Salen full av glødende ildsjeler

Årets ildsjeler Storhaug 2021
Del på Facebook
- Velkommen til feiring av Storhaugs ildsjeler, sa Hege Benedicte Blom Stene, leder av Storhaug frivilligsentral.

Første rad fra venstre: Sebastian møtte for sin far Pelleg Werthim, Benjamin Hickethier og Hanne Nøland. Andre rad fra venstre: Christiane Howlid, Svanhild Svihus, Jan Rune Holdhus, Geir Heim, Petter Norheim, Reidar Asgautsen, Anniken Kranstad og Kristian Tjomsland. Mariama Faal var ikke til stede. Foto Storhaug Fotoklubb.

Sigrid Bækholt
[email protected]

 Lokalet i Kvitsøygata 3 var lyssatt til fest den siste dagen i november. Risengrøt fra Lervig sykehjem og lekker fingermat laget av Stavanger Kvinnesenter ble servert. Etter orienteringer og underholdning med June kommune (Jan Rune Holdhus) var det klart for ildsjelkåring. Salen var full av glødende ildsjeler! De nominerte, tidligere nominerte, tidligere vinnere, de som har nominert ildsjeler, lokalpolitikere, frivillige, venner og andre interesserte.

 – For femte gang deler vi ut denne prisen, fortalte Hege.  -Ca 50 forskjellige ildsjeler i bydelen er blitt hedret for sin innsats disse årene. Alle dere som vi alle er så avhengige av. Alle dere som gjør en fantastisk innsats. Alle dere som til sammen gjør vår kommunedel så fin.

Hege presenterte alle de nominerte som fikk blomster og diplom og hjertegod applaus fra salen.

– En av dere skal få hedersprisen, fortsatte Hege. – Juryen syntes det var veldig vanskelig å velge bare en. Dere er så forskjellige og representerer sånn en fin bredde!

Likevel, årets ildsjel har utmerket seg på sin egen måte med masse livsglede. En som får andre til å hoppe når det trenges. Nå gråter jeg litt. En som trekker mange med seg inn i noe som er godt. En dame, en som gleder så mange andre – i Storhaughallen! Hanne Nøland er årets ildsjel!

Begge felte gledestårer da Hege Benedicte Blom Stene annonserte Hanne Nøland som Årets Ildsjel Storhaug 2021. Foto Storhaug Fotoklubb.

Eg e øvegidde!

Overraskelsen var stor hos Hanne Nøland da hun ble kåret til Årets Ildsjel Storhaug 2021. – Eg e øvegidde, utbrøt Hanne spontant.

Hanne Nøland instruerer både på «sterk og stødig» og «trening med mening» i Storhaughallen. Foto Sigrid Bækholt

Siv Aslaksen nominerte Hanne fordi hun er ei sprudlende dame som har trent både små og store gjennom mange år og fordi hun igjen har takket ja til å instruere både «sterk og stødig» og «trening med mening» i Storhaughallen. Her stiller hun frivillig opp og sprer glede og ikke minst «bevegelse og trim» til folket på Storhaug ukentlig. Hanne fortjener virkelig en ildsjelpris, skrev Siv i sin begrunnelse for nominasjonen.

 For tretti år siden

– Det begynte med en annonse i Storhaug bydelsavis i 1989, forteller Hanne. -Frisinn søkte etter aerobicinstruktør. Jeg har aldri kalt treningsopplegget for aereobic. Trim til musikk er greit nok. Men i alle fall, trim til musikk i gymsalen på Nylund skole ble det. Og mange ville være med! Etter hvert ble det også eget barneparti.

 Hvem var ditt forbilde?
– Marit Gulliksen! Hun var instruktør for Ullandhaug turnforening. Turnfrøken ble hun kalt. Hun tente min livslange interesse for turn og trening. Et kjekt forbilde! Som ung jente tok jeg A-kurs for treningsledere. Som 16-17 åring var jeg vikar for dametrimmen på Ullandhaug skole med Gustav Åkesen ved pianoet. Senere ledet jeg foreldre og barn grupper og voksenpartiet i trim til musikk, sier Hanne.

 Så har du slitt med helsen?
– Ja, fibromyalgi ble konstatert i 2003. Muskulaturen manglet kraft og energi. En dag kunne jeg bestige den høyeste fjelltopp, den neste ha problemer med å gå i trapper. Full aktivitet med jobb, familie og trening gjorde meg helt utmattet. Det nytter ikke å trasse utmattelsen. Jeg kan f eks ikke springe. Men trimmen til musikk er god. Når kroppen min blir varm så fungerer den, forklarer Hanne.

 Yt det du klarer!

 – Mitt mantra er at alle bare må yte det de selv klarer og orker. Å strekke seg – men lære seg kunsten å ikke forstrekke seg. Jeg må ofte hvile – da ligger jeg til lading!

Treningen er så kjekt, selv om det noen ganger kan kjennes vondt etterpå. Jeg er som en sirkushest som kjenner lukten av sagmugg. Fellesskapet med andre gir meg så mye. Savnet har vært dypt og vondt i perioder hvor jeg ikke har holdt på med treningen.

Alle kan bidra med noe. Det gjelder bare å finne ut hva man behersker og trives med. Frivillig innsats gir meg energi – det tar ikke noe, avslutter Hanne smilende.

De andre nominerte ildsjelene

Jan Rune Holdhus
Siv Havik nominerte Jan Rune for hans utrettelige og standhaftige bidrag til kultur, humor og musikklivet i Stavanger og på Storhaug. Selv om Jan Rune er en profesjonell artist som tjener på sine oppdrag, har han i årevis banet vei for yngre artister av både straight og queer natur.

Svanhild Svihus
Federico Juarez Peralez nominerte Svanhild for hennes initiativ og ansvar for ryddeaksjon på Storhaug, noe hun har koordinert i årevis! Hun er veldig engasjert og sikrer at både små og voksne blir med. Hun skaper en stor forskjell i vårt lokale samfunn.

Pelleg Werthim
Bjarte H. Berntsen og Henrik Lundberg nominerte Pelleg for hans enorme engasjement, gode pedagogiske evner og generøse tilnærming. Mottoet for Brodd Innebandyklubb er «Flest mulig, lengst mulig» og forteller om viktige verdier som ofte ikke finnes i konkurranseidrett.

Benjamin Hickethier
Stian Robberstad nominerte Benjamin for hans engasjert i byutvikling, verdien av beboermedvirkning og Byverksted over flere år. På ventetomten foran TOU var han initiativtaker for å vise hvor menneskevennlig det kan gjøres i stedet for å bygge ny blokk på tiltrengt grøntareal.

Christiane Howlid
Tone M. Haugen nominerte KFUK/KFUM Varden speiderne ved Christiane for hennes formidable innsats med å holde klubben åpen under pandemien. De har strukket seg langt for å holde tilbudet i gang og praktisert godt smittevern samtidig som de har gitt barna våre gode opplevelser i en mørk tid.

Mariama Faal
Heidi H. Leite nominerte Mariama for hennes arbeid for sårbare barnefamilier, mennesker som har dårlig økonomi og boforhold. Hun har etablert FLAM (Flerkulturell, Likestilling, Aktivitet og Miljø) som bygger tillit hos målgrupper som det offentlige og andre organisasjoner har vanskelig for å nå.

Geir Heim
Torstein Gilje nominerte Geir som driver Jokerbutikken i Jelsagaten. En nærbutikk i ordets rette forstand med serviceinnstilte medarbeidere. Butikken tar imot bestillinger fra folk (mest eldre) på Storhaug som ikke klarer å handle selv, og bringer varene gratis hjem til dem en gang i uka. Geir tar som regel den jobben selv.

Storhaug Historielag
Leif Knudsen nominerte historielaget for deres engasjement. De sprer positivitet, er synlige i debatt, sprer kunnskap og er med å skape identitet for hele bydelen gjennom å få fram Storhaugs og vår felles historie. Under pandemien arrangerte de konsert og skapte oppmerksomhet om Hu Jenny på Nytorget.

Kristian Tjomsland og Anniken Kranstad
Justina Haukelid nominerte Kristian og Anniken for drift av Storhaug rideklubb siden 2005. De deler med glede sin kunnskap til alle de som vil ri på Sørnestunet. Uten deres varme, åpenhet, omsorg og tålmodighet kunne klubben aldri hatt det inkluderende, vennlige og inspirerende miljøet den har.

Alle kunne nominere
De som nominerer spiller en svært viktig rolle for å få vist mangfoldet i den store frivillige innsatsen. Dette året var bredden og variasjonen i hva ildsjelene bidrar med ekstra stor.

Jury og festarrangør for Ildsjel Storhaug 2021 var Katrine Lilleland (MDG) og Stig Fagerland (Sp) fra Storhaug kommunedelsutvalg og Vera Britt Sommer og Hege Benedicte Blom Stene fra Storhaug frivilligsentral.

Tidligere vinnere
Prisen ble opprettet i 2017. Da ble Andreas Vollan hedret for sitt beboerengasjement for uteområdene og spesielt for friområdet Emmaus. I 2018 fikk Kyrre Sandven og Eirik Tjørhom pris for sin innsats for Brodd fotball, Gunn Mari Surdal for sin innsats for TV-aksjonen i 2019 og Terje Rønnevik for sin allsidige kulturinnsats i 2020.