Mer kriminalitet med «tomme» hus

Patricio Portell, Sandra Vidrequin og Federico Juarez Perales foran de kommunalt eide trehusene i Kongsteinsgata.
Patricio Portell, Sandra Vidrequin og Federico Juarez Perales foran de kommunalt eide trehusene i Kongsteinsgata.
Del på Facebook
– De kommunalt eide trehusene i Kongsteinsgata tiltrekker seg slitne folk med påfølgende kriminalitet.

Av Sigrid Bækholt
[email protected]

– Jeg har bare bodd her i tre og et halvt år, men har opplevd mye trist på kort tid, forteller Patricio Portell. – En mann som gikk rundt med gevær, et par som solgte stoff og en annen mann som dro ned buksa og synlig onanerte.

– De falleferdige og kommunalt eide gamle trehusene i Kongsteinsgata tiltrekker seg slitne folk med påfølgende kriminalitet. Noen brekker opp en dør, andre knuser et vindu. De tomme husene brukes til ulovlig bopel, dopsalg og oppbevaring av tyvegods. Boligområdet blir utrygt, forteller Sandra Vidrequin.

– Jeg kjøpte hus her i mars 2018 og glemmer aldri den første 17. mai i et nytt boområde. På benken rett utenfor huset satt en gjeng som åpenlyst satte skudd – til frokost. Politiet flytter noen ganger på folk – men de kommer tilbake. Forfallet i bygningsmassen øker kriminaliteten i området. Tre forskjellige mopeder og motorsykler er blitt herpet, ødelagt og stjålet utenfor huset mitt. Gjelder ikke områdesatsingen for vårt boområde? Vi forventer at eierne, i dette tilfellet kommunen, tar ansvar og ikke selv bidrar til forverring. Og vi forventer at politikerne gjør de nødvendige beslutninger.

– I sommer ble Høyre kontaktet av en beboer på Bergeland. Han tok meg med på befaring i området ved Kongsteinsgata. Vi bestemte oss for å undersøke litt mer, forteller Federico Juarez Perales. – Jeg har hatt kontakt med prosjektleder for Nytorget i Stavanger Utvikling, eiendomsmeglere og politiet. – Da jeg gikk fra dør til dør i området ble jeg kjent med naboene Patricio og Sandra som heldigvis vil fortelle andre om sine opplevelser. Alle vet at disse husene har stått til forfall i svært mange år. Det som er mindre kjent er hvordan dette påvirker nabolaget med kriminalitet og eiendommer som synker i verdi. Hvorfor en midlertidig pallepark men ingen ressurser for å vedlikeholde husene i Kongsteinsgata?

Alle vet at disse husene har stått til forfall i svært mange år. Det som er mindre kjent er hvordan dette påvirker nabolaget med kriminalitet og eiendommer som synker i verdi, sier Federico Juarez Perales.
Alle vet at disse husene har stått til forfall i svært mange år. Det som er mindre kjent er hvordan dette påvirker nabolaget med kriminalitet og eiendommer som synker i verdi, sier Federico Juarez Perales.

Hva synes du skal gjøres?

– Vi mener ikke at kommunen skal bruke penger på å reparere disse husene, sier Perales.

– Vi mener imidlertid at de kan redusere risiko for kriminalitet ved å male husene og montere plater foran alle vinduer og dører.

– Jeg synes husene skal tas vare på. Gamle trehus er dette områdets karakter. Det kan bli like fint her som i gamle Stavanger, sier Portell.

– Som lokal politiker oppfordrer jeg innbyggere til å kontakte oss om saker som dette, sier Perales som også er medlem i Storhaug kommunedelsutvalg.

– Vi vil ha tett dialog med innbyggerne våre, med myndigheter og med private og offentlige aktører.

– Graffitiene på fasadene gjør alt enda verre. Rundt de tomme husene finner vi mye skitt, brukte kanyler og det hender at folk bruker området som om det var et toalett, sier Patricio Portell.
– Graffitiene på fasadene gjør alt enda verre. Rundt de tomme husene finner vi mye skitt, brukte kanyler og det hender at folk bruker området som om det var et toalett, sier Patricio Portell.