#spispedersgadå på ferde igjen

Hege Blom Stene og Bente Hjelm på sitt fjortende spisested. Denne gang på Bellies.
Del på Facebook
– Dette er fjortende gang vi spiser i favorittgata, sier Bente Hjelm.

– Denne gang på Bellies laaaangt inne i Pedersgadå, supplerer Hege Blom Stene. -Utrolig god stemning, lekkert lokale og hyggelige folk. Jeg spiste meze med byens beste hummus, baba ganoush (aubergine) og falafel. Dette blir en sterk 5 på terning, sier Bente.

– Dette er sjette året vi spiser oss gjennom Pedersgadå. Da jeg ble kjent med Bente skjønte jeg fort at hun var over snittet interessert i lokalprodusert mat. Jeg glemmer aldri hennes begeistring da hun «fant» Janas Fiskerøykeri i Johannes gate, forklarer Hege.

– Hege har i tillegg til matinter­essen lidenskap for historie, arkitektur og da spesielt bevaring av Storhaugs gamle trehus og bygg, tilføyer Bente.

På hvert besøk gir de terningkast og legger ut bilder på #spispedersgadå. Bildene kommenteres med egen oppfatning av mat og drikke, meny, mengde, pris, lokalene, betjeningen, toalettene osv. Hege er også opptatt av om maten kan spises av flest mulig. – Et glutenfritt tilbud må være en selvfølge, sier hun.

– Første gang jeg kom til Bellies var det som å komme inn i et hjem. Pizza lages i egen bakerovn og den blir sprø, tynn og boblete. Matfilosofien er uraffinert, vegansk, fersk og med fermentert mat. Det kan, men bør ikke skremme noen, sier Bente.

Hva vil dere fortelle til avisa?
– De fire første årene trodde vi at vi skulle rekke gjennom alle spisestedene, sier Hege. -Men vi blir visst aldri ferdige!

– Ca 80 % av stedene har rimelig og god mat. Selv om nedleggingsfrekvensen tidvis har vært høy så er det flere spisesteder nå enn da vi startet i 2015. Et kjennetegn ved de nedlagte stedene er at de også hadde de kjibeste lokalene, oppsummerer Bente.
– Når du frekventerer så ofte i Pedersgata som vi gjør, får du tilgang på en del tips. Et vi vil dele her er; På Panzanella Pizzeria lages ny deig hver morgen. Stikk innom og bestill focaccia som stekes i ovnen mens du venter, forteller Bente.
– Utenfor Martinique kan du nyte sola. Du kan hente mat fra hvor du vil og ta med dit, sier Hege og ler.

– Jeg glemmer aldri da vi delte en vin til maten på Hekkan Burger, sier Bente begeistret. -Da hadde vi spist oss gjennom Pedersgadå i tre år uten alkohol til maten. Spisestedene med alkohol nå tror jeg i tillegg til Hekkan Burger er Sabi Omakase, Casa Gio, Bellies og Yips.

– Min redsel for fremtiden er kjederestauranter, sier Bente. -Jeg bryr meg mest om og vil støtte dem som eier den lokale butikken, puben eler restauranten. Heia Idsøe sier jeg, i tillegg til kvalitets kjøtt har de eksklusivt utvalg av lokalprodusert ost. Drømmen er en ny lokal mathall med lokale produkter. Fra Lauvsnes Gartneri A/S på Finnøy bestiller jeg de beste tomater som leveres på trappa ved Tinfabrikken.

– Den ferskeste fisken får vi på Fisketorget, sier Hege. -Men reker og krabbe kjøper jeg fra Rossås fiskeskøyte ved Jorenholmen. Fiskekvaliteten i de store matbutikkene er ikke god nok synes jeg.