Hotte produkter lages i Varmen

Lise Brunborg fra Stavanger Ysteri og Alex Bouché fra Midsummer. De selger sine kjente oster, hotte sauser, salt og det nye samarbeidsproduktet, chilismøret GIMLÉ, fra fabrikkutsalget i Nedre Banegate. Neste salgsdag er lørdag 12. desember.
Del på Facebook
– Klart jeg stortrives her i Varmen som en gang var selve hjertet i den lokale fiske- og hermetikk­industrien. Matprodusenter og restauranter fyller opp tomme fabrikker. Bydelen har blitt vekket til live igjen. Nærheten til de store bautaene som siloene er fascinerer meg også.

Sigrid Bækholt storhaug_bydelsavis @outlook.com
Foto: Sandra Vidrequin

Lise Brunborg feirer at det er fem år siden hun etablerte Stavanger Ysteri i Ryfylkegata 13. Et byysteri med røtter i tradisjonell håndverksysting.

Hun tok en mastergrad i ostevitenskap. – Jeg bodde på østlandet og lengtet vestover. Jeg måtte tenke over hvor det var melk å finne til ostene jeg ville lage. Jo, selvfølgelig på nordjæren! Jeg ble kjent med prosjektet Den spise­lige bydel i regi av Urban Sjøfront her i øst. Så ble det ysterilokaler i en tidligere emballasjefabrikk.

Kombinasjonen av tradisjonelt håndverk og masse hardt arbeid har gjort Stavanger Ysteri til en pioner i en voksende bevegelse av små økologiske produsenter. Ostene Fønix, Pan, Konrad, Yme og Eden selges over hele landet. Salgssteder i øst er Økologiske Dagligvarer i Langgata, A. Idsøe i Verksgata og Ostehuset Øst i Kvitsøygata.

Midsummer

– Jeg gir gjerne Lise kred for at hun inspirerte til å drive for seg selv, sier Alex Bouché. Midsummer startet opp i 2016. – Jeg lager fermentert chilisaus av habanero-chili som er dyrket på Jæren, sier Alex. -Det kreves hardt arbeid, kreativitet, mye dugnad, overtid og litt flaks. Produksjonen økte fra 100 flasker i 2016 til ca 10 000 flasker i 2019. 2020 er selvfølgelig et dårligere år for oss begge.

Midsummers hotte håndverkssauser og salt selges over hele landet og her i øst hos A. Idsøe i Verksgata, Bellies i Støperigata, Fortou og Ostehuset Øst i Kvitsøygata og Hekkan Burger i Pedersgata.

Det er få kvartaler mellom Stavanger Ysteri og Midsummer som har sine produksjonslokaler i Nedre Banegate 19.

Samarbeidet mellom produsenter, restauranter og utsalgssteder er givende. Og nye idéer klekkes ut!

Chilismøret GIMLÉ

Chilismøret ble første gang produsert til årets Glamatfestival. – Det ble så populært at den totale mengden måtte porsjoneres ut på flere dager og alt forsvant som dugg for solen, forklarer Lise. Nå er det nylig produsert 20 nye kilo. Og mer skal lages før jul.

– Navnet gimlé er hentet fra norrøn mytologi og betyr i le for ilden. Alex har renset tusenvis av habanero-chilier som er dyrket på Jæren. De fermenteres i to år og tilsettes fløten sammen med melkesyrekultur for å syrne den til rømme. Melkefettet demper det sterke, men fremhever aromaen av fermentert habanero. Den syrnede habanero-rømmen kinnes så til dette fantastiske smøret, forklarer Lise.

Hvordan bruker du selv chilismøret?
– Rett på en rista brødskive, opplyser Lise. – Andre bruker den som tilsetning til hvit fisk. Bruken kan være veldig allsidig!

Når er neste utsalgsdag i Nedre Banegate?
– Vi lager ny produksjon til lørdag 12. desember. Dere finner oss i garasjeporten i Nedre Banegate.

Hot salt, chilismøret GIMLÉ og oster fra byysteriet
Hotte sauser og salt, alle produsert i Varmen.