Nevlands på Kjelvene – Bilverksted i 3. generasjon

Fra venstre far Tronn med sønnene Thomas og Markus på Nevlands bilverksted i Pedersgata 93. Foto: Sten Solberg.
Del på Facebook
– Som i forrige generasjon er det far med tre sønner som driver bilverkstedet på Kjelvene, forteller Tronn Nevland.
Sigrid Bækholt
[email protected]

– Vi utfører alle typer service, vedlikehold og reparasjoner – uansett bilmerke, forteller Tronn på et travelt kontor mens telefoner kimer, kunder stikker innom i døra og bilnøkler hentes og leveres.

– Jeg er kjempeheldig som etter nær 40 år på samme verksted fremdeles stortrives i jobben. Jeg slutta på skolen da jeg var 13. 7 år var nok. Jeg trivdes bare med metallsløyd og gym. Så begynte jeg å jobbe full tid i verkstedet fra jeg var 14 år. Tenk det ja, jeg har visst snart jobbet her i 40 år.

Tronn som 10-åring tilbrakte mye tid på farens verksted.

Var det lange dager?
– Ingen unnasluntring! Jeg satt på med far hver morgen og arbeidsdagen var fra halv sju til halv fem. Og som sagt så har jeg stortrivdes i alle disse årene.

Hvordan var det før?
– Det er snart 50 år siden gamlingen, far, startet opp i 1973. Han var bussmekaniker på jernbanen og det var litt tilfeldig at han etablerte seg på Kjevlene. I bygget var det en blanding av bilverksted av den gamle sorten og trykkeri som laget iddiser for Bjelland. Jeg husker det sto pallevis med iddiser stablet opp her.

Vi solgte Skoda, Subaru og Alfa Romeo. Bilene var godt synlige. De var utstilt på taket av bygget som den gang på fem etasjer.

Hva skjedde?
– Bybroa skulle bygges midt på syttitallet og for å få plass til den måtte 3 etasjer av bygget rives. Og så var det denne brofoten da som de skulle plassere midt i verkstedet. Det var en stor sak den gang. Far fikk snakket med dem, de så hadde noe med det, sånn var det før, det gikk an. Okke som, hele foten ble flyttet fire, fem meter lenger vest til litt mindre sjenanse i det daglige arbeidet.

Etter det økonomiske krakket i 1992 tok bilsalget slutt og vi konsentrerte oss om reparasjon. Vi ble et riktig bra verksted og har fått mange priser. Vi ble bl.a. kåret til Norges beste verksted i samarbeid med NAF.

Jeg har fire brødre og etter hvert jobbet tre av oss her sammen med far. Og sånn er det nå og! Tre av mine sønner jobber her nå, forteller Tronn. -Kristoffer (33), Markus (30) og Tomas (25).

Men dere er flere enn familien?
Vi er 14 til sammen, mange gode fagarbeidere med internasjonal bakgrunn fra bl.a. England, Polen, Tyrkia, Syria og Hellas. Og nå søker vi etter tre nye. Vi skal utvide med en filial i Hillevåg. Vi pusser opp selv, på ettermiddagstid, etter jobb. Er det lenge til du gir deg spør sønnene og håper at det er øyeblikk… Det var i grunnen de som ville vi skulle starte ny filial i Hillevåg.

Hvordan fungerer det med far og tre sønner?
– Helt greit, sånn jeg ser det, ingen konflikter og vi er ikke kranglete.