Pelikanen forlag i Erfjordgata – Nye bøker fra lokale forfattere

Del på Facebook
– Forlaget feirer 10 år med 100 boktitler, forteller daglig leder Eirik Bø. Pelikanen Forlag i Erfjordgata 8 eies og drives av Karl Ove Knausgård, Yngve Knausgård og ham selv.

Våre lokale forfattere Kristin Hoffmann og Bjørn Arild Ersland sammen med Pelikanens daglige leder Eirik Bø. Bildet ble velvillig tatt av fotograf Per Bendiksen fra pbfoto. Han holder også til i fellesskapet Elefant i Erfjordgata sammen med en drøss andre kreative fagpersoner.

Sigrid Bækholt
[email protected]

– Vi har ambisjoner om å gi ut både fine og gode bøker. Vi gir rett og slett ut det vi selv synes er god litteratur, sier Eirik. – Nye norske, som Hoffmann og Ersland, men også mange oversettelser.

 Ditt forhold til Storhaug?
– Jeg flyttet til Stavanger og Storhaug for 15 år siden. Jeg har bodd både i Sandsgata og Nymansveien, men bor nå i Krossgata. Det er nesten for kort vei til å få opp pulsen på vei til jobb. Jeg har aldri tenkt at det kunne være noe alternativ til Storhaug hvis man skal bo i Stavanger, fastslår Eirik.

Hvilke 3 av forlagets bøker vil du anbefale som årets julegave?
-Da vil jeg anbefale Kristin og Bjørn Arild sine bøker selvsagt, og i Kristin Hoffmanns noveller kan den observante leser til og med kjenne igjen litt Storhaug-geografi. Ellers har jeg lyst til å nevne to bøker av sveitseren Christian Kracht som vi har gitt ut i høst. Hans debut og hans siste roman, Faserland og Eurotrash, som er stor underholdning. Skrevet med 25 års mellomrom, men de henger på en måte sammen.

Der hunden ligger begravd

Der hunden ligger begravd er tittelen på Kristin Hoffmanns nyeste novellesamling som ble lansert i slutten av november. Kristin bor i Paradis og steder på Storhaug kan gjenkjennes i novellene:

”Denne kvelden, flere uker før Peder Kloppe selv skulle ringe til politiet for å tilstå, satt han i bilen, på vei hjem. Han unngikk så vidt at forhjulet støtte mot en issvull i rennesteinen utenfor den thailandske massasjekjelleren. Der tok han blikket fra veien, men det var ingenting å få øye på i glipene mellom vindusplakatene med tropisk vegetasjon. Han sakket farten i den slake bakken opp mot boliggatene, og det var først utenfor det mørklagte tinghuset at han registrerte en krapp bevegelse i venstre øyekrok. Noe flakket inn i lyskjeglene foran bilen, men det rakk han i farten ikke å få med seg hva var. Han ville ikke se hva det var, for han lukket øynene.”

På bokas bakside kan vi lese forlagets presentasjon av Kristins bøker: Den underliggende fornemmelsen av noe faretruende og uhyggelig, som truer med å omkalfatre det vante og det gjenkjennelige liv, er fellesnevneren for Kristin Hoffmans noveller. Noe eller noen gnager på den kjente tilværelsen og truer med sammenbrudd og som er representativt for de typisk Hoffmannske mannlige einstøingene og deres ensomhet og eksistensielle grunnholdning.

Kristin Hoffmanns tidligere utgivelser: Natten er et åpent rom (Noveller 2011), Midt på natten er et egnet tidspunkt (Roman, 2015) og Arkitektens blindsone (Noveller, 2017).

Bjørn Arild Ersland har utgitt 50 bøker!

Hvor mange bøker har du egentlig skrevet?
-Jeg tror jeg har skrevet ca. 50 bøker, anslår Bjørn Arild Ersland. -Det siste året har jeg utgitt tre bøker. Den ene er et læreverk i norsk for tredjeklasse, Fabel, som jeg skrev sammen med tre andre forfattere. Med dette verket vant vi i høst den gjeveste prisen et læreverk i Europa kan få, nemlig Belma prisen som deles ut under bokmessa i Frankfurt. For øyeblikket er jeg i innspurten med bøkene til fjerdeklasse.

Videre har jeg skrevet Katten og Havet som er ei bok for barn om hvordan klimaendringene påvirker økologien i havet. Boka er beregnet på 6 til 10 åringer. Boka skrev jeg etter å ha deltatt på et 16 dagers havforskningstokt i Barentshavet høsten 2019.

Kan du si noen ord om den aller nyeste boka?
-Det er romanen jeg skrev i forbindelse med Mandals byjubileum. Jeg tenkte at byen trengte en byroman, akkurat som det andre byer får stadig vekk, for eksempel slik Stavanger får byromaner av Tore Renberg og Oslo får det fra Lars Saabye Christensen. Mandal burde ringt meg og bestilt en slik roman, men det gjorde de ikke, og så fant jeg ut at jeg like gjerne kunne fatte et vedtak i kommunestyret og lime det inn i boka og skrive den etterpå. Det har vært et veldig morsomt prosjekt å drive på med, og spesielt gøy da jeg like etter sommeren i år sendte ferdig manus til kommunen og sa vær så god, her er romanen dere burde bestilt.

Og hva er planene framover?
-Akkurat nå er jeg mye engasjert i den nye jobben jeg har fått som professor II i skrivekunst for barn ved Lesesenteret i Stavanger. Her deltar jeg i ulike forskningsprosjekt, holder forelesninger og har det skikkelig gøy. Jeg har også min egen skriveskole i Oslo. Bjørn Arilds Skriveskole i regi av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening. Her har jeg 13 elever. Det er voksne forfattere som vil lære seg å skrive sakprosa for barn.
Planene mine for 2022 er å bare nyte livet. Det vil si å skrive en masse bøker, og å si ja til alt jeg ikke kan men som jeg likevel blir spurt om å være med på.