Piren – pub og forlag

Del på Facebook
– Øl er en tusen år gammel tradisjon og utgjør en del av vår kulturarv. Men jeg kjente på å drive med mer enn det. I pubens regi ble det etterhvert også et forlag, sier Tore Tjemsland.

Sigrid Bækholt [email protected]

Hentet fra Storhaug Bydelsavis nr 3 – 2017

– Vi utgir både lokale bøker og musikk CDer. Vi er så heldige at mange gode musikere er innom oss. Og mange andre fantasifulle folk som idémakere og forfattere.

Lokale musikere elsker å spille hos oss. Vårt publikum ser fram til å høre dem spille sine favorittlåter, danse etter rytmene deres og synge med dem. Vi som ansatte føler oss priviligerte som får lov å jobbe midt oppi alt dette og ta del i det.

Det gikk ikke lang tid fra vi startet opp til vi måtte i gang med en musikk CD. Ole Franc Olsen, Olemann, -oppvokst i Pedersgata, kun få meter fra puben, hadde laget en egen sang om Piren Pub, dens mennesker og miljø – ble spurt om å gjøre en innsats og han stilte velvillig opp. Det ble en live-innspilling, tatt opp den første 17. mai-en vi hadde åpent.

Senere har Anders Bru og Inge Ullenes bidratt med live opptak fra sine T-dans konserter. Andres, Inge og Olemann er allerede i gang med en ny CD, med alt fra fine, rolige ballader til hurtigere musikksjanger, som vil bli gitt ut i Pirens regi. Det er allerede gitt ut et spor fra den kommende CDen. Vi er spente på det endelige produktet.

Ideen om en bok om rockeartist Magne ’Mannaen’ Høyland fra Pedersgata kom fra Johnny Emanuelsen. Etter oppdrag fra Johnny ble boka skrevet av Øyvind Ellingsen og kom ut på Piren forlag høsten 2015. Mannaen var frontfigur i band som Nurk Twins, Asfalt og Wasaband, har hatt roller i flere filmar og frontfigur i Dickensbandet i mange år.

Erling Jensen har stor lokalhistorisk kompetanse og vi selger hans selvbiografiske roman Charles om oppvekst på sekstitallet bl.a. på Midjord og i Arbeidergata.

Og i fjor skrev Erling på oppdrag fra oss boka Verket – fra seil til presse. Boka gir et innblikk i hvordan forholdene var på Verket fra slutten av 1800-tallet og frem til i dag og inneholder både gamle sort/hvitt-bilder og nyere farge­bilder. Den handler om Jorenholmen, Fiskepiren og Verksgata, sentrale områder allerede før Forstaden ble innlemmet i Stavanger i 1848.

Tore Tjemsland med lokale bøker og lokal musikk foran Piren pub på Verket.

Hva mer vil du fortelle på livet på Piren?

– Akkurat nå er vi engasjert i ­lokal historie fra siste verdenskrig. Historiker og forfatter Jan Magne Arntsen har fattet interesse for noen lokale krigshelter fra Pedersgata, Spilderhauggata, Risbakken og Storhaug som neppe før har fått sin historie fortalt på en ordentlig måte. Dette er lokalhistorie som Piren ønsker skal komme fram for våre etterkommere.

Livet på Piren preges først og fremst av en stor hjertevarme. Kundene og personalet kjenner hverandre godt og det er stor omsorg for hverandre. Du føler deg velkommen når du kommer inn i puben og det er sjelden noen som lager bråk. Hvis noen lager bråk er det lenge til neste gang vedkommende er velkommen inn. Vi liker best at alle koser seg, at vi tar vare på hverandre og viser menneskelig omsorg, sier Tore Tjemsland.