Lokalt vannhull – Matros bar

Søskenbarna Stian Robberstad og Erling Jensen bak disken. Bildet i midten er Erling Jensen som ung matros på Christian Radich. Foto Sigrid Bækholt
Del på Facebook
– Å starte bar akkurat her gir meg en storbyfølelse, forklarer Stian Robberstad. – Midt i krysset mellom Nytorget og inngangen til Pedersgata.

Sigrid Bækholt
[email protected]

Storhaug Bydelsavis nr 2 – 2022

Vi møttes på Matros før åpningstid. Jeg fikk straks en følelse av at denne baren har da vært her bestandig. Selv om jeg var der for første gang. Stilen er frodig og fargeglad, en herlig blanding av maritimt, 50-tallet og art deco. -Ingenting er nytt, forklarer Stian. -Mye har jeg tatt hjemmefra og mye er kjøpt brukt fra Finn.no. – Her er det koselig, som å komme inn i sin egen stue, kommenterer Erling.

– Våre fedre, som var brødre, vokste opp i en stor søskenflokk i Midtre Dalgate. Rett oppi gata her, forteller innehaver Stian Robberstad. – Farfar bodde som ung i Store Skippergate og Ryfylkegata. Han var bl.a. fyrbøter på et dampskip og seilte på de syv hav i mange år, tilføyer Erling Jensen. – Farmor trådde sine barnesko i Støberigata og Emmausveien. Rett etter krigen flyttet de til Midtre Dalgate 5 hvor de bodde resten av sine liv.

– Min far, som var yngst i barneflokken, ble god venn med Erling, forteller Stian. -Ja, vi hadde et godt forhold, tilføyer Erling. – Vi var gode kamerater og også hyttenaboer på Idse. Vi reiste bl.a. til Tyskland sammen. I 1986 reiste vi til Las Vegas for å se boksekampen mellom Steffen Tangstad og Michael Spinks.

Familien Jensen rundt 1954. Bak fra venstre: Einar jr. (Erlings far), Marton Børge og Erna Marie. Foran fra venstre farmor Anne Marie, Anne Karin, Lillian, Johan Gabriel (Stians far) og farfar Einar. Privat foto.

Tøff oppvekst og tidlig til sjøs

– Jeg vokste opp inni Varmen i femti- og sekstiåra, nærmere bestemt i Arbeidergata 5 i Jammerdalen. Vi kom fra Varmen, ikke fra østre bydel eller Storhaug, forteller Erling.

– Alle mine forfedre var sjømenn så det ligger i blodet. Da mine foreldre reiste til sjøs bodde jeg hos tante Erna og familien hennes. Hun var som en mor for meg. Som ti-åring kjøpte jeg min første båt, en robåt. Den hadde gratisplass i Hillevågsvatnet, akkurat der hvor kloakken rant ut. Da jeg som femtenåring fikk valget mellom Ramsvig gutteskole eller å verve meg på Christian Radich, ble valget lett.

I Erlings andre bok om Charles beskrives sjømannslivet. Vi følger Charles fra hans tid på skoleskipet Christian Radich og videre som sjømann i utenriksfart. Historien starter i 1972 og tar oss med i ungguttens møte med fremmede havner, prostitusjon, nevekamper og psykiske utfordringer. (fra erlingjensen.net)

– Jeg utga min første bok i 2000, forteller Erling. – ­Etter hvert ble det flere, åtte til sammen. Jeg har bl.a. skrevet en dialektordbok, to bøker om eget liv, om Verket og Stavanger Støberi & Dok. I boka Skaal Stavanger skriver jeg om byens hoteller, restauranter, kafeer, hospits og pensjonat fra tidlig på 1800-­tallet til 1980.

Fire av bøkene vil bli solgt på Matros. Jensens bøker selges også på Piren Pub i Verksgata.

– Etter en omflakkende til­værelse til sjøs og på land har jeg nå omsider funnet roen i den idylliske byen Skudeneshavn. Innimellom blir det en båttur til Stavanger. Båten legges i Børevigå og så blir det rett til Piren Pub. Veldig kjekt at Matros kom rett i nær­heten, sier Erling.

– Hm, jammen burde Matros hatt en gratis båtplass å tilby kundene, tilføyer Stian.

Erling Jensen skriver om sin tøffe barndom i oppvekstbøkene om Charles. Bildet fra Midjord er tatt i.f.m. bokutgivelse i 2015. Foto Sigrid Bækholt.

Hyllest til alle sjømenn

– Matros er en hyllest til alle sjømenn. Jeg føler også for å hedre de mange sjømenn som bodde i områdene her før i tiden, inklusiv min egen familie, sier Stian. – Det er en stor drøm som går i oppfyllelse for meg å få til dette. Ja, det var litt dårlig timing å starte midt i en pandemi. Økonomien var stram en stund ja. Like­vel, det fikk bli nå eller aldri, tenkte jeg.

Stjal lysskiltet på Sting

Stian Robberstad og Katrine Lilleland. – Hele familien er involvert og stiller opp når det trengs, forteller Stian. Matros har adresse Pedersgata 6 og holder til i husets kjelleretasje med inngang fra Langgata. Foto Sigrid Bækholt

Hvor har du hentet inspirasjon fra?
– Jeg gikk på Sting fra jeg var 14 år, forteller Stian. – Se hva jeg har her, lysskiltet fra Sting! Ærlig stjålet og godkjent av Terje Vallestad. Han var innom nylig og var rett og slett litt rørt, både av lysskiltet og stilen på Matros. Jeg sto 5 år i baren på Sting. Se gulvet her, sjakkmønstret som på Sting. Vi har litt den samme stilen.

Jeg har vært på jakt etter et egnet lokale i 2-3 år. Dette kjellerlokalet så mildest talt helt jævlig ut første gang jeg kikket inn. Men etter en tenkepause slo hele konseptet ned som lyn fra klar himmel. Bildet av matros Erling som blikkfang i baren utløste det hele.

Hva med framtidsplaner?
– I løpet av våren planlegges det en serie med konserter, bokprat og minimarked.

Hvem er kundene?
– Jeg tipper at ca 70 % bor rett i nærheten, så ja, Matros er en bydelspub. En guttegjeng i 70-åra, som bodde her i barndommen, treffes fast en gang i måneden. Fordelen med et lite sted er at alle hører hva alle snakker om. Her deles både bord og historier.

Hva selges?
– Øl og vin. Jeg prøver å ikke være snobbete, sier Stian. – Alt øl er selvsagt lokalt. Jobber også med å få på plass sider fra Hardanger. Rett over gata selges fantastisk sushi som kan spises hos oss.

Les flere saker:

Storhaug Productions – Storhaug Bydelsavis

Ska sei! – Storhaug Bydelsavis

Del 1 VERKET – Fra seil til presse – Storhaug Bydelsavis

Del 2 VERKET – Fra seil til presse – Storhaug Bydelsavis

Stavanger Støberi & Doks historie – Storhaug Bydelsavis