– Vi er blitt mødre – igjen!

Camilla Tanem-Hanevik med nyfødt kylling
Del på Facebook

 – De virker med en gang! Etter få timer har de nyklekka kyllingene både spist, tissa og bæsja. Her er det produktivt! Akkurat i dag er ikke vi like produktive, forteller Camilla Tanem-Hanevik som er rektor på Storhaug skole. – Det er noe beroligende med levende dyr. Stemningen på hele skolen er veldig koselig, sier Camilla mens hun filmer kyllingene som hakker seg vei ut av eggene. Sendingen ble streamet til 3. og 4. trinn som tar ekstra del i kyllingprosjektet. Onsdag blir det visning for alle elevene.

Storhaug skole har i samarbeid med bonde Benjamin Lien et kyllingprosjekt. Elevene skal få innsikt i og forståelse for hvor eggene vi spiser kommer fra og kjennskap til dyrehold. -Elevene er tydelig begeistret over å ta del i prosjektet. De er veldig nysgjerrige og lærevillige, sier avdelingsleder Susanne Rodvelt Haugland.

Høna Lillemor la egg på pulten

 Benjamin Lien har vært i alle klassene og hatt flere undervisningstimer om egg og høner. Med seg hadde han høna Lillemor. -Så begynte hun å klukke noe voldsomt, forklarer en av elevene. -Og så la hun et egg! Og etterpå klukka hun som en gal og spankulerte rundt og rundt og var veldig stolt av egget sitt!

 

Eggene ligger 20 dager i rugemaskin

For 20 dager siden ble det satt en rugemaskin full av egg inn på skolens møterom. 3. og 4. trinn er med i prosjektet, og har tatt del i hele prosessen. Elevene har sett eggene der de ligger i varm og fuktig luft.

Fire bittesmå kyllinger i rugemaskinen

-Da jeg kom på jobb mandag 26. april var det første jeg gjorde og kikke inn i rugemaskinen, forteller avdelingsleder Merete Høie. -4 bittesmå kyllinger hadde hakka seg ut av eggene i løpet av natta! Jeg ble helt rørt. Stemningen her er euforisk. Den første som kom ut heter Gunvor. De andre har ikke fått navn ennå. Åh, se. Der kommer den femte ut. Merete er tydelig rørt og tørker noen tårer. -Vi er blitt mødre – igjen!

Lærerne står i kø for å se på kyllingene

– Stemningen på hele skolen er veldig koselig, sier rektor Camilla. Lærerne står i kø for å få et glimt av de nyklekka kyllingene i rugemaskinen.

Nyklekka kylling

Slik ser kyllingen ut få timer etter klekking. – Elevene spør mange kloke spørsmål og vi får alle ny kunnskap, forklarer Susanne. – Kyllingene spiser plommesekken. Den gir verdifull næring. Etter en uke slipper de dunene og får fjør.

 

Etter et døgns tid i rugemaskin løftes kyllingene over i et bur der de skal være resten av tiden på skolen. Elevene skal følge kyllingene en stund og se hvordan de spiser og vokser. Til slutt, etter et lite sommeropphold på Rennesøy, skal det komme høner i vitenhagen.
– Er det noen foreldre som senere vil påta seg hønestell i helgene så kan de få betaling i ferske egg, oppfordrer rektor Camilla.