov til å rive og bygge om alt for mye i gata på dispensasjon.

Vi passer ikke inn lenger

Vårt grunnlag for drift har i alle år hovedsakelig vært å lage til sorgbinderi. Det som Pedersgata endres til å bli føles fremmed for meg nå. Jeg føler ikke at vi passer inn i denne utviklingen. Som blomsterbutikk lever vi av faget vårt. Vi er ikke en butikk som ønsker å selge masse buntblomster, nips og interiør. Jeg vil være den plassen familier oppsøker og blir mottatt med varme når de har mistet en som var kjær. Være den som kan veilede i en vond tid, formgi følelser og binde blomster til minne. Nå er tiden kommet for å få det til bedre på at annet sted, avslutter Maren.