En bydel opp av asken

Patricia Mendez utenfor 5 grader øst hvor hun bor med mann og to barn. Foto: Stian Robberstad
Patricia Mendez utenfor 5 grader øst hvor hun bor med mann og to barn. Foto: Stian Robberstad
Del på Facebook
Stavanger øst var en gang i tiden hjertet i den lokale fiske- og hermetikkindustrien, 65 prosent av samtlige industriarbeidsplasser i Stavanger hadde i «gullalderen» en aller annen kobling til hermetikkindustrien. Bydelen, som de siste årene har gått under betegnelsen «den spiselige bydelen» huser i dag en rekke matprodusenter og kafeer/restauranter. Bydelen er igjen på kartet med mat og matproduksjon.

Tekst: Stian Robberstad

Storhaug/ Michoacan

Eter studier i USA flyttet meksikanske Patricia Mendez til Stavanger. Etter ankomsten lærte hun fort at nordmenn har et helt spesielt forhold til fredagstacoen og det gikk ikke lang tid før hun skjønte at her var det et stort potensial for et ekte meksikansk produkt. Patricia ville lage salsa basert på familieoppskriften (Patricia er født og oppvokst i regionen Michoacan midt-vest i Mexico) som kun består av rene produkter, null sukker og ingen konserveringsmidler.

Lokalproduksjon

Den viktigste ingrediensen når man skal lage salsa er tomatillo. Tomatillo ligner på tomaten, men er ikke engang i samme familie. Tomatillo er faktisk i slekt med physalis, de oransje søtsakene, ja de med sånn tørt skall utenpå. Patricia ville skape et lokalt, bærekraftig og kortreist produkt. Det var aldri aktuelt å importere tomatillo fra Mexico.

Ideen var å dyrke tomatillo lokalt, men å finne et lokalt gartneri som var villig til å prøve noe nytt var lettere sagt enn gjort. Etter etableringen av selskapet Salsitas i 2017 har Patricia blant annet fått støtte fra en stor del av virke­middelapparatet i Rogaland som Vri Rogaland, NIBIO og Innovasjon Norge. Patricia har nå fått med seg en Finnøy-bonde til å dyrke tomatillos og sammen har de skapt lokal mathistorie. Salsitas byr for tiden på tre varianter av salsa, grønn, morena hot og rød salsa. Salsitas selger også tomatillo. For øyeblikket kan produktene kjøpes på Ostehuset Øst og Coop Mega Madla.

Det norske taco fenomenet startet i Stavanger

55 år etter at at Stavanger-kjøpmannen Allert Middelthon startet import av maismel og ulike taco-produkter for å dekke behovet til amerikanske oljearbeidere, produseres det både tomatillo, lefser og salsaer i Stavanger. Takket være at Middelthon videresolgte varer til kjøpmenn som Jacobsen på Holtet i Oslo og Bang på Høvik i Bærum så regnes Stavanger som opphavsby til det norske taco fenomenet.

Lise Brunborg leverer varer hele året med sykkel, her i Jammerdalen (Pedersgata). Foto: Tommy Ellingsen.
Lise Brunborg leverer varer hele året med sykkel, her i Jammerdalen (Pedersgata). Foto: Tommy Ellingsen.

Stavanger Ysteri

Elleve tonn ost forlater lokalene på Storhaug hvert år etter at Lise Brunborg i 2015 etablerte Stavanger Ysteri i Ryfylkegata. Lise Brunborgs første ost, Fønix, er en av flere prisvinnende oster og et tydelig symbol på at det faktisk er mulig å skape lokale produkter i verdensklasse.

Maaemo

Fønix har i flere år blant annet vært en egen rett på stjernerestauranten Maaemo i Oslo og selges over disk i spesialbutikker over hele landet. Lise fremhever det tidlige samarbeidet med den lokale matdistributøren Matcompaniet som avgjørende for at hun tidlig fikk omsetting på osten og klarte å stå på egne ben. Det er også verdt å merke seg at Matcompaniet også distribuerer salsaen til Patricia Mendez. Norsk ost er i vinden som aldri før og flere av ostene til Stavanger Ysteri er utmerket med både gull, sølv og bronse i norgesmesterskap i ost.

Urban farm

Smågrønt heter initiativet som produserer «mikrogrønt» i en omgjort fraktcontainer i Kvitsøygata 30, kun noe få skritt fra inngangen til Jakobs Bakeri. Mikrogrønt er spiselige frøplanter av grønnsaker og urter, blant annet kjent for intense smaker. Produktet passer særdeles godt i salater eller som pynt til varmretter og desserter. Samtlige produkter blir dyrket etter økologiske prinsipper uten gjødsel eller sprøytemidler. Produktene leveres både til den lokale hotell- og restaurantbransjen, dagligvarebutikker og privatpersoner som kan bestille direkte via nettsiden. Smågrønt leverer direkte på døra i Stavanger og Sandnes. Den urbane farmen ble etablert av Kamil Slowik i 2017 og er for tiden på jakt etter en investor for å utvide produksjonen.

Finalister i Det Norske Måltid

Både Smågrønt og Stavanger Ysteri er blitt utnevnt til finalister i Norges mest prestisjefylte kåring av mat- og drikkeprodukter, Det Norske Måltid 2020. De lokale produsentene er to av 40 finalister som kjemper om høythengende priser. Smågrønt er nominert i kategorien «Årets Grønne» og Stavanger Ysteri er nominert med osten Fønix i kategorien «Årets Ost». Finalistene kommer fra hele landet, og fremhever bredden og kvaliteten Norge har som Matnasjon. Finalen i Det Norske Måltid finner sted i Stavanger fredag 5. februar 2021.

Kamil Slowik og Barbara Slowik viser stolt frem produktene. Foto: Kamil Slowik
Kamil Slowik og Barbara Slowik viser stolt frem produktene.
Foto: Kamil Slowik