Storhaug historielag vil ta vare på lokalproduserte gjenstander

– Se her, nå er vi i gang med innsamlingen, sier Johnny Emanuelsen. – Stearinlys, ja de reneste selskabslys, fra Mauritzens Sæbefabrikk. Fabrikken brant ned for lenge siden. Nå står de to metallglinsende blokkene som kalles Tielvene der, sier Gunnar Roalkvam.
Del på Facebook
– Gunnar Roalkvam gav oss glimrende guiding på kooperasjonens fødested da vi var i Rochdale, forteller Johnny Emanuelsen fra Storhaug historielag. – Vi var en guttegjeng på tur til Manchester i desember.
Sigrid Bækholt
[email protected]

– Kjerneområdet for den industrielle revolusjon var i Manchester, forteller Gunnar Roalkvam. – En av de nye kanalene som skipet bomull fra Amerika inn til de store tekstilfabrikkene gikk gjennom den lille byen Rochdale. Veverne ble pionerer da de startet egen butikk organisert som et samvirkelag i 1844.

– Støperiarbeiderne fra Stavanger Støberi & Dok ble kooperasjonens pionerer i Stavanger. Inspirasjonen fra Rochdale førte til store resultater også i Stavanger og da først og fremst i områdene langs Pedersgata fra Nytorget til Møllehaugen.

Treffes hver onsdag

Hver onsdag møtes styret i Storhaug historielag og andre historieentusiaster i Kvitsøygata 3. Denne onsdagen planlegges vårens program. Hvordan bydelens historie skal tas vare på er alltid et aktuelt tema.

Hvordan synes dere kooperasjonens historie skal tas vare på?
– Både mens vi var i Rochdale og etterpå har vi tenkt mye på det, sier Johnny. – Det vi i hvert fall kan begynne med er å ta vare på ting og gjenstander som er produsert lokalt.

– Mange viktige bygg er dessverre revet, supplerer Gunnar. – Desto viktigere er det at vi nå tar vare på dem som gjenstår. Å ta vare på kooperasjonens historie i deler av Samholdsbygget (Pedersgata 112-116) hadde vært fantastisk!

– Formidling til alle dem som ikke kjenner historiene er også svært viktig, konstaterer Gunnar.

Historieformidling

Etter forslag fra Storhaug kommunedelsutvalg ønsker Stavanger kommune å lage en historieløype på Storhaug med både fysisk og digital merking. Målet er at alle skal få glede av å lære mer om bydelen. Kommunens prosjektgruppe består av leder for områdesatsingen på Storhaug, byantikvar og rådgivere i Smartby-avdelingen.

Kommunedelsutvalget vedtok i september i fjor at det er på høy tid å samle, synliggjøre og formidle historien om Storhaug med særlig vekt på Storhaug som et av Stavangers viktigste og sentrale industriområder. Viktige spørsmål er bl a hvor landemerkene skal være og hvilke digitale løsninger som skal velges.

Samle inn gjenstander

– Mens vi venter vi på en utredning kan vi i hvert fall begynne med å ta vare på ting og gjenstander som er produsert lokalt. Vi kjenner da flere skrotnisser vi kan besøke, foreslår Johnny Emanuelsen.

– Jeg blir med, sier Gunnar Roalkvam. – Vi kan samle inn gjenstander som ble laget på f eks Blikken, Gummien, Larsen og Mortensen, Tinnen, Noko, Nordkronen og Tou bryggeri med flere. Alt fra blikkbiler, gummisko og dykkerdrakter til flasker og etiketter.

– Ta gjerne kontakt med oss dere som har lokalproduserte gjenstander, oppfordrer Johnny. – Vi er i Kvitsøygata 3 hver onsdag fra klokka 12.30-14.30. Eller på epost [email protected].

Les mer om:
Kooperasjonens vei fra Rochdale til Pedersgata
Produksjonslaget Samhold